Recept: Pörkölt bográcsban

Hozzávalók

  • 2 kg csontos hús
  • 2 szelet húsos szalonna
  • 3 fej hagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 nagyobb paprika
  • 1 nagy fej paradicsom
  • 2-3 dl száraz vörösbor (nyugodtan lehet a néhány nappal korábbról meghagyott tétel is)
  • só, bors, pirospaprika, víz
  • 1 tűzrakóhely megfelelő mennyiségű fával és gyújtóssal
  • 1 bogrács


Vallásos így csinálta Gézapapával

  • Mossuk meg a húst, és a kétharmadát csontozzuk ki. Amikről nem sikerül szépen leszedni a húst, nyugodtan beletehetjük egészben is. A zsíros részek nagy részét távolítsuk el, de ne az egészet, kell a kötőanyag.
  • A hagymákat aprítsuk fel, a szalonnát pedig vágjuk legalább centis darabokra. A fokhagymák felét hagyjuk egészben, a másik felét szeljük fel vékonyra. A paprikát és a paradicsomot mossuk meg.
  • Ha mindezzel megvagyunk, vonuljunk a tűzrakó helyre a fűszerekkel, vízzel, bográccsal, alapanyagokkal, konyharuhával és egy sámlival.
  • Rakjunk tüzet és a szalonnát tegyük fel pirítani. Attól függően mennyi szírt ereszt, tegyünk bátran zsírt még hozzá.
  • Ha a szalonna szépen megpirult mehet rá a hagyma, amit lehetőleg sűrű kavargatás mellett dinszteljünk üvegesre. A bográcsot húzzuk el a tűz fölül, pirospaprikázzuk a hagymát.
  • Jöhet rá a hús, ezt kavargassuk, vizet mindig öntsünk rá, ne le égjen, de túl sokat se, nem levest csinálunk.
  • Mehet mellé a paprika és a paradicsom, illetve az egész fokhagymák. Innentől könnyű a dolgunk mert némi kavargatáson és vízpótláson kívül legalább egy órán keresztül semmi dolgunk.
  • Közben azért kóstoljunk, de vigyázzunk a sóval, mert a szalonna már önmagában is sós. Ekkor hozzáadhatjuk a bort is.
  • Fűszerezéshez csak sót és borsot használjunk, illetve igyekezzünk egy hegyes erős paprikát átszúrva belecsempészni az egyvelegbe, nehogy az asszonyok észrevegyék. A húsnak legalább két óra kell, hogy megpuhuljon. Mindenesetre ne siettessük, a bogrács rotyogjon, mi vedeljünk.
  • Mikor már a hús majdnem kész, a felszeletelt fokhagymát adjuk hozzá a pörkölthöz. Időközben egyre kevesebb vizet pótoljunk vissza és figyeljünk, nehogy túlfűszerezzük.
  • Ha jól dolgoztunk masszív szaftot és könnyen omlós húst kapunk, amit fehér kenyérrel és savanyú uborkával fogyasszunk. Meg persze kékfrankossal.

Terjesztem Facsén
Vallásos 10 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr293170794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Notburga · http://notburga.blogspot.com/ 2011.08.25. 10:18:58

Már csak a bogrács hiányzik, meg egy hely, ahol tüzet rakhatnánk ;-) Jó volt Nektek, irigyellek...

vallásos · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.08.25. 11:47:35

@Notburga: Most nem akarlak semmi törvénytelenre buzdítani, mivel tűzgyújtási tilalom van, de ha enyhül az idő, akkor irány a legközelebbi kirándulóhely és ott a kijelölt helyen lehet próbálkozni!

stelze fan 2011.08.29. 18:12:46

Amit olvashattunk egy kiválóan elkészített PAPRIKÁS és nem pörkölt, de sebaj fö, hogy izlett.

Attilajukkaja 2011.08.30. 10:40:37

@stelze fan:
En ugy tudtam, a paprikas az egy tejfollel lagyitott porkolt.
?

stelze fan 2011.08.30. 11:36:11

Hát szerintem nem. A pörköltben , mint a nevéből is következik valamit megpörkölnek, nyilván a hagymát és a paprikát nem, mert keserű lesz, tehát a húst. Tehát a kockára vágott hust a zsiradékon hevíteni kezdjük a bográcsban, ügyesen forgatva, hogy oda ne égjen, míg levet ereszt, majd a levét elfővi és a húsdarabok felszínén pörkölt kéreg képződik, utána mehet bele a külön megpárolt hagyma, a só füszerek és a folyadék (pl. bor bár én nem szeretem, jobb a tiszta víz). A paprikás úgy készül mint a posztban leírt, tejfölt bizonyos húsok esetén teszünk bele (csirke, nyúl)Én így tanultam nagyapámtól.

Attilajukkaja 2011.08.30. 12:02:54

@stelze fan:
A porkolessel igazad van, bar en is elobb a hagymat es utana a hust teszem a forro zsiradekba. Amikor a hus megporkolodik, de meg mielott levet ereszt (ha eleg forro a zsiradek es nincs tulzsufolva az edeny, nem ereszt), akkor szorom ra a paprikat, fel perc mulva pedig a vizet/bort.
De a paprikasba szerintem akkor is MINDIG van tejfol. Amire te gondolsz, az szerintem a ragu :o)
A boros porkolt pedig nagyon finom, csak nem szabad sajnalni hozza a jo minosegu bort!!! Lasd meg ebben a temaban a franciak burgundi marhajat!
www.mindmegette.hu/boeuf-bourguignon-julia-child-nyoman.recept

stelze fan 2011.08.30. 13:08:41

Birkapaprikásba tejfölt? Hmm. Ha együtt pörkölöd a hagymával, a hagyma biztos megég vagy a hús nem pörkölődik. A borról pedig : de gustibus... én mindenesetre jobban szeretem a bort főzés közben és evés után meginni.

Attilajukkaja 2011.08.30. 13:50:43

@stelze fan:
Na most sikerult engem jol osszezavarnod! :o)
Probaltam utananezni receptleirasoknak es szerintem itt valami alapveto gond lehet a nomenklaturaval (elnevezesekkel). Letezik tejfolos baranypaprikas, de a birkaporkolt es birkapaprikas leirasoknal gyakran ugyanarra a receptre bukkantam. Ugy nez ki, masok sem igazan tudjak, mi a kulonbseg a ketto kozott.
A te magyarazatod logikus es en szivesen elfogadom. De akkor a tejfolos valtozatnak kellene valami mas nevet adni, nem?

"Ha együtt pörkölöd a hagymával, a hagyma biztos megég vagy a hús nem pörkölődik"
Nem eg meg, de megpirul. Igaz, nem finomra vagott hagymarol van szo (a vegere ugyis szetfol), es gyakran kell kevergetni, hogy a hus is egyenletesen porkolodjon. A hagyma kulon dinszteleserol otthon lehet gondoskodni, de egy bogracsozasnal nem nagyon. Az viszont nem hulyeseg, hogy csak a hus porkolese utan adja hozza az ember.

"A borról pedig : de gustibus"
Igy van! Amugy is nevetseges, hogy en ilyesmikrol irjak velemenyt, hiszen a borhoz nem ertek (de iszogatom, ha ugy adodik), es tobb, mint husz eve nem eszem a magyar ember fogalmai szerinti husbol keszult eteleket. Viszont rendszeresen keszitem oket es a csaladomnak nagyon izlik a boros marha. Pedig eleg valogatos es kritikus egy nepseg!!!

stelze fan 2011.08.30. 16:43:46

Való igaz óriási összevisszaság van, ezért is vívom hosszú ideje a szélmalomharcom különféle blogokon. A borral kapcsolatban pedig annyit: pörkölttel kapcsolatban igazán azért alakult ki, hogy ha a húsnak volt egy kis stichje vagy birka esetén valaki nem szerette a birkaízt, akkor a bor elnyomta. Én ezért nem szeretem, mivel ezzel a módszerrel igen intenzív birka vagy marha íze van és én meg pont azt kedvelem. Az viszont elégérdekes, hogy vega létedre marhapaprikást főzöl, már találkoztam antialkoholista borásszal, de ez se semmi:-). Én mint a nickemből is látszik nagy húsevő vagyok, annak minden átkos következményével, dehát eccer élünk, ha nem is sokáig.

Attilajukkaja 2011.08.30. 17:15:42

@stelze fan:
Nem vagyok vega, csak nem eszem hust. Hal, polip, nyakos tengeri es pancelos cuccok, valamint rovarok johetnek :o)
Ugyanakkor elfogadom, hogy a kornyezetemben elo emberek szeretik a husokat, ezert ezeket is rendszeresen keszitem. Kostolas nelkul! Mar ranezesre tudom, hogy a kaja eleg sos-e vagy sem (es ez nem vicc!) :o)
Visszaterve a lenyegre. Lehet, hogy fontos lenne egyszer tisztazni, valaki porkoltet, ragut vagy paprikast foz-e, de ugy gondolom, hogy erre vannak szakkonyvek, es mi valojaban nyitott kapukat dongetunk. A koztudatban mi van, az tenyleg huszadrangu kerdes (vagy nem!), mert te mar az elso hozzaszolasodban megfogalmaztad a lenyeget: "sebaj fö, hogy izlett".

"azért alakult ki, hogy ha a húsnak volt egy kis stichje vagy birka esetén valaki nem szerette a birkaízt"
Anyam gyakran keszit birkat. Nem tudja ugy leszedni rola a faggyut, hogy ne maradjon rajta valamennyi (ma mar nem is probalja!). O is mindig ont hozza egy keves bort (masok sort), hogy enyhitse a faggyuizt. Igy is marad belole boven (a birka koratol fuggoen)!!! Ettol a birkaporkoltje (vagy mi?), meg az marad, ami :o)
Jellegzetes es nagyon markans izu valami!

OFF.
Mindig rohogok a hulye briteken, akik annyi sok idon at uraltak Indiat. Es mit honositottak meg onnan a konyhajukban, na mit? A teat es a borsot. Semmi mast!
A borsot pedig azert, hogy az enyhen rothado hus izet elvegye a fuszer! Talan, mert akkor meg a skotok nem talaltak fel az ir whiskeyt (he-he)! Vagy mert az mas hatassal volt a nepekre? A lenyeg, hogy a bors egy szamukra nagyon fontos fuszerre valt. Van ez igy!
süti beállítások módosítása