Recept: Tökfőzelék

Hozzávalók egy jófajta tökfőzelékhez

  • 1 méretes, legalább kilós tök
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 babérlevél
  • 1 kis doboz tejföl
  • kapor, só, bors ízlés szerint

Vallásos így készíti

  • A tök két végét vágjuk le, vékonyan hámozzuk meg. Hosszában vágjuk félbe és egy evőkanállal vájjuk ki a magos részt. (Könnyen megy.)
  • A két fél tököt felezzük meg, és négyoldalú sajtreszelőnk nagyobbik lyukán szépen reszeljük le az egészet.
  • Sózzuk meg, hagyjuk állni, jó húsz perc után nyomjuk ki belőle a vizet, majd öblítsük le róla a sót.
  • Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát. Pirospaprika, majd keverjük hozzá a tökreszeléket. Egy pohár vízzel öntsük fel, mehetnek a babérlevelet, végül kis lángon fedő alatt pároljuk. (Ha soknak is tűnik elsőre, ne aggódjunk, össze fog esni a végére.)
  • Mikor felforrt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ekkor adjuk hozzá a friss, apróra vágott kaprot. (Így nem tűnnek el a főzés végére az illatok.)
  • Sok időre már nem lesz szükségünk, ha megkóstolunk egy kis tököt, és szétomlik a szánkban, készen is vagyunk.
  • Fogjuk a tejfölt, és vékony habarást csinálunk. Kis doboz esetén csapott fakanálnyi lisztet keverünk hozzá. A tejfölhöz némi levet merjünk, nehogy a habarásunk összerántsa a főzeléket, és darabos legyen.
  • Hozzákeverjük a forrásban lévő főzelékhez a habarást és várunk, hogy még egyet rottyanjon, aztán jó ebédhez szól a nóta.
  • Nyugodtan játszunk el jobbfajta ecetekkel, meg fogunk lepődni.

Feltét

  • Bónuszként itt a feltét amit mi szoktunk a tökfőzelékhez csinálni. Fogunk fél kiló krumplit. Meghámozzuk, megmossuk és a sajtreszelő nagyobb lyukán át lereszeljük. A reszeléket megsózzuk, és annyi liszttel elkeverjük, hogy egy jól formálható masszát kapjunk. Kis pogácsákat formázunk, olajban kisütjük. Esti film mellé ropogtatni való.

Terjesztem Facsén
Vallásos 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr803029419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

demagofób 2011.07.18. 10:19:07

Tökfőzelék kapor nélkül?
A tökfőzeléknek magában nincs jelentős íze, viszont a kapor ízének fokozására tökéletes.
Mellé frissen sütött halat adnék.

gasztroszexisták · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.07.18. 10:48:26

@demagofób: a mindenit, köszi a jelzést, ez elütés volt, nem szándékos. kapor rulez!

gasztroszexisták · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.07.18. 10:53:30

@demagofób: illetve: eleve is bent volt a kapor, hozzávalókban/elkészítésben is.