Cékla

Két üvegre való

  • 1 kg cékla
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál só
  • 2 kávéskanál egész kömény
  • 4 evőkanál 20%-os ecet
  • 1,5 evőkanál vörösbor ecet (balzsamecet is jó)
  • 7 dl víz

Így főzzük

  • A céklát tegyük a mosogatóba, és jól mossuk meg, ha sáros, kapargassuk meg késsel. Tegyük egy lábosba, rá vizet, és mehet főni.
  • Szétfőzni nem kell, másfél-két óra alatt végzünk, puha legyen, de ne túlságosan, a víz meg mindig lepje el.
  • Ha kész,  egyszerűen le tudjuk húzni egy kés segítségével a héját. Ha megvan, felszeleteljük, és szépen belerakjuk az egyik dunsztos üvegbe. (Azt ugye nem felejtettétek el, hogy az üveget mindenek előtt jól el kell mosni, meg lecsöpögtetni?)


Így sütjük

  • Mosdatás után hámozzuk meg a céklát, csak óvatosan, mert leve lesz bőven, és megfog mindent (szappannal és meleg vízzel lejön). Jó esetben a végei nem túl fásak, könnyen lejön a héja. Szeleteljük fel 3-5 mm vastagra, és tegyük egy tálba. Ha ez megvan, öntsünk rá ecetet, borecetet, megy egy kis vizet, hogy ellepje.
  • Másfél óra ázás után menjen egy szűrőbe, csöpögtessük le. Aztán tegyük tepsibe, és öntsünk rá vizet úgy, hogy ellepje. Nagyjából közepes hőmérsékletre állítsuk a sütőt, így süssük. Közben többször megforgatjuk, ha kell, pótoljuk a vizet. Nagyjából egy óra alatt kellően puhára sül. Ha ez megvan, vegyük ki, szeleteljük, és tegyük a dunsztos üvegekbe.

Az alaplé

  • Tegyük fel a tűzhelyre, lassú lángra a vizet, az eceteket, a cukrot, a sót meg a köményt. Melegítsük, de ne forraljuk.
  • Mindkét dunsztosüvegbe adagoljuk bele a lét úgy, hogy ellepje a céklát.
  • Tegyünk az üvegekre befőző fóliát, csavarjuk rá a tetejüket. Fogjunk egy pokrócot és csavarjuk bele a fejre állított üvegeket, majd hagyjuk teljesen kihűlni őket. Egy nap után állítsuk talpra, még két nap, és a pokrócból is kiszedhetjük. Felbontás után irány a frigó.
  • Fogyasszuk magában, vagy kísérőként, jófajta könnyű vörösborral mellé.

Terjesztem Facsén
Vallásos Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr722709860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.