A zöld lámpás

Van aki szereti mindkettőt, van aki egyiket sem. De a legtöbben azok vannak, akik nem szeretik a spenótot, megeszik viszont a sóskát, és fordítva. A mangoldot viszont senki nem vágja.

Utóbbit még mi is tartogatjuk egy kicsit, viszont a spenóttal nem várunk, mert az első, friss hajtások már mindenhol beszerezhetőek.

Van a klasszikus jelenet, mikor a kisgyerek fintorogva tolja el magától a zöld zöldségeket (brokkoli, spenót, stb.). Nálunk valami félremehetett, mert kifejezetten örültünk, ha otthon anyám hétköznap (a tavasz beköszöntével) spenótot tett elénk, és két pofára zabálhattuk azt. (És még arról nem is beszéltünk, hogy a kedvenc rajzfilmhősünk a spenótnak köszönhetően rúgta le a gonosz veséjét.)

A spenót, vagy más néven a paraj a disznóparajfélék családjába tartozó, világszerte elterjedt kultúrnövény. Nagy valószínűséggel a mórok hozták be Spanyolországba Perzsiából. Magyarországon Szikszai Fabricius Balázs már említi a szpinácz nevű levélzöldséget. Leginkább főzeléknek vagy salátának készítsük, nyersen fogyasztva is jó. Ha Horvátországban spenótszerűt kapunk a hal mellé a burgonyával keverve, az jó eséllyel mangold, mely ízben hasonlatos, mégis a céklának közeli rokona. Vitaminterminátor, beépítése étrendünkbe jól felfogott érdekünk, olaszok, németek, franciák imádják. A nyelét is.

Az biztos, hogy (részben magyar származású) Popeye sokat tett azért, hogy a zöld levelek ne kopjanak ki a közétkeztetésből. A gyerekek simán benyalták, hogy aki spenótot eszik, akkor olyan erős lesz, mint a híres tengerész. Popeye népszerűsége csúcsán (lenyomta a Miki Egeret) az Egyesült Államokban mintegy 33 százalékkal nőtt a spenótfogyasztás a lakosság körében. A recept működött, a majd százéves rajzfilm ma is tarol, gyermeki lelkünk rajong a kifejezetten ronda, félszemű, szteroidos bicepszű tengerészért, akinek még a csaja, Olive Oyl (aki az olíva olajról kapta a keresztséget) sem szép. A (hamis) legenda szerint Popeye kedvencévé a vastartalma miatt válhatott a spenót, valójában a kőkemény zöldséglobbi választotta ki a kultúrnövényt. A spenót vastartalma valóban magasabb (nem is ajánlott naponta fogyasztani), viszont ez nem szívódik fel nagymértékben.

Tipikusan a tavaszközép idényzöldsége a spenót. Vegyük frissen, és néhány perccel meg pár mozdulattal többet tenni egy jó főzelékért, minthogy fagyasztott parajjal szórakozzunk. (Sőt, ha van kertünk, ültessünk.) Előbbivel fél óra meló van, ha tojást is főzünk mellé. Miután whollosi a szemem is kikönyörögné, felviszek neki egy adaggal az irodába. Recept pedig holnap, azért remélem az Altman-film megvan, srácok.

(Igen, a múltkor megfogadtuk, most mégis betettünk egy utolsó vacsorás képet innen, a másikat meg innen. Popeye-ből innen és innen okosodtunk, a spenótról van még itt.)


Terjesztem Facsén
vallásos Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr442878168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása