Narancslekvár recept

Amire szükséged lesz

  • lekvárfőző fazék
  • duncos üveg (mérettől függően, de számoljunk kb 2 literrel)
  • befőttes fólia
  • pokróc

Hozzávalók

  • 2,5 kg narancs
  • 1 kg meg egy kicsi cukor (kristály)
  • 2 citrom

Így készül

  • Készítsünk elő egy lekvárfőző (nem leégős, nagyobb, akár alu) fazekat, meg mossunk el duncos üvegeket, jó alaposan.
  • A narancsot mossuk át, a citromot még inkább. Mivel a héjura szükségünk lesz, lehetőleg járjunk utána, hogy bio legyen, vagy legalább vegyszermentes, mert a sok fenoltól kihullhat a fogunk. Ezt lemosni úgysem lehet. (Viszont a héját kiszáríthatjuk dísznek, de tényleg ne nagyon rágicsáljuk, itt lehet elrettenni.)
  • Hámozzuk meg a narancsokat meg a citromokat, a fehérjét lehetőleg válasszuk le, éles késsel, óvatosan.
  • Ha bio az alapanyagunk, ízlésünktől függően vágjuk hosszabb, vékony kis szeletekre egy narancs meg egy citrom héját. Dobjuk fel vízzel, két evőkanál cukorral főni, tíz perc után szűrjük le.
  • Fogjuk a gerezdeket, és a főzőedény felett kezdjük megszabadítani a hártyájától, cirka negyed óra múlva kialakul az egyedi módszerünk. A levét engedjük bele az edénybe, de ha nem mállott szét a kezünkben, daraboljuk fel a gerezdet.
  • Tegyük fel a húst, a cukrot, meg a héjakat, gyújtsunk alá. Hiába a tonna cukor, nem fog sűrűsödni karácsonyig, legyünk bizalommal, vegyük le egy óra után. (Állásban szilárdul meg, felesleges állni ott órákat, mert a szagok visszaütnek, tapasztaltuk.)
  • Töltsük befőttesbe peremig, rá a fólia, a tető, fejre állítjuk, majd szépen becsomagoljuk két réteg pokrócba-plédbe- ágyneműbe, és hagyjuk kihűlni. Másnap megfordítjuk.
     

Terjesztem Facsén
whollosi 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr82644329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müller őrmester 2011.02.12. 10:25:19

Szóval mégis kerül cukor a lekvárba ? Engem meg lehülyéztek valahol, hogy ilyesmit állítottam.

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.02.13. 16:29:00

Kedves Müller őrmester, nyugodtan a sarkadra állhatsz legközelebb, mert már a jó öreg Czifray István, de Zilahy Ágnes is bőven cukrozta a marmeládéjait.

A szövegből kimaradt, de a cukor a konzerválás miatt kell, és nem is kevés, a netto alapanyag súlyával megegyező mennyiségben.

teddybear01 2011.02.13. 22:14:11

@Müller őrmester: Gyümölcsfajtától függ, például a sárgabarackba, vagy a jobb fajta szilvába nem kell.
Savanyúbb, kis cukortartalmú fajtákba viszont igen. Ribizli meg a többi.