Recept: Gyors nyári kovászos uborka

Ami feltétlen kell hozzá

  • 5 literes dunsztos üveg
  • uborka, ami ebbe belefér (kb 3 kg)
  • 2 karély (rendes, kovászos) kenyér
  • 2 evőkanál só
  • 1 csokor kapor
  • víz felöntéshez
  • 2 gerezd fokhagyma

Mezőgyánon így készítik

  • A dunsztos üveget jól és alaposan elmossuk, megszárítjuk.
  • Telerakjuk a megmosott, két oldalán kissé bevágott uborkákkal.
  • Beledobjuk a két gerezd fokhagymát, néhány szem borsot és a sót. Az uborkák mellé betömködjük a kaprot.
  • Az egész tetejére rátesszük a 2 karély kenyér belét, egy kistányért ráfordítunk az üvegre, és kitesszük három napra a napsütésbe.
  • Forrás utána hűtőben tároljuk, majd fogyasszuk bátran minden étkezéshez, akár magában is.
  • Próbálkozhatunk még a kapor mellett tormával is, ha trükközni akarunk, tegyünk egy kis cukrot is a lébe.

(A kép innen.)


Terjesztem Facsén
Vallásos 4 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr923003813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rekanna 2011.07.14. 13:55:44

nekem a nagymamám úgy tanította, hogy az uborka végét le kell vágni, és keresztben bemetszeni, ha túl duci az ubi. illetve a kenyér csak az első két nap maradjon benne, és napi kétszer egy mélytányérba kiöntötte a levét, hogy összekeveredjenek az ízek, aztán vissza az uborkákkal teli dunsztos üvegbe.
ma kiraktam én is a panel 10. emeleti "teraszára" - inkább női lábmérettel rendelkező egyének számára elegendő helyiségre - az idei próbálgatásomat.

Attilajukkaja 2011.07.15. 11:19:11

@rekanna:

Ha kezdo vagy, tul nagy uborkakkal ne is foglalkozz! Ma mar van olyan jo a piac, hogy erre ne kenyszerulj ra :o)
Mi sohasem vesszuk ki a kenyeret ket nap utan es foleg nem ontogetjuk at a levet napi ket alkalommal!!!
El tudom kepzelni, hogy a te nagymamad olyan klimatikus viszonyok kozott csinalt kovi ubit, ahol erre szukseg volt. Egy nagymama sem csinal feleslegesen plussz munkat maganak. Mert a nagymamak nem csak aranyosak, hanem tapasztaltak/bolcsek is :o) En Budapesten elek es az ilyen plussz manoverekre abszolut nincs szukseg. Ha zavarossa valik a viz az uborkan, annak orulj! Minimum egy het utan kostolgass. Ha rossz a szaga vagy kiforrt az edenybol, akkor valamit elszurtal...De csak akkor!

Nem tul stilusos, de egy kalap szart az elso kovaszolasodhoz :o))))

rekanna 2011.07.16. 10:49:29

@Attilajukkaja: pont ezért írtam le úgy, ahogyan a nagymamám csinálta, mert bölcs/tapasztalt volt. a levet nem lecserélte, hanem felkavarta.
a kenyeret (lehet nem két nap után)elvileg azért kell kiszedni, hogy keményebb állagú maradjon az uborka. én nem tudom, így van-e, de ha a mamám így csinálta, kipróbálom.
szerencsére már most isteni kovászos uborka illata van a lének! éljen! :)
(ha az uborka nem is sikerül, legalább a leve jó lesz! ;))

Attilajukkaja 2011.07.16. 14:12:52

@rekanna:
Biztosan jo lesz!!!!!
A levet mi is nagyon szeretjuk :o)