Rizling alapfokú

Mindig elmondom, hogy mennyire imádom a rizlinget. Leginkább az olaszt, de a rajnainak is nagyon fontos szerepe van az életemben. Ha egy lakatlan szigetre csak egy szőlőt/bort vihetnék, az biztosan rizling lenne, adja magát. A közelmúltban rámentünk három olyan olaszrizling-rajnai rizling házasításra, amelyet bátran bármilyen évjáratban meg lehet venni, mert biztos, hogy nagyon jól fog esni. És jó áron. Ők pedig Szeremley Huba Szeremley (korábban Szemelt) Rizlingje, Bussay László Esküvéje és az utóbbi két évben a Vylyan Boszorkány Rizlingje. Az első kettőből kilenceset bontottunk, a Vylyan tízes volt.

Utóbbival nyitunk. A 2009-es elődjét nagyon szerettem, magában és fröccsben is kitűnő ital volt. Vékonyabb kiadásban és kicsit erőteljesebb savakkal, de ugyanezt hozza a tízes is. Hibátlan rizlingillat és -íz, jó savak, az évjárathoz képest mérten érett, kerek ízek. Alap rizling, soha rosszabbat. Több helyen is beszerezhető hiperekben, ezer forintért vagy akár még olcsóbban. Ja, és fröccsben is jól szól. Három palack.

A Szeremley (egykori Szemelt) Rizlingben én még nem csalódtam, itt életműdíjra terjesztették fel, és teljesen jogosan. Alap rizling ez is, Badacsonyból. Hordozza is magán szépen a badacsonyi, vulkanikus kőzet adta jegyeket. A villányi után először marha lágynak tűnt, főleg savban, de kis ráhagyás után hamar rendeződnek a dolgok, beáll az egyensúly. A négy rizling közül ez hordozza a legmelegebb jegyeket, dús illat és ízek jellemzik, olyan gömbölyű bor. Kérdés nélkül kiürült a palack, nem kellett erőltetni senkinek. Klasszikus, megbízható tétel volt nekünk eddig minden évben, biztos pont, mint régen pénteken a Dallas. Metroban, Sparban 1700 körül, Bortársaságnál 1450-ért szerezhető be. Három és fél palack.

A Káli Kövek Rizling Rezedája nem okozott nagy csalódást, de elvérzett a nagy rizling csatában. Arányaiban kétszer annyi az olasz, mint a rajnai, az alapanyag jó, hűs ásványok, szikár szerkezet. Talán egy kicsit túlságosan is szikár, kevés izgalmat tartogat. A hordó elég erőteljes, kilóg a szerkezetéből. Valahogy több izgalmat várnék tőle, hogy hosszabban kelljen fejtegetnem. Nem rossz bor magában, de ebben a sorban most bizonytalan, árban viszont abszolút győztes a beltartalomhoz mérten. Bortársaságnál 2900 forint. Kettő és fél palack.

Bussay doktor csörnyeföldi Esküvéje is hasonlóan teljesít évről-évre, de évjáratonként keveredhet a rizlingek mellé más fajta is, 2008-ban sárga muskotály és tramini például. (Utóbbi amiatt került a sorba, kóstolás előtt sikerült összemarni az ételek mellé lustaságból rozét ajánló whollosival az összetételről. Ezért is állandó fogadások tárgya a bor, mert mindenki máshogy emlékszik a hozzávalókra, és mindenkinek igaza is van.) A kilences újra a klasszikus úton jár, csak olasz és rajnai a kövecses, zalai domboldalakról. Már illatában is hűvösebb, de igazi rizling. Ebben is érezni a termőhelyet, de ez az ásványosság teljesen más, mint a Badacsony forró, vulkáni ízei. Hosszú, kicsit zömökebb bor, nagyon jós savakkal. Emlékeztet a 2007-esre, de azért nem olyan (még), én azt szerettem a legjobban az utóbbi időben. Ezt is elfogyasztjuk szó nélkül, nem kérdés, szintén egy klasszikus bor, bátran nyúljunk érte minden évjáratban. Bortársaságnál 1790, mi is 1800-ért szereztük be. Három és fél palack.

Az i-re a pontot viszont egy 2000-es siklósi Bajor Rizling Classic-kal tettük fel. Az egykor virágzó siklósi rizlingek egyik utolsó hírmondója. Sajnos a Bajor Rizlingből nincsen több a pincénél (borászZoli elmondása szerint), szinte lehetetlen beszerezni, talán ez az utolsó palack, nemcsak a sor végén, a bácsi mosolyoghat rajtunk. Tizenegy éves bor és vibrált, mint egy villám, volt benne élet bőven. Mindkét rizling karakteresen, tisztán megjelent, gyönyörűen öregszik a bor, szép palackérleléses jegyekkel, aranyszín, elegáns illatok és már-már ismeretlen ízek. A végére valami egészen más dimenzióba kerültünk. Ha forgalmi tétel lenne, simán megadnám neki a négy palackot.

Van az a tulajdonságuk a rizlingeknek még, ami nagyon nincs meg más fajtában, hogy olyan szépen lehet berúgni tőlük. Békébe kerülünk magunkkal és a minket körülvevő világgal, egyensúlyba és barátságba.  Ezt csak a rizlingek tudják, ahogy előidézik a magasabb-emelkedettebb szellemi és fizikai állapotot. Igyátok bármelyiket, vagy mindegyiket sok szeretettel.


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr802870211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása