Recept: Samosa

Rendíthetetlenül hiszünk abban, hogy minden étel a maga környezetében a legfinomabb, főleg a speckó fogások. Jah, hát kivel ne történt volna meg, hogy külföldön járva bevadult az utcai árusnál, és több kila kolbásszal/sajttal/miegymással próbált fellógni a fapadosra? Viszont a samosás kép annyira megtetszett nekünk, hogy egyáltalán ezt otthon lehet-e, szóval kértünk egy receptet arra az estre, ha más is rámozdulna.

Amire föltétlen szükséged lesz

Tészta

  • 500 g finomliszt
  • 60 ml növényi olaj
  • só ízlés szerint
  • víz


Töltelék

  • 60 g ghee
  • 1 teáskanál köménymag
  • 600 g főtt burgonya felkockázva
  • 150 g zöldborsó
  • 1/2 teáskanál kurkuma
  • 1 evőkanál gyömbér (reszelt)
  • 4 teáskanál gránátalmamag
  • só, chillipor ízlés szerint


Így készítették a srácok, ahogy Sephi Bergerson Street Food of India könyvéből tanulták

  • A lisztet, olajat, sót keverjük össze. Annyi vizet adagoljunk hozzá, hogy egy félkemény tésztát kapjunk. Ha megvan, tegyük félre.
  • Vegyünk egy wok edényt, melegítsük, mehet bele a kömény, meg a ghee, kb. egy percig pörgessük a melegen.
  • Tegyük bele a zöldségeket, a kurkumát, sót, chillit és a gyömbért.
  • Amíg a zöldségek meg nem puhulnak, pirítsuk őket bátran.
  • Adjuk hozzá a gránátalma magot, lefedve főzzük még 3-4 percig. Tegyük félre hűlni.
  • Vegyük a tésztalapot, osszuk el tíz egyenlő részre. A részeket nyújtsuk tíz centi átmérőjű kerek formára, majd ezeket felezzük el a közepüknél.
  • Formázzunk kúpot belőlük a tenyerükben, tegyünk beléjük egy evőkanál tölteléket, majd zárjuk be őket a tészta széleit jól összenyomkodva.
  • Közepes hőmérsékleten süssük ki őket az olajban. Csípős koriander chutneyval vagy tamarindusz chutneyval tálaljuk.
 
बॉन एपेतीत
ez hindi, de van vagy 20 másik nyelven is, hogy jó étvágyat. Így kell kiejteni: Bŏna ēpētīta. Jó, mi?
(Itt is egy kis segítség hajtogatáshoz.)

Terjesztem Facsén
whollosi 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr813156152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.08.22. 13:38:36

Tudom, hogy unjatok mar a kommentjeimet, mert szinte mindenre azt irom, hogy ez a kedvencem (vagy mast!) :o)
Jo "szamocat" (parom csak igy hivja) kesziteni nem is olyan konnyu. Amikor olyan orszagban eltem, ahol ezt megtehettem, megvolt a kedvenc szamocasunk. Nem, kivetelesen nem a merete szamitott! Az osszetevoi is kb. ugyanazok voltak, amit a fenti recept ir. De a fuszerezettsege mindenkinel mas volt. Ezt kell eltalalni, a tobbi tenyleg csak leiras kerdese.
Erdemes vele probalkozni,...akar daralthusos valtozataban is.
Koszonom a posztot!

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.08.22. 19:17:42

@Attilajukkaja: jaja, csak annyira unjuk a kommentjeid, amennyire te a posztjainkat:)

megint azon agyalok, hogy itthon miért nem élnek, élnének meg ezek a fajta utcai kaják. és szomorú vagyok.

Attilajukkaja 2011.08.22. 20:34:16

Koszonom :o)
Neha kell a batoritas, mert ugy erzem, hogy en beirkalok, beirkalok, ti meg ott csak csovaljatok a fejeteket, hogy "Mar megint ugyanaz a grafoman! Felejtsetek el! Ennek tenyleg nincs mas dolga? Szaaaaaanalom." De en tenyleg szeretlek olvasni titeket! Akkor is, ha nem reagaltok a kommentjeimre. Hat tehetek rola, hogy nekem minden irasotokrol eszembe jut valami?
:o))))

"itthon miért nem élnek, élnének meg ezek a fajta utcai kaják"
Ez jo kerdes! Mert igeny az vo'na ra!
Talan nincs sok indiai/paki bevandorlo?
A gyros-os torokok, sziriaiak (hogy Allah nem vagja ki a nyelvuket azert, hogy a shoarmat gyrosnak nevezik!!), vagy a kinaiak egeszen jol megvetettek nalunk a fazekukat. Budapesten a Szt. Istvan koruton, kozel a Nyugatihoz nyilt egy indiai beutesu gyorsetterem, a Szena teren pedig egy mexikoi takos. Egyikben sem jartam meg, de ha valaki megtette, az irjon, milyen volt!!!
Nagyon szeretek az utcan etkezni (nem a jardara gondoltam,...de akar ott is), de nem mindig ferek az arusok kozelebe. Geo-topografiai okokbol :o)
Magyarul, baromira messze vannak a munka- es lakohelyemtol.
Meg egy gondolat. Nem mondom, hogy a magyar ember NEM befogado, hanem hogy NEHEZEN befogado nepseg. Az ember azt hinne, hogy Europa centrumaban Magyarorszag mar hozzaszokhatott volna ahhoz, hogy egy atjarohaz,...de ennek eppen az ellenkezojet eljuk meg manapsag. Bizonyara nem veletlenul. Vannak emberek, akik nem is tudjak, hogy a szittyasaguk bizony szlav vagy german eredetu. Slambucot meg paprikast foznek a farkasfogas zaszlok alatt a pusztaban es fogalmuk sincs arrol, honnan ered mindez.
Na jo. Ne menjunk bele ebbe.
A lenyeg, hogy en is szivesebben latnek olyan (vilag)varosokat Magyarorszagon, ahol megtalalhato az utcan akar a samosa-arus is. Biztos, hogy lenne ra vevo.
Szerintem a bevandorlokon mulik. Lehet, hogy tevedek.