Mákos muffin

Erre lesz szükséged

  • 4 tojás
  • 30 dkg margarin
  • 25 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 25 dkg liszt
  • 1 tasak sütőpor
  • 20 dkg darált mák
  • kevés fahéj (nem árt neki)
  • dzsem vagy lekvár bele a muffin közepébe
  • muffinsütő-forma (12 darabos nagy, 24 darabos kicsi)
  • papírforma
  • csepp víz mindegyik papírformába

Így készítjük

  • Mint korábban a császármorzsánál jeleztem, a vajjal, cukorral és tojással készülő édességeket ezen összetevőkkel érdemes kezdeni. Praktikus oldala, hogy ha ügyesek vagyunk, nem használunk annyi keverőtálat, és kevesebbet mosogatunk. Mérjük ki tehát a margarint, és olvasszuk meg kicsit mikróban, így könnyebb vele dolgozni. Adjuk hozzá a sima és a vaníliás cukrot (tudom, egyre drágább a cukor), majd robotgép vagy kézi habverő segítségével verjük simára.
  • Jöhetnek bele a tojások sárgái, és következhet az újabb kézimunka.
  • Valahol a süteménykészítés felénél kapcsoljuk be a sütőnket, ugyanis a muffinhoz előmelegített (úgy 180 fokos) sütőre lesz szükség.
  • Mérjük ki a lisztet, és oszlassuk el benne az egy tasaknyi sütőport. Ettől emelkednek szép magasra a muffinjaink. (Vannak, akik a szódabikarbónára esküsznek. A sütőpor mennyiségének csökkentése mellett egy csipet szódabikarbóna hozzáadása csak hozzásegít a muffinok növekedéséhez, kávéskanállal szájba téve meg a gyomorsavat viszi le.) Adjuk a keveréket a vajas masszánkhoz, és keverjük simára.
  • Itt jön a várva várt hozzávalónk, a mák, s ha szeretnénk, csippentsünk bele egy kis fahéjat is.
  • A külön tálban felvert tojásfehérje-habot óvatosan forgassuk a tésztánkba fakanállal, hogy ne törjön össze.
  • A muffinsütő-formába helyezzük el a papírkelyheket, és egy vízzel töltött pohárkából az ujjunkat benedvesítve, csöppentsük egy pici vizet minden papírkosárkába. Ez a kis technika jótékonyan hat majd süléskor.
  • Tegyük meg félik a tésztával a formákat egy kanál segítségével. Válasszunk a házi lekvárkészletünkből (a meggy, a ribizli és a málna jól harmonizál a mákkal), a lényeg, hogy ne folyjon nagyon, mert lemegy a süti aljára sülés közben. Dzsemszerű lekvárt válasszunk, tegyünk egy teáskanálnyit a közepébe, és kanalazzunk rá ismét tésztát. (Nekünk bogyós ribizlilekvárunk volt, az egész ribizliszemek remekül belesültek a sütemény közepébe.)
  • Már csak a sütés maradt hátra, elég - sütőtől függően - 20-25 perc. Végezhetünk tűpróbát, de csak szigorúan 20 perc után, ugyanis ha közben nyitogatjuk a sütőt, behorpadnak a muffinok. Ne legyünk türelmetlenek (és az evésnél sem, várjuk meg, míg kissé hűl a muffin, a forró lekvár ugyanis megégetheti a nyelvünk).
  • Végül adjuk oda egy Ákos nevű ismerősünknek az összeset.

Terjesztem Facsén
a_zseni Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr222748073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.