Marcsa a jégen

Korzózunk a hóban Balatonfüreden, reformkori mentében hajbókolnak egymásnak a jónépek. Hál’ istennek Marcsi nem öltözött be, csak az orra hegye látszik ki a bunda alól. Itt a Balaton mellett a tél is gyönyörű. Főcím.

Jön is a kötelező Jókai Mór idézet, meg korcsolyázók, gondolnánk, hogy néhány óra múlva ugyanitt egy cukorfaszt is elégetünk? De most még egyelőre csak halászni indulunk a jégre, jégpatkóval, hiszen a hágóvas 18-on túl van. A kacsák szaladnak, az öbölben fogunk léket vágni halbiológusPali bácsival, hoppá, jön is az üzenet Bélának, aki lenyúlta a sarokcsiszolót, miatta ilyen szar jégcsákánnyal kell dolgozni. Vágjuk óvatosan és apránként a jeget, nehogy beszakadjon.

 

Le is állunk a régi cuccal, a tekerős fúróval ásunk inkább Toth Loonnal a veszprémi színházból. (Loon: ang., fn. jelentése 1. búvármadár, 2. fajankó.) Viszont rápörgünk a témára, ez tök jó, nem hiszem, hogy a balatoni jéghorgászokról volt valaha ilyen izgalmas anyag. Nehéz lesz kesztyűben mormiskát fűzni Marcsi, de meglesz az, csak válasszatok már ki egy csillámló csalit. Megint kacsák, kik találkoznak itt hirtelen, amíg a Marcsi a jégen, Trokán Anna érkezik. Viszont igazad van Marcsi, az unalom az, ami a bukó mindig a horgászatban. Szerencse, hogy jól összeakadnak a horgok, de mégsem, szép nagy csukát fognak, de kiderül, hogy már előbb ki lett az fogva, jóval.

 

Ikrára is megyünk, kaviárt fogunk készíteni. A lányok már a kandallónál, sózott halikrát készítünk. Nem kell hozzá sok dolog, megvagyunk hamar, még egy közepesen durva szóvicc is elhangzik. Marcsi meg kérdés nélkül bekapja. Húha, jön a ruszli, a mi házi kedvencünk, recept nincsen, csak hogyan készül, majd bevállaljuk egyszer. Megyünk korcsolyázni, közepesen gáz, szerencsére jön Misi, vele aztán hógolyózunk egyet őszintén a pince felé menet.

 

Figuláékhoz jöttünk, kell némi modoros és közhelyes blabla az elégedett vásárlókról és borokról, aztán szerencsére inkább Misi életének első borát kóstoljuk, az sokkal jobb is. (A lányok sok vizet nem zavarnak, minek állnak itt, nehezéknek?) Olaszrizlingbe is belenyalunk, most viszont Misit nagyon becsüljük, figyeljetek rá, ahogy az olaszt szereti és helyén értékeli. És igazad van Misi, máshol csak a jóisten építkezhet szőlőhegyre, hát itthon nem. A keserű igazság: elkéstünk a balatoni táj megmentésével. De hát mi is rombolnánk nyarakat, tényleg. Marcis közben leosztja a lányokat, óvatosan a magas alkohollal.

 

Hoppá, ki más rontana be hirtelen a pincébe, mint az Eperjes Hídember Károly, rögtön egy anekdotával, meg hibátlan borfajta tippel, respekt érte. Csak azt nem értjük, hogy a rákba kerül ide egy xilofon/vibrofon zenész? Hát jól van, az akusztika mondjuk adott hozzá, lányok, csukjátok be a szátokat, mert belerepül a sült galamb.

 

Vissza a jégre, ott fogunk főzni. De mit is, van csülök, köröm, füstölt kolbász, tényleg, Jókai bablevest, és Jókai kedvence bablevest, vagyis görög olvasót arany bakanccsal, na az ilyen pillanatok miatt szeretjük még a műsort. (Jelzem, elhangzik a fasz-ínű szó.) Persze, a receptet Gundel Károly modernosította, hála érte.

Aztán jöjjön a csuka, amit fogtunk, fogtak, azt is elkészítjük, de csak a felét, mert a másik felét halbiológusPali elvitte a török nagykövetnek. Dobunk egy kis gyömbérteát a hideg ellen, de miért nem forralt bort? Tudták, hogy tisztább a téli hal? Kevesebbet esznek, azért. A halszeleteket szalonnába csavarva fogjuk kisütni, szuper.

Kaja után irány légvitorlázni, ki kell próbálni az új sportot Fekete Gyula vitorlás oktatóval, csak azt nem vágjuk még, hogyan kapcsolódik ez most a kajához, de jól van, tíz perc végül is eltelik ezzel, aztán bereped a jég is. Most rokon a vitorlásGyula, vagy lógtak neki egy szívességgel? Iszunk egy zenitet. Bizony, kevesen mondhatják el, hogy a Balaton közepén borozzanak, a szegény többségnek üzentek valamit még?

 

Betérünk a füredi Karolina Kávéházba, krémest fogunk készíteni, meg ott a hájas tészta, micsoda renyhe lettél Marcsi, „hagyjuk is a receptjét, azt tényleg mindenhol megtalálni”.  Amíg pihen a tészta, becsokizunk néhány süteményt. Nagyon durva süteményeket ismerünk meg, legszívesebben kapásból húznánk le Balatonfüredre. Kicsit belenyúlunk a kávét témába is, ha már van itt friss kávé és saját pörkölő is.

 

Viszont az van, akármennyire jó fejek a srácok, negyed órája mást nem kapunk, csak reklámot az arcunkba. Meg filozofálgatást, hogy milyen fasza hely ez a Füred, de hát persze ez is több,  mint a semmi, csak éppen nem ide való. Majdnem elfelejtettük a bablevest, vissza is rándulunk érte a partra, kapnak belőle a jégen lévők is. A műsor végén Trokán Anna is megszólal végül: az első dolog, amit születése után evett, a körömpörkölt volt az anyatejen keresztül. (A sztori ugye megvan, amikor a mama Papadimitriu Athina kiköltözött lányaival egy jurtába?)

 

Hoppá, lesz még meglepetés, egy kis krampampuli a maradék hatvan másodpercben, meg elég egy faszalakú süvegcukor a stáblista alatt.


Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr854286294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása