Egy a nép, egy az étel

Bármennyire is szeretnénk, a paprikás krumpli kicsit sem hungarikum (persze lehet magunkra erőltetni, mint a rovásírást, de minek), van másoknak is. Ha jobban belegondolunk, egyidejű kialakulása a paprikát, krumplit használó népeknél csak idő kérdése. Hogy miért? A krumpli mindenhol megterem, zöldséget keríteni nem nagy feladat, és valami maradék kolbászvéget mindig elő lehet szedni a kamrából. Szegény ember gazdag eledele, mint a kőleves.

Tisztességes gyerektábor, családi kempingezés nem telhet(ett) el anélkül, hogy a tábortűz mellett a fater vagy a camp-leader ne venné fel a menübe a paprikás krumplit. Azokban a vad években, amikor először indultak meg a magyar családok hullámai a horvát tengerpartra, nem volt olyan anyuka, aki ne vágott volna be az opelasztra hátuljába egy zsák krumplit, paprikát, paradicsomot, hogy a halak, a kalmárok, meg szkampók helyett igazi paprikás krumplit és lecsót főzzön az apartman tűzhelyén, mert nemhogy a férjeura, de a gyerekek sem esznek mindenféle tengeri vacakot.

Talán éppen népszerűsége és egyszerűsége miatt, de a paprikás krumpli a menzákat és üzemi étkezdéket (újabban a csúcséttermeket, nagyon helyes) leszámítva nem tört be a vendéglátóhelyekre. Pedig az egyik legszebb jolly-jokere lehetne a piros-kockás terítős kisvendéglőknek, ha nem hát nem, marad a házi királyság.

Hogy mire a sztárság? Mert laktató, mint a gulyás, olcsóbb, mint a pörkölt, és egyszerű elkészíteni. Egyszerű krumplihoz némi kolbászt adva uras lakomát csaphatunk. Papíron mindenki el tudja készíteni, mégis kevesen csinálják jól. A családi hagyományokra hivatkozva lehet (és valljuk be, kell is) ragaszkodni a vadhajtásokhoz, de egyszer legalább illik komolyan venni magunkat. A jó paprikás krumpliban nem fő szét a burgonya, nem tocsog vízben, a kolbász nem uralkodik az ízeken, nem savanyú és lecsós a sok paradicsomtól.  A bográcsos elkészítés külön kihívás, otthon a konyhán némileg egyszerűbb a dolgunk, de azt a néhány szabályt be kell tartani.

Azért rendszeres időközönként elborít a lendület, s ha megvan a helyes csillagállás, tehát minden hozzávaló elérhető a konyhán, akkor már pucolom is a krumplit. Nem szétfövőt, hanem keményen maradót, mondjuk újkrumplival kezdjük a barátkozást, aztán disznózsír az alap, házi kolbász, feszes, húsos paprika, kis szalonna néha, meg jó vastagra szelt, zsíros belű fehér kenyér. Zseni persze megint rajtakap, ez túl zsíros, ez túl kolbászos, pedig a lényeg itt azon van, hogy csak annak tűnik, de az arányok, fél óra múlva végül oda lyukadunk ki, hogy felét oda kell neki adni, mert jó. Az uborkát csak hozzáképzeljük, mert az utolsó kettő, féltve őrzött üveget Zseni felmenője papírtáskába csomagolta, ami az első alkalommal kiszakadt.

Recept lesz holnap, a Fekete Hattyút meg moziban nézzétek meg. (A fenti kép innen.)
 


Terjesztem Facsén
whollosi 46 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr12824559

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan legyünk boldogok? 2011.04.14. 15:09:42

Gondoltam, ezzel az apró témával indítom blogomat... Na jó, bevallom már most, hogy nem tudom a választ. Pedig ez az a kérdés, ami titkon mindannyiunkat a legjobban érdekel. Úgy tapasztaltam, aki másvalamit jelöl meg életcélként, a "célt" kic...

Trackback: Mérhetetlen nagy vágyat érzek az édességek elfogyasztására 2011.04.14. 15:08:32

A problémám a következő. Mérhetetlen nagy vágyat érzek az édességek elfogyasztására. Most már minden nap fogyasztok süteményt, kekszet, vagy bármit, ami édes. Újabban nincsennek barátaim, ha ez számít. Itthon vagyok a kisbabámmal, nem sok időm van o...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

leblebi 2011.04.14. 10:44:45

Törökországban is van, csak itt nem kolbásszal (érthető okokból), hanem kockára vágott hússal készítik. De tökugyanolyan.

DDD3 2011.04.14. 14:48:35

plusz csipetke!!!

csigafrédi 2011.04.14. 15:01:24

Idén, pár hete pont ezzel kezdtem a kerti szezont. Agyaltam, hogy mi legyen, mikor oldalbordám látva a vívódásomat, óvatosan megkörnyékezett a kérdéssel: paprikáskrumplit lehet kérni?
Hogyacsudábane!
@DDD3: Csipetkét nem raktam bele, de uborka nálunk volt. Meg szalonna is.

Elárulja valaki, hogy kicsoda Zseni, vagy majd rájövök magam?

Murderface 2011.04.14. 15:03:47

Paprikás krumpli nagy királyság :)

@leblebi: Ez érdekelne. A húst hogy rakják bele? Csinálnak egy pörköltalapot, és utána a krumpli meg a többi, vagy megcsinálják a paprikás krumplit, és abba rakják bele a husit főni?

Ver Sacrum 2011.04.14. 15:05:16

milyen opelasztra? zsiguli, zasztava vagy dácsia voltak jellemzők ama korban :)

bazd meg 2011.04.14. 15:05:32

Vegre mar tanitjak a blogirok a idiota magyarokat, nem pedig hulyitik oket. Nagyon sok dologban van ugyan igy, amire mi azt hisszuk hogy magyar, ja a meseben hihihi

világoszöld 2011.04.14. 15:08:32

Amúltkor láttam a Travel-n egy osztrák utífilmet, ahol a vendéglős bemutatta egyik nagyon "tipikus " nagyon osztrákos" specialitását , az "Erdaepfel-gulasch"t. Pont úgyanugy készítette, mint mi , és igen sok más osztrák étteremben is megtalálható.

csigafrédi 2011.04.14. 15:10:15

@Murderface: Nyilván előbb a pörkölt, aztán, mikor majdnem kész, akkor bele a krumpli. Legalábbis így logikus, hacsak nem akarod rommá főzni a burgonyát.

Fue · http://www.english-hungarian.com 2011.04.14. 15:16:18

Én speciel jól szétfőve szeretem, ízléstelen-e vagyok?

Amúgy egy kaját sem tudnék mondani, amit ne csinálnának más országokban is... persze attól még lehet, hogy van ilyen. De tényleg nem jut az eszembe.

vettmalac 2011.04.14. 15:35:19

Már csak azért is nehezen lehetne tradicionális hungarikum, mert az alapanyagok egy másik kontinensről valók. A krumpli, a paprika és a paradicsom is Amerikából került Európába valamikor a XVI. sz. tájékán. Kezdetben még jó darabig dísznövényként és gazdagok kiváltságaként funkcionáló egzotikus ritkaság volt. Jó időbe telt, mire leérkezett a köznép asztalára.

szemlelodo 2011.04.14. 15:38:27

"persze lehet magunkra erőltetni, mint a rovásírást, de minek"

Kifejtenéd, miért magunkra erőltetett a rovásírás?

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2011.04.14. 15:44:24

"-Úgy megennék egy kis paprikás krumplit..
-Mi az a paprika?
-Mi az a krumpli?
-Nem mindegy? Csak úgy megkívántam!"

Valószínűleg nem pontosan idéztem, de a lényeg a lényeg. :) A Fekete hattyútól meg kitört a frász, biztos nem veszem még egyszer a szemem elé :)

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 15:50:47

@szemlelodo: sztem mert az a székely nép sajátja, még ha egykoron őseink használták is a rovásírást. latinul sem beszélünk-írunk csak azért, mert Magyar Királyság 1000 éves történetében az volt az abszolút uralkodó nyelv. szép hagyomány a rovásírás, ápolni is kell ezt a hagyományt. de nem lesz senki magyarabb csak azért, mert a mondjuk a kocsiján rovásírással készült matricák virítanak. a szerző talán az utóbbi időben hirtelen megszaporodott "ősi magyar" emberek eléggé erőltetett szokásaira gondolt szerintem. én is ápolom a hagyományainkat, fontosnak is tartom ezt. de nem tetszik, hogy ez sok helyen maximum a külsőségekben és a nagy szavak hangoztatásában nyilvánul meg. azt meg végképp nem, hogy ha ez kirekesztéssel és a magyarság felsőbbrendűségének mindenáron való bizonygatásával párosul.

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 15:51:49

@Brannagh: minél többször nézed moziban, annál jobban be fog szippantani ;-)

leftear 2011.04.14. 15:54:36

A „patatas a la riojana” is porpaprikával készül, az pedig hungarikum. (Legalábbis nem Pimentón néven ismerik világszerte.)

Reflexíjat használtak más népek is, mégis hungarikum, akárcsak a rovásírást, mások nem használták errefelé.

IP-címvadászok kedvence 2011.04.14. 15:59:48

@Kenszei: Végre valaki elismeri, hogy a rovásírás székely :)

DDD3 2011.04.14. 16:02:05

@vettmalac: a következtetésed hibás, ugyanis attól, hogy az alapanyagok nem itteni eredetűek, attól még ebben a kombinációban lehet, hogy a magyarok rakták így össze először. Persze, az is lehet, hogy nem. De ez nem abból következik, hogy hol termesztették először az alapanyagot. Ezen az alapon szinte(!) semelyik kaja senkié.

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 16:05:12

@DDD3: "Ezen az alapon szinte(!) semelyik kaja senkié."
valahogy így is van :)

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 16:27:49

@leftear: "egykoron őseink használták is a rovásírást."
nem bonyolódnék hosszú és parttalan vitába, nem célom. az egyetemi történelem oktatás keretei között lehetőségem nyílt elmerülni a témában.
csak egy tipp: a wikipedia-val óvatosan.
(igen, látom, hogy ott van a könyv feltüntetve hivatkozásul)

teddybear01 2011.04.14. 16:33:25

@leftear: Rovásírást használtak már előttünk például a vikingek, szépen részletesen dokumentált tény.

Ami pedig a wikit illeti, a fontosabb bejegyzések többé-kevésbé pontosak, de sokan hamisítanak bele, vagy olyan is előfordul, hogy az író téved, és lektor hiányban benn marad a hiba.
Nemrég kénytelenek voltak a szerkesztők minden a szcientológusokhoz köthető ip. címet kibannolni, mert notóriusan belehamisítottak a szócikkekbe.

teddybear01 2011.04.14. 16:35:08

@DDD3: Nem biztos. Halászlét is főznek másutt, mondjuk Dél-Amerikában, jó paprikásan, és nem is hallottak rólunk.

DDD3 2011.04.14. 17:23:14

@teddybear01: Most nem biztos, hogy vágom, pontosan mit is akarsz mondani. Pont olyan, mint a bajai vagy a szegedi? Főleg pontyból csinálják? Van benne pl.: halikra is? Széles körben elterjedt étel az adott területen? Mehetünk mélyebbre is, de nem látom értelmét. Ne érts félre, nem kekeckedni akarok, de mondjuk a hungarikum nem kell feltétlenül, hogy kizárólagosságot jelentsen, szerintem elég, hogy évszázadok óta jellemző a magyar gasztronómiában és a környéken nem jellemző más népekre.

kvadrillio 2011.04.14. 17:31:37

erős almapaprikával ...mmm...:)

editpiaffan 2011.04.14. 17:33:36

én savanyúlét (a legjobb a kovászos uborka leve) szoktam beleönteni, meg tejfölt (közvetlenül fogyasztás előtt)
és persze köménymaggal

másnaposan ez az isten

Desiderata 2011.04.14. 17:38:11

Utálom.
Anyám ezzel ölt gyerekkoromban. Elmondom,hogy csinálta:
olaj, durvára vágott hagyma, kanál pirospaprika,víz, kevés kockára vágott krumpli, némi só, és vagy tett bele kis kolbászt/krinolint, vagy nem. Sokkal több lé van benne,mint a húslevesben. Inkább nem ettem egész nap.

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.04.14. 17:43:55

@DDD3: hát én sem kekeckednék, de akkor mondjuk a halászlé végképp nem hungarikum, mert azt szomszédos népek csinálják, sőt.

DDD3 2011.04.14. 17:51:49

@whollosi: Ne is! :) Ez egy elméleti felvetés volt teddybear01 részéről, reflektálva az 500 éve behozott és azóta meghonosodott alapanyagok kérdésére (hal+leves+paprika(!)). Bármivel behelyettesíthető a halászlé.

DDD3 2011.04.14. 17:56:33

@whollosi: Egyébként a komment irása közben pont azon gondolkodtam, hogy Baja és Szeged is eléggé közel van a déli határhoz, tehát ha máshol nem is, de a szerbeknél tuti elterjedt lehet.

magyar bucó 2011.04.14. 18:00:53

@whollosi: A szomszédos népek jellemzően nem halászlét, hanem hallevest főznek.

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.04.14. 18:01:53

@DDD3: tuti? figy, a horvátoknál, meg a szerbeknél is. csak ott halpaprikás a neve, a gyors forralásos módszerrel készül. most rákerestem az egyik legjobbra, nekem egyszer volt szerencsém, a pécsi rokonok vittek el. ezt a cikket találtam:
www.diningguide.hu/ettermek/tesztek/?article_hid=5242

és tökre igaz, teljesen őrült egy hely, és kövezzenek meg, amíg ott nem kóstoltam, addig azt hittem ettem már halászlét:)

Spiritmonger 2011.04.14. 18:09:08

civilizált országban a paprikáskrumpliban fellelhető nokedliért helyszíni kivégzés az alapbüntetés...ha valami bűn a gasztronómiában, akkor a nokedli a paprikáskolompérban...kétféle kolbász kell bele, az egyik alapból benne van, szétmorzsolva, az sűríti az alapot, a másik karikázva, és mellé a koviubi a legjobb

Spiritmonger 2011.04.14. 18:10:35

@Desiderata: na, a másik alapbűn, a paprikáskrumpli olajjal...csak zsírral/szalonnával, jó sok hagymával, és akkor sok levet elbír

RMP 2011.04.14. 19:08:36

Nem a szerző rovásírással kapcsolatos helyezkedését kellene szerintem vizsgálni, hanem a "papírtáska-papírszatyor" paradigma mentén lehetne fogást találni a poszton. :)

leftear 2011.04.14. 19:11:03

@Kenszei:
A wiki tényleg olyan amilyen, mindesetre
remélem, hogy "az egyetemi történelem oktatás keretei között" Te is találkoztál Székelyföldön kívüli rovásírás emlékekkel.
De tényleh ne menjünk ennél jobban bele.

leftear 2011.04.14. 19:13:57

@teddybear01:

"Rovásírást használtak már előttünk például a vikingek, " de azt hívjuk inkább rúnaírásnak. Nagyon távoli rokona a mi rovásírásunknak.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2011.04.14. 19:14:09

@Spiritmonger: el se merem képzelni mi jár nekem, aki utálja mindenféle hússal és szalonnával is, viszont nokedlivel imádja... :D és így kifejezetten az egyik kedvenc kajám is.

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.04.14. 19:14:39

"egykoron őseink használták is a rovásírást."
továbbra is csak ezt tudom idézni.
szerintem szimpla félreértés. nem állítottam, hogy csak Székelyföldön használták/léteznek emlékei.

nem nemsiker_s 2011.04.14. 19:39:07

@Spiritmonger:
"civilizált országban a paprikáskrumpliban fellelhető nokedliért helyszíni kivégzés az alapbüntetés"

Akkor már jöhet is az agyonlövetés, én ugyanis úgy szeretem

pedo tier 2011.04.14. 20:07:16

virsliért vagy nokedliért villamosszéket

leblebi 2011.04.15. 11:11:57

@Murderface: ezt abszolút nem tudom, de gyere el törökországba és kérjél biberli patatest a lokantasiban, és akkor megtudod :D
süti beállítások módosítása