Orgazmust Nőnapra!

Csak orgazmus süteménynek hívjuk. A recept és legenda szájról-szájra jár. Hiszed is meg nem is, hogy valóban létezik, de csak addig, amíg át nem éled magad is.

Nekem is úgy mondták. A gyönyörtől remegve ecsetelték, hogy ez igen, ez a pasi aztán tudja. Próbáljam csak ki, nem fogok csalódni. Gyors, de annál nagyobb az élvezet. Mondom, kissé szkeptikusan, rendben, lesz egy édes délutánom.  Belevágtam, s nem telt el egy óra sem, valóban az ízektől hümmögve nyaldostam a szám.

Az eredeti recept Jamie Olivertől való, ropogós morzsás gyümölcstorta: balzsamecetben párolt vegyes piros gyümölcsök, körte, alma, s mindez összesütve egy igen egyszerű, vajas, morzsás tésztával. Csak éppen túlnőtt a csupasz szakácson.

Hogy miért orgazmus sütemény? A gasztroszex születésének egyik alapgondolata rejlik ebben. Az étel élvezete, a szájban keveredő ízek okozta élmény és az evés intimitása (nem beszélve a kiadott hangokról, mint hm vagy á) már-már érzékiséggé fokozódik.

Én ezt az indíttatást sokáig nem értettem, végül a sütemények világában felfedeztem az élvezet valódiságát. S hát a piros bogyós gyümölcsök akár a vörös ajkak, a cseppnyi balzsamecet pedig csavar egy savanyút az ízeken. A morzsa ropogós, angolul érzékelteti igazán a crunchy szó, szétroppan a fogak között, s felolvad, elomlik a gyümölcs lágyságával. Csupa érzékiség ez a sütemény. Színek, roppanás, édes és fanyar ízek. Szigorúan tűzforrón tálalandó, mellé egy gombóc vanília fagylalttal. A minőségibb fajtából.

Orgazmus gyümölcstorta 6 nőnek
(vagy három párnak)

A gyümölcshöz

  • 1 hámozott, kicsumázott körte nagyobb darabokra szelve
  • 1-1 pohár szeder, áfonya, málna, eper (vagy szezonális gyümölcsök)
  • fél reszelt alma
  • (650 g min érje el a gyümölcs összsúly)
  • 4 evőkanál cukor
  • egy jó löttyintésnyi balzsamecet
     

Használhatunk vegyes piros bogyós gyümölcsmixet, ha nincs szezonja a gyümölcsöknek, de készíthetjük csak szezonális gyümölcsökből (sárgabarack, alma, körte, eper, meggy). Érdemes azonban piros gyümölcsöt csempészni a süteménybe. Nem ajánlott a narancs, a banán, a kivi és az ananász. A lényeg, hogy a belekerülő gyümölcsök harmóniája meglegyen. Anélkül nincs orgazmus.

A tésztához

  • 75-100 g sózatlan, hideg vaj
  • 250 g finomliszt
  • 1 lapos tk sütőpor
  • 75 g cukor
  • egy csipet só
  • Másfél dl joghurt
  • kevés királycukor a végén a tetejére


Így készítjük:

  • Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.
  • Keverjük össze a gyümölcsöket egy széles serpenyőben, hogy könnyen tudjuk kavarni. Adjuk hozzá a cukrot és a balzsamecetet. Takaréklángon rotyogtassuk. Ha a gyümölcsök levet engednek, öntsük át egy tűzálló edénybe, tepsibe.
  • Készítsük el a tésztát. Morzsoljuk a hideg vajat a lisztbe úgy, hogy finom, morzsás keveréket kapjunk. Adjuk hozzá a cukrot és a sót, jól dolgozzuk össze. Miután hozzáöntjük a joghurtot, egy laza, lágy tésztát kapunk.
  • Oszlassuk el a forró gyümölcs tetején. A lényeg, hogy a kisebb-nagyobb tésztadarabok lazán fedjék be a gyümölcsöt.
  • Szórjuk meg egy kis kristálycukorral, és előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Kb. 30 perc alatt elkészül.
  • Hideg vaníliafagyival szervírozzuk.
     

 

Nyilván rozéval készüljünk mellé. Eredetileg nem ezt szántuk, viszont a múltkori portugieser után bepróbáltuk a rozét is, és annyira ütött, hogy maradtunk ennél. Mondjuk ízben van is hasonlóság, ugyanaz a joghurtos jelleg itt is visszaüt, volt oportó is az alapanyagban. Illatban kissé visszafogott, aztán jönnek szépen lágyan az eperfélék. Meg a rágó. Túl harsány nem lesz, a kékfrankos rozék illatözönét sem éri fel, de azért nem panaszkodhatunk. Ízben teltkarcsú, a savak olyan természetesek benne, hogy észre se vesszük, a tizenkettőésfeles alkoholért köszi. Szájban sűrűbb, kajszi és sárgabarack jön, belesimuló CO2. Szódával is megy, a csavarzárért pedig külön plusz pont jár.

Három pont minimum, ezerkettőért megvehető például itt, onnan nyúltuk a képet is.

Az első kép innen van, Liz Canner fényképe. Tavaly így nőnapoztunk.


Terjesztem Facsén
a_zseni 5 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr144296079

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JimGilmoure 2012.03.08. 18:02:35

Áh, nőnap, vagy sem, egy sertéscsülök pékné módra jobban esik! :)

kela-bá 2012.03.08. 18:41:53

Ma minden vriágbolt minden virágát minden NŐNEK !

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.03.08. 20:20:32

Es ha valamelyik no nem szereti egyik gyumolcsot sem?

Ha mar orgazmusrol van szo akkor egy jo kis nyalasnal nincs jobb.
Hamarabb meg van es nem kell utana mosogatni.
Mert a ferfi ember nem szeret mosogatni es art a ferfiassaganak!

_nyuszi_ 2012.03.08. 20:31:05

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:

:D

én speciel nem szeretem a gyümölcsöt. és ebben csoki sincs. hol itt az orgazmus?

Macaron 2013.11.11. 20:34:29

Vissza a gasztroszexet!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása