A homok titkai

Egyre inkább megkedvelem a kunsági borokat. Persze a jól a jó magyar szőlőből készülteket. Sajnos még mindig ezek vannak kisebbségben az Olaszországból importált szarokhoz képest. A Gedeon Birtok mai formájában 2002 óta működik Izsákon. Fokozatosan, okosan építkező pincészet, igényes és (nálunk ez elég ritka) egységes dizájnnal.

Kortyoltam már habzóborukat (Perle) és Izsáki Sárfehérüket is, szép volt mindegyik kivétel nélkül. A hosszú hétvégén faterral megint sikerült bontani néhány érdekes palackot, jókat ittunk. Elsők között került a gyomrunkba Gedeonék Kövidinkája, a perzselő 2009-es évjáratból. De jó is lett volna ez azon a nyáron, jól behűtve! Olyanfajta bor, amit egyre jobban kedvelek és értékelek. Egy pillanatra sincsen benne semmi hivalkodás vagy nagyzolás. Illata tiszta és természetes, elsőre egészen új és ismeretlen. Az idő haladtával érett szőlő hatalmasodik el, ezt érezni, és milyen jó érzés, hogy egy szőlőből készült italnak szőlő gyümölcs illata van. (Becsüljük meg.) A kedves a legjobb szó erre a borra, ez jár folyamatosan a fejemben.

Gyümölcsös ízek kis szénsavval bolondítva, az alkoholt ne keressük, mert szinte nincs is. Tizenegyfél, barátok között is üdítőital kategória, teljesíti is ezt a feladatot. Savai nem lógnak semerre, de erőteljesek. Kákabelűeknek biztosan sok lenne, szerintem meg egy tisztességes fehérborban legyen legalább ennyi. Hihetetlen, hogy mennyire hosszú, a hajnalba nyúló beszélgetés végén még mindig érezzük a szánkban. Megint egyszerűség, semmi flanc, mégis sokat kapunk. Nagyon is. Kerek bor sok gyümölccsel, frissítő szén-dioxiddal és jó savakkal. Ja és még különleges is, mert a balkáni népeket leszámítva (meg Romániát) talán nálunk van belőle a legtöbb.

Fater azt mondja, ezzel kéne elárasztani a magyar piacot, őt egy percig sem zavarná, ha mindenütt ilyen fajta borral kéne találkoznia. Most sem zavarta, mert megint lenyeltük az egész palackot nem egész egy óra alatt. Jól esett, nagyon is. Gedeon bácsi legyen már a nők bálványa megint.

Mi 840 pénzért szereztük be a METRO-ban akciós keretek között, eredeti ára ezer forint környékén mozog. Három és fél palack
 

(A palackfotót mi lőttük, az aranyos francia gyerekkönyv borítóját erről a blogról vettük, érdemes olvasgatni.)


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr992757959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása