Recept: Kelkáposzta főzelék

Hozzávalók

  • egy fej kelkáposzta
  • pár szem krumpli
  • babérlevél
  • bors
  • liszt, olaj, fokhagyma, pirospaprika a rántáshoz

Ahogyan whollosi szereti

  • Szedjük le a kelkáposzta néhány külső takarólevelét, mossuk megőket, és alaposan ellenőrizzük le, hogy plusz fehérje (kukac) nincs-e a levelek közt.
  • Szeleteljük fel a káposztát, de hagyjuk ki a torzsáját, mert az megkeserítheti az egész főzeléket.
  • A szeleteket tegyük fel főni, de ne túl sok vízben, mert akkor gondban leszünk az állaggal. Dobjunk bele babérlevelet, sót, borsot. Egy fél óra után nagyjából bele lehet dobni a felkockázott krumplit is, hadd főjenek együtt még megpuhulnak.
  • Az ízeket ellenőrizzük, ha rendben van, készítsünk piros rántást, a lé állagától függően keményebbre, vagy lágyabbra.
  • Tálalni előző napról megmaradt pörköltszafttal vagy egy kis fasírozottal érdemes. Mellé pedig friss fehér kenyeret javaslok.

Korábban már volt szó a blogon a frankfurti levesről, így arra nem térnék ki külön, de abban cikkben említettük a plutykát is. Viszont nagy valószínűséggel az én kelkáposzta főzelékemhez ez áll talán a legközelebb, győzködnek a vasiak.


Terjesztem Facsén
Vallásos 7 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr163322240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.10.25. 11:28:56

Csak par napig nem vagyok gepkozelben es maris ennyi uj poszt szuletik! :o)
Imadom a kelkaposztafozeleket!
Eddig meg sohasem tettem bele baberlevelet, de most kiprobalom. A krumplifozeleket el sem tudom kepzelni baberlevel nelkul, a kelkaposztafozelek pedig valahol csak egy (nagyon) kaposztas krumplifozelek, nem?

"készítsünk piros rántást"
Hm. En feher, nagyon fokhagymas rantast szoktam csinalni hozza. Az edes pirospaprikanak tenyleg van valami ize?
Tudom, hogy idegenszivusegre vall ilyet kerdezni, es szegyen-gyalazat, de en neha tenyleg azt hiszem, hogy csak megszokasbol hasznalok magyar edes-nemes paprikat pl. halaszlebe (anelkul meg sohasem csinaltam). De a fozelekekben nem erzek kulonbseget, hogy paprikaval vagy paprika nelkul keszul-e. Az erospaprika persze teljesen mas! Annak van ertelme, ize :o)

Franci1969 2011.11.02. 10:23:27

@Attilajukkaja: a paprika nem csak színt ad :P

a főzelékrecept érdekes!
én fordított sorrendben csinálom, ügyelve arra, hogy a káposzta nem főjön nagyon szét/meg :)
babérlevélről sem hallottam még, nálunk a köménymag az, ami nem marad ki belőle :)

Attilajukkaja 2011.11.02. 17:33:13

@Franci1969:
Most olvastam valahol kelkaposztas krumplipurerol: a szokvanyos purebe kevered a parolt kelt. Tetszik az otlet!
A kaposztanak valoban nem szabad szarra fonie, de en is elobb a kaposztat teszem fel foni, utana a krumplit. Nyilvan krumplija is valogatja, hogy meddig puhul. Es igen, a komenymag nalunk is egy alapfuszer :o)
Igaz, ha a parom foz, o mindenbe tesz, annyira szereti :o)
Nalunk a fokhagyma adja meg a fozelek savat-borsat (ez mekkora kepzavar!).

"a paprika nem csak színt ad :P"
OK. Elhiszem,...de erezni nem nagyon erzem :o)

Franci1969 2011.11.02. 17:39:46

@Attilajukkaja: "a szokvanyos purebe kevered a parolt kelt. Tetszik az otlet!"
ilyet a hollandok csinálnak, biztos nem rossz!

nálunk egyébként nem püré a krumpli, arra is kell figyelni, hogy az se főjön szét. de azért az éle már erősen morzsolódik, az igaz :)

Attilajukkaja 2011.11.02. 19:46:49

@Franci1969:
"ilyet a hollandok csinálnak"
Basszus! Akkor mar megint sikerult ujra feltalalnom a spanyol viaszt?

"nálunk egyébként nem püré a krumpli"
Hanem mi?
Anyam sem szereti, ha a krumplipure tulsagosan homogen. Mindig kezzel (kezi szerszammal) nyomja szet es szereti, ha kicsit darabosabb. De attol meg pure!

Franci1969 2011.11.02. 22:10:45

@Attilajukkaja:
a krumplipüré pépes, arra céloztam, hogy a kelkáposztafőzelékben nem az :)