Dús keblek és petrol

Szeretjük is a vasárnap estéket meg nem is. Leginkább azért nem, mert már megint jön a hétfő. Azt már kevesebben szeretik. Melankólia, korán kelés, hét eleje, de jó volt pihenni, csak még egy napot miért nem. De ha a vasárnap esténket egy (vagy több) jófajta bor társaságában töltjük, könnyebben indulhat a hét. (Tapasztalatból mondom.)

Ezért jó választás erre az alkalomra egy komolyabb rajnai rizling. Koronája a hét utolsó óráinak, és az sem egy utolsó érzés, ha ilyen bor ízével a szánkban tudunk nyugovóra térni. Az utóbbi időben összegyűlt egy szép csokor az erre a célra, talán már említettem, hogy imádom a rizlingeket. No persze az olasz a nonplusultra, de a rajnaik is nagyon le tudnak nyűgözni. Egy jó rajnai számomra hasonlatos egy érett, telt idomokkal megáldott nőhöz (drága lengyel barátunk is hasonló véleményen volt anno, meg is személyesítette azt a bizonyos nőt), sok-sok tartalommal, gondolatokkal és hosszú néma, de elmélyült percekkel.

Germán barátaink egy másik stílust is tökélyre fejlesztettek, ők kétségtelenül a legjobbak a kóracél-erőteljes, friss savak-kis maradékcukor triumvirátus tető alá hozásában és értékesítésében. Természetesen nem csak ezen a hangszeren játszanak perfektül, de nekem hazahúz a szívem, ezért maradunk a határokon innen. Az első alanyunk a korábban cserszegije kapcsán már megénekelt Frittmann Pince 2009-es Rajnai Rizlingje. Előző borához hasonlóan ez is szinte tökéletes fajtaismertető, CBA-ban egy ezresért beszerezhető. Intenzíven barackos-gyümölcsös, meg kicsit vaxos illatú bor. Telt a korty, de nem túl sok. Szép savak és hosszú lefutás. Nem sarkall nagy gondolatokra, de bizonyosan megszereti a rajnait, aki ezzel a borral kezdi az ismerkedést. Másodjára lépjünk egy egészen más világba. Itt élnek a dús keblekkel megáldott dívák és az elmélyült gondolatok. Mindenféle sorrend kialakítása nélkül az utóbbi időben két bornak is sikerült ezeket az érzéseket kiváltania. A Pannonhalmi Apátsági Pince 2006-osa egy válogatás, elképesztően dús korttyal, olajos-sűrű mozgással. Rohadt vastag, de nem akarja lenyomni a kóstolóját, inkább elbűvölni. Őszibarack és vastag petrolos illatok egyszerre, harapható korty. Vibráló, élő, teljesen összeérett szerkezet és szép hordóhasználat. Nagyon komoly anyag és szinte tökéletes technológia.

Nyári Ödöné a Szent György-hegyről érkezett 2006-ból. Ez meg is határozza a karakterét, messze ez a legásványosabb. Olyan bölcsek bora jellegű történet. Ehhez azért nem árt már tudnunk egyet-mást a termőhely és a bor kapcsolatáról. Persze azonnal felismerhető rajnais jegyei vannak, de nagyon erőteljes az ásványos érzet, főleg az ízeiben. Néha olyan érzésem támad, mintha a palack alján lenne egy kevés a hegy köveiből, és minden pohárba kerülne egy csepp belőlük. Erőteljesek a savak is, én mondjuk ezeket el is várom egy rizlingtől. Érett, kerek szerkezet, de máshogyan, mint az apátságiban. Ezt talán még tovább lehet fejtegetni, van benne valami megfoghatatlan mélység.

Bármelyiket is választjuk, biztosan élmény lesz a délutánunk, esténk. Különböző erények, felejthetetlen emlékek, ezt tudja garantálni egy jó rajnai(sor). De azért csak óvatosan, senki nem akar így járni.

Frittmann Kunsági Rajnai Rizling 2009 három és fél palack
A Nyári Ödön négy palack, az Apátsági négy és fél, különleges borok, különleges alkalomra


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr142695227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása