Mercimek köftesi (magyarul vöröslencse-fasírt)

Az egyik kedvenc török harapnivalóm a çığköfte, vagyis a nyers köfte. Ez hússal vagy hús nélkül készülő zöldség- és bulgurmassza, amit kis fasírtokká formáznak, és salátalevélbe csavarva habzsolnak török barátaink. Finom, laktató, egészséges és magyar ízléssel is abszolút befogadható ételről van szó. Természetesen, mint a legtöbb török ételnél, itt sincsen semmi kőbe vésve, mert lehet, hogy amit beletesznek Isztambulban, azt a hozzávalót kihagyják Gaziantepben. A hozzávalók szerencsére nálunk is beszerezhetőek, és a kerti sütögetésre meghívott barátaink biztosan értékelik majd a kis fűszeres, frissítő falatokat.

gazi.jpg

Hozzávalós

  • 1 vizespohárnyi vöröslencse
  • 1 liter víz
  • 2 pohár aprószemű bulgur
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 teáspohár olívaolaj (1 dl bőven elég, a törökök mindent agyonolajoznak)
  • 1,5 evőkanálnyi paprikakrém (amit a következőképpen készíthetünk elő: 3 kápia paprikát és 3 csilit sütőben vagy tűzön addig süssünk, amíg a héja kicsit elszenesedik és felhólyagzik, majd meghámozva egy fél citrom levével, egy teáskanál sóval és némi őrölt borssal krémessé turmixoljuk)
  • 1 kiskanál feketebors
  • ízlés szerint őrölt pirospaprika
  • 1 teáspohárnyi meleg víz (kb. 1-1,5 dl)
  • 1,5 evőkanálnyi paradicsompüré
  • 1 csokor petrezselyem
  • 6-7 szál zöldhagyma
  • 1,5 teáskanál só
  • friss salátalevelek a tálaláshoz

Így készíti leblebi

  • A megmosott vöröslencsét tegyük fel a vízben főni. A fedőt ne teljesen tegyük rá, hagyjunk egy kis helyet, hogy ki ne fusson. Addig főzzük, amíg a lencse megpuhul, de még nem főtt el az összes víz. Különben száraz lesz a köfténk, és azt most nem szeretnénk.
  • A következő lépésben vegyünk egy széles átmérőjű edényt, öntsük bele a bulgurt, majd a tetejére a megfőtt lencsét, és keverjük össze alaposan. Az edényt ekkor alufóliával fedjük be, és 40-45 percig pihentessük. Ezalatt a lencsén maradt kis víz szépen megpuhítja a bulgurt.
  • Amíg a két főszereplőnk összemelegszik, addig vágjuk apróra a hagymát, és az olajjal tegyük fel egy serpenyőben. Ha kissé megpirul, adjuk hozzá a paprikakrémet és a paradicsompürét, majd a feketeborsot és pirospaprikát. Végül öntsük fel a kispohárnyi meleg vízzel, és forraljuk össze.
  • Ezután öntsük hozzá a bulguros lencséhez, ami eddigre megpuhult, alaposan keverjük megint össze, és újra fedjük le egy kis időre.
  • A zöldhagymát ezalatt mossuk meg, majd vágjuk apróra, ugyanígy a petrezselyemzöldjét, és tegyük félre.
  • Egy mély tálba öntsük át a lencsés keveréket, és legalább tíz percig dagasztó mozdulatokkal gyúrjuk. Ezután belekeverhetjük az apróra vágott zöldhagymát és petrezselymet. Gyúrjuk még két-három percig. Az állaga olyan kell legyen, mint a gyurma, tehát nem túl száraz, nem túl folyós, könnyen formázható, ruganyos. Ezen a ponton korrigálhatunk rajta még víz vagy bulgur hozzáadásával és további gyúrással. Fontos, hogy a bulgur puhuljon meg, így lesz majd élvezhető a köfténk.
  • Ha kész, akkor formázzunk belőle kis golyókat vagy a tenyerünkbe szorítva kis rudakat, ez már ízlés kérdése. A falatkákat salátalevélbe göngyölve fogyasszuk. A közel-keleti ízvilág kedvelői és a hőségtől kókadozók mentalevelekkel és citromlével is fogyaszthatják, tökéletesen hűsít.


A recept innen van. A kép meg Gaziantep belvárosát ábrázolja, elég meglehetős, mi? És innen van.


Terjesztem Facsén
leblebi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr134642373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.