Kincs pedig van

A Hajós-Bajai Borvidék nemhogy nem tartozik a populáris borvidékeink közé. Sőt azt is kevesen tudják, hogy egyáltalán létezik. És a borügyben tájékozottabb is két ujján meg tudja számolni, hogy hány borászt ismer erről a területről.

Az egyikük Koch Csaba, akinek neve talán már országos szinten is ismerősebben cseng (meg az is biztos, hogy a Bock címkékre kísértetiesen hasonlító etikettjei sokakat vezettek már félre). Pedig a borvidék adottságai nagyon is kiválóak, kitűnő, zsíros földekkel, a hajósi pincefalu pedig az egyik leglenyűgözőbb egész Európában a maga 1200 présházával (ezt személyes tapasztalataim is csak megerősítették).

Hiába azonban a rengeteg értékes pince, nagyítóval kell keresni azokat a gazdákat, akikhez betérhetünk bort kóstolni. BorászZoli és csapata nemrég járt a Koch Pincében, és szerencsére ránk is gondoltak a borok beszerzésekor. Elmondása szerint Csabában egy nagyon szimpatikus vendéglátót és borászt ismertek meg, aki bizony nem titkol semmit, például azt sem, hogy a cserszegi fűszeres esetében nála bizony lejön egy hektárról 213 (!) mázsa szőlő.

És hisszük vagy sem, ez a bor bizony jó. Világos színe után visszafogott, de mindenképpen felismerhetően cserszegis az illata. Közepes test és erőteljes, de szép savszerkezet jellemzik. Alapvetően szikár ízek ezek, pici gyümölccsel. Nem kell benne semmilyen mélységet keresni, fröccsbornak született, ennek megfelelően a palack második fele szódával fogyott el. Nagyszerű nyári frissítő ital, verhetetlen áron.
Koch Premium Cserszegi Fűszeres 2010, 600 forint, kettő és fél palack.

A gazdag talajnak (is) köszönhetően kiváló vörösborok kellene, hogy szülessenek születnek a borvidéken, lágyak, gyümölcsösek és nagyon szerethetőek, mentesek a túlzásoktól. A 2009-es Premium Cabernet Sauvignon is pontosan ezeket az erényeket csillogtatja. Először nem is igazán értettem, hogy borászZoli miért ebből hozta a legtöbbet, velem együtt ő sem különösebben nagy vörösborimádó. Aztán persze pillanatok alatt elfogyott az összes cabernet, annyira csúszott.

Mert szerethető csokis, chilis-fűszeres az illata. Kóstolva (mi ittuk) egészen simogató és lágy, semmi durva cseresség, szárító érzés. Nem krémes vagy őrülten vastag és a lecsengése sem végtelen. De tele van gyümölcsösséggel, jókedvűen lehet inni (és a kedvünk is garantáltan jó lesz tőle) és a 13-as alkohol ellenére is meg tudja tartani az ivósságát. De jól esett minden egyes palackja.
Hibátlan három palack, és ez már tényleg verhetetlen ár, kérem szépen 750 forint.

Kunság, Csongrád és Hajós-Baja, figyeljünk ezekre a borvidékekre, rengeteg kincset rejtenek még, nagyon is megfizethető áron. Keressük!

(A térkép innen van, a pincefalut ábrázoló régi képeslap a hét naplopó svábbal pedig innen.)


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato 3 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr703094683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kezesbárány 2011.07.25. 11:47:43

Azt értem ,hogy lehet kellemes iható bort készíteni magas termésátlagú szőlőből is, de könyörgöm miért kell egy 213q/ha termésű szőlőből készült borra ráírni azt hogy PRÉMIUM, mert szerintem itt kezdődik a fogyasztó megtévesztése.

st.laurent 2011.07.25. 13:08:27

@kezesbárány: szerintem van egyszer, hogy a borvidékeknek van saját eredetvédelmi szabályozásuk, és ha abban lévő szabályokat egyszer elfogadták, a bor pedig a kritériumoknak megfelel, akkor miért ne lehetne prémium?

más. nem szaladtál még bele villányi kikericses, prémiumos borba, amit egyáltalán kár volt letölteni, pedig nagy volt a terméskorlát?

Kenszei · http://www.pecsiborozo.hu/ 2011.07.25. 17:57:16

nyilván a cserszegi egészére vonatkozik az adat, ha rákukkantunk a honlapra, akkor abból kiderül, hogy készül más cserszegi is ebből,nem csak premium.
süti beállítások módosítása