Császármorzsa

Hozzávalók kb. 4 főre
(Ha kevesebbet gyorsabban, felezzük a mennyiségeket)

  • 30 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 4 tojás
  • 2,5 dkg vaj vagy margarin
  • csipet só!
  • 10 dkg cukor
  • ¼ citrom héja
  • mazsola ízlés szerint
  • vaj vagy étolaj a sütéshez


Így készül

  • Minden vaj- és cukoralapú süteménynél érdemes e két hozzávalóval kezdeni. Mivel a császármorzsa ilyen édesség, ezért először egy öblösebb, műanyag edényben (ezúttal nem ragaszkodunk a piroshoz) a vajat (vagy a margarint) kicsit megolvasztjuk mikróban, majd hozzákeverjük a kimért cukrot. A vajjal azért is érdemes kezdeni, mivel kicsit fel kell olvasztanunk, hogy tudjunk vele dolgozni. (Lehet serpenyőben is olvasztani, de többet fogunk koszolni.)
  • A tojásokat szétválasztjuk egyenként. Ha ügyesen törjük, a fél héjból a másik fél héjba (mint a kindertojás) tornáztassuk a sárgát, így a fehérje szépen összegyűlik a tálban. Mivel a szupermarketekben S-es méretű tojásokat lehet kapni, így ha nagyon kicsinek találjuk őket, nyugodtan adjunk hozzá plusz egyet. Házi tojásból elegendő a négy darab is, ezeket keverjük simára.
  • A fehérjék (szigorúan sárgamentesen, mert nem lesz a büdös életben szép, kemény habunk) kerüljenek egy vékony, magasabb falú edénybe, ahol gépi habverővel (vagy ahogy nagyanyáink, kézivel) kemény habbá verjük. Ha szép jéghegy-csúcsokat tudunk a habverő kiemelésével formázni, na, akkor még egy percig nyomjuk, és utána tökéletes lesz.

  • Kimérjük a tejet és a lisztet. Folyamatosan és felváltva adagolva, a vajas-tojássárgás masszánkba keverjük a lisztet és a tej felét. Továbbra is dolgozhatunk kézi habverővel (nyugodtan lehet a fehérjéhez használt habverővel, csak fordítva nem).
  • Itt következik a bűvös csipet só, ki ne feledjük!
  • Állandó keverés mellett hozzáadjuk a maradék tejet is. Sima, a palacsintatésztánál egy kicsit sűrűbb tésztát kapunk.
  • Ezután átváltunk fakanálra, -lapátra, és finom mozdulatokkal belekeverjük a tésztába a kemény fehérjehabot. Fontos, hogy ne törjük össze a gondosan kimunkált habunk! Ettől lesz a tésztánk laza, könnyű.
  • Végül ízlés szerint teszünk hozzá reszelt citromhéjat és mazsolát. A legtöbb bolti mazsolánál a szőlő apró szára rajta marad a szemeken szárításnál. Érdemes tenyerünkben végigpergetni a szemeket, és lecsippenteni róluk a felesleges darabokat.
  • Serpenyőben két-három kanál vajat hevítünk, és beleöntünk annyi masszát, amennyi keverés mellett elfér. Kicsit hagyjuk közepes lángon sülni, majd forgassunk rajta. Ahogy szilárdulni kezd a tésztánk, egyre többször keverjük, szükség szerint pótoljuk a vajat is, és ki mekkora darabokban szereti, kezdjük el darabokra, majd morzsákra tördelni. Kb. negyed óra sütés után, ha már nem nyers a tészta belseje sem, kiöntjük a morzsát, és ha maradt még tésztánk, jöhet a következő adag.
  • Baracklekvárral vagy porcukorral megszórva tálaljuk.
     


 

 


Terjesztem Facsén
a_zseni Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr772661169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.