Az aranyló

Március végén a Pécsi Borozó meghívására ellátogattunk Pécsre, ahol többek között a bor-nekeddel, a hozamkorláttal és a sexardixummal eszmecseréltünk borokról, blogokról és borblogokról, meg persze a borok itthoni helyzetéről. Nem is részletezném, csak volt egy felvetés, miszerint az lesz a jóvilág, ha nemhogy a savfajtákat tudják majd azonosítani a fogyasztók, de legalább egyértelmű lesz mindenki számára, hogy irsai olivér nem egy borász, hanem egy szőlőfajta. (Anekdoták azért vannak, hogy egy kártyaparti győztese, vagy egy labdázó kisfiú adta az ihletet a névre.)

Az irsai már csak azért is érdekes, mert egyaránt használják csemege és borszőlőnek is. Könnyed, légies, illatos bort ad, az egyik legjobb csajozós bor. Bár pont emiatt nem is szeretik sokan. Még Kocsis Pál nemesítette a csabagyöngyéből és a pozsonyi fehérből 1930-ban. Azért is fontos a fajta, mert jó három évtizeddel később Bakonyi Károly az irsai meg a tramini keresztezésével hozta létre a cserszegi fűszerest.

Kapva kapunk az alkalmon, s az első szembejövő üzletből be is szerzünk egy irsait a Feind Borháztól, akiket nagyon szeretünk, egyrészt ezért, másrészt mert jó áron, nagy mennyiséget szép minőségben készítenek, mellesleg a külcsín is nagyon rendbe van téve náluk. A Feind-borok megjelenése tetszetős és egységes, címkén hívnak bírálatra minket.

Az Irsa régi magyar fiú keresztnév, jelentésére nincs már biztos információ. Az Irsák neve napjukat október 11-én ünnepelhetik. Ekkor bocsátották vízre az első gőzkompot New Yorkban, találták fel a tekercsfilmes fényképezőgépet, a liftet, Edison pedig szabadalmaztatta az elektromos szavazatszámláló készüléket. Ezen a napon született egyébkén Kepes András, Szőke András, és október 11-én halt meg Jean Cocteau és Edith Piaf.

A tavalyi év azért őket is megverhette, mert a már polcon lévő 2010-es Irsai Olivér néhány százassal olcsóbb a 2009-esnél. Beleszagolunk, jön is a rágógumi, a Juicy Fruit, mögötte azért megérkezik az irsais jelleg is. Ízben viszont üres, sav alig, ismerős csalódás, mintha nyújtott lenne, persze ez csak érzet. A 11-es alkohol miatt könnyen csúszik, el lehet fogyasztani, nyáron jól is fog esni, ha nagyon nincs más kéznél.

Egypalackos, 900 Ft körül

(A rágós kép innen, a többit Máté lőtte.)


Terjesztem Facsén
st.laurent 1 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr702774243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metszo_ollo · http://hozamkorlat.blog.hu/ 2011.04.04. 10:13:39

Hoppá, egy savgyenge bor 2010-bôl! ;)
süti beállítások módosítása