Bahar II.

Egy újdonság most az erik névre hallgató gyümölcs, amit mostanában lépten-nyomon árulnak az utcán. Na most ez egy fura jelenség, mert ízre és kinézetre éretlen, jóval idő előtt leszedett szilvára hasonlít. De annyira a törökök sem lehetnek hülyék, hogy éretlen szilvára hajítsák ki a pénzüket, még ha egyébként imádnak is minden hülyeséget megvenni a kattogós, állatfigurás fogkefetartótól a földön huzigálós, pattogó egérig. Úgyhogy valószínűleg ennek ilyennek kell lennie. Amúgy ízre nem rossz, valahol a zöldalma és a szilva között van, némi cseresznyés lecsengéssel. Majd hagyom egy kicsit érni, hátha szembetűnő változást érek el.

És hát a baklava. Az igen. Az már valami. A hagyományos közel-keleti édességek kvintesszenciája. Aminek egyébként az eredeti verziója a pisztáciás, más ízben elvétve lehet csak kapni. De ez nem úgy pisztáciás, ahogy otthon azt elképzeljük. Az itteni baklava, különösen a sarma (felgöngyölt) változata úgy néz ki, hogy egy, maximum két papírvékony tésztarétegbe a legsűrűbb, legzöldebb pisztáciakrém kerül, de bőven ám. A tésztával itt nem sokat bajlódnak, inkább a töltelékre mennek rá. Majd pedig át- meg átitatják cukorsziruppal az egyébként is tömény cuccot. Sokféle verzió van, de ezek inkább formai, díszítésbeli eltérések. A pisztácia, a hajszálvékony tészta és a cukorszirup nagyjából mindben ugyanaz. A közel négy hónapos ittlétem alatt csak néhányszor ettem baklavát, de nem is szeretném túlzásba vinni. Amilyen drága, olyan tömény, úgyhogy hetekre kielégíti az édesség és költekezés iránti vágyamat.

A törökök lelkivilágát egyébként jól jellemzi, hogy a baklavát és a çiğköftét, a két nagyon időigényes, bonyolult és sok fáradtságot igénylő török fogást az utcán veszik, nem bajlódnak otthon ilyesmivel. A kemény konyhai munka helyett inkább végeláthatatlanul üldögélnek és beszélgetnek, isszák a teát kispohárból és hallgatják-éneklik az arabeszkeket, vagy a török popzenét.

Ahogy az előzményt, úgy ezt is leblebi írta, s fotózta.


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr802910410

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Döglött béka: Marha souvlaki csődben sült padlizsánnal 2011.05.19. 14:10:08

Mottó: Ha semmi sem lehetetlen és minden lehetséges, akkor mégiscsak lehetséges, hogy van, ami lehetetlen. Az Elvarázsolt Kastély exkluzív éttermében paradoxonokat szolgálok fel, melyeket a legfrissebb és szigorúan ellenőrzött alapanyagokból, a ku...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kultikula 2011.05.20. 08:05:59

összefutott a nyál a számban! na nem a gyümölcstől, azt meghagynám azoknak, akik fura dolgokat szeretnének expertálni

leblebi 2011.07.06. 17:46:32

@kultikula: pedig közben kiderítettem, hogy ez az erik gyümölcs finom, és a törökök sóba mártogatva eszik. És tényleg zölden, mert éretten már felvesz egy fura, löttyedt állagot és ízt.
süti beállítások módosítása