Az utolsó vacsora

A legnagyobb forradalmár portréjánál talán csak egy képet dolgoztak fel többen (és ötletesebben), és ez Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című képe, de gondolom nagy titkot nem árultunk el ezzel. Íme tehát, az eredeti élőben Milánóban, a Santa Maria delle Grazie templomnál tekinthető meg.



Jézus és apostolai a húsvét előtti csütörtökön ültek össze közösen utoljára, hogy elfogyasszák (a zsidók Egyiptomból való kivonulása óta hagyományos) az egy évnél fiatalabb bárányt, a kovásztalan kenyeret, és a bort az utolsó vacsorán. Utóbbi kettő („Vegyétek, egyétek! Ez az én testem, mely ti érettetek megtöretik; …E pohár amaz új testamentom az én vérem által” - Pál apostolnak a Korinthusbeliekhez írt első levele 11,23–26) máig meghatározó elemei a keresztény egyházak szertartásainak, míg a bárány legnagyobb bánatunkra nemhogy a mindennapok, de az ünnepek étkezéseiből is kikopott.

Azóta minden valamire való összeesküvéselmélet-gyártó próbált messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy a da Vinci kép mennyiben tér el a Bibliában leírtaktól (bár ennek nyilván az égvilágon semmi jelentősége nincs). Tény, hogy a megfestett ételek nem passzolnak a hagyományos húsvéti menühöz, ugyanis da Vinci kovásszal készült kenyeret, sajtot, bort is tett az asztalra. (Itt lehet böngészni nagy felbontásban.)

Na de a lényeg, hogy feldolgozás született elég, az évfordulóra való tekintettel válogattunk a teljesség igénye nélkül. Elsőként nem minden elfogultság nélkül a The Sopranoshoz készített Annie Leibovitz képpel kezdjünk, mely talán a legpontosabban hozza a da Vinci kép ételeit, Tony előtt két méretes hal, az asztalon gyümölcs és kenyér, meg jófajta vörösbor.

A Lost szereplőinek ezzel szembe némi kókusztejjel meg Dharmás-kólával kell kihúznia.

Adi Nes izraeli fényképész a seregben randalírozott, kávét meg cigit is tett a modellek kezébe. (A sereg mindenesetre az Altman-film marketingeseit is megihlette.)

Persze az utolsó vacsorás feldolgozások közül a Király sem maradhatott ki, mi mást tolt volna Guy Peellaert képein, mint kólát meg hamburgert. (Éles szeműek felfedezhetik még Cliff Richardot, Tom Jones-t és Eddie Cochrant.)

 

Nincs is mit azon csodálkozni, hogy valaki ellövi a Fast Food Mafia poént, Chad Coombs asztalra tette a szendvicsest, a mekit, és a csirkés bácsit is.

Aubrey Hallis az utolsó reggelit montázsolta össze, cornflakes-szel, ahogy kell.

Gyümölcsöt és pékárút a modellek is tolnak, de a bor helyett vizet isznak Marithé et François Girbaud képén.

ÉS persze kihagyhatatlan a Simpsonos kép a Thank god its doomsday epizódból, ha már rmp ír nekünk.

Ha valaki geek rájön, mi az a fekete lepény a tányérokon, feltétlen jelezze. Eric Deschamps nem tette egyértelművé.

Természetesen a jó öreg Ramsay sem maradhat el minden földi jóval megrakott asztalával, John Reardon tehet róla.

További utolsó vacsorás feldolgozásokért katt ide, meg ide, az egyszerűség kedvéért mi is innen válogattunk, kivéve az első képet, az innen van. Egyetek bárányt.
 

 


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr952834823

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jámborné Balog Tünde | SÁRGÁJA NAP, FEHÉRJE HOLD 2011.04.21. 09:39:49

Nagykarácsony napján nagy hóeső esett, / Hangos húsvét napján Duna megáradott, / Piros pünkösd napján rózsa megvirágzott – festi egy régi népdalunktermészeti képekkel az év nagy ünnepeit. Közülük is kiemelkedik a húsvét. Jelentőségét mutatja, hog...

Trackback: Mérhetetlen nagy vágyat érzek az édességek elfogyasztására 2011.04.21. 08:52:41

A problémám a következő. Mérhetetlen nagy vágyat érzek az édességek elfogyasztására. Most már minden nap fogyasztok süteményt, kekszet, vagy bármit, ami édes. Újabban nincsennek barátaim, ha ez számít. Itthon vagyok a kisbabámmal, nem sok időm van o...

Trackback: Mi kell a nőnek? 2011.04.21. 08:52:18

Mennyire népszerű téma ma a női-lét, férfi-lét!  Hogy a hagyományos nemi szerepek jók-e, vagy elavultak, hogy házimunkázzon-e többet a férfi, legyen-e több női politikus, hogy az étteremben, ha a férfi fizet, az gavallérság, vagy a férfiuralom beb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása