Recept: Fácánleves

Hozzávalók

  • Egy egész fácán
  • 4 darab sárgarépa
  • 3 darab fehérrépa
  • 1 kisebb fej zeller
  • 1 fej hagyma
  • 1 csomag petrezselyem
  • 5 gerezd fokhagyma
  • só, bors, babérlevél, őrölt szerecsendió


Elkészítés vallásos módra

  • A fácán nálam nem volt szétszedve, viszont meg volt pucolva. Ez azért jó, mert tudomásom szerint a fácán az egyetlen olyan szárnyas, amit szárazon kell kopasztani. A szétbontáshoz erre találtok segítséget.
  • Mossuk meg a húst, a betokosodott tollakat szedjük ki és már mehet is a lábosba. A belsőségeket se hagyjuk, bár elég pici mája és szíve van a fácánnak, vétek lenne kihagyni a levesből.
  • A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk, a répát és a zöldséget négybe vágjuk, a fokhagymát egészben hagyjuk, akárcsak a zellert.
  • Mindent beleteszünk a lábosba. Bors, őrölt szerecsendió egy mokkáskanálnyi és babérlevél is megy a tetejére. Annyi vizet öntünk rá, hogy ellepjen mindent.
  • Feltesszük főni, majd az első forrás után visszavesszük kis lángra. A sózással figyeljünk, ne essünk túlzásba, főleg annak tekintetében, hogy a levünk egy jó része elfő majd a végére.
  • Ha nem szeretitek szétfőve, a répákat elég az utolsó fél órában beletenni a levesbe.
  • Én csigatésztával tálaltam, de tökéletesen megfelel a cérnametélt is a leveshez.

Jut eszembe, fácánnal ügyeskedett Chuck Testa is, lásd fent. You probably thought this pheasant was alive. Nope. It's just Chuck Testa.
 


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták 5 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr853405414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.11.24. 18:08:31

Errol a levesrol tudod mi jutott eszembe? Egy masik olyan, amit csak unnepekre szoktam elkesziteni, mint a facanlevest: az okoruszalyleves.
Azt ket nap alatt keszitem el. Csinaltal mar olyat?
Es azt tudtad, hogy a hagymat egyben kell belefozni a levesbe, de ugy, hogy csak a legkulso hejat szedjuk le rola? Az alsoktol lesz szep aranysarga a leves szine (vagy a safranyos szeklicetol). Ezeket nagyanyam tanitotta nekem :o)

vallásos · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.11.25. 08:21:50

@Attilajukkaja: Igen a hagymás dolgot tudom és gyakorlom is előszeretettel. Az ököruszály megvan és ettem is már, de még nem készítettem. Viszont nagy vágyam egyszer egy ököruszály leves elkészítése.

Attilajukkaja 2011.11.25. 10:53:44

@vallásos:
Erdemes nekiallni! Viszont szep marhafarkat nem mindig lehet kapni, mert minden marhanak csak egy van belole es hamar elfogy a hentesnel :o)
Es nalatok Geza ba'eknal is ugy ta'laljak a huslevest vasarnap, hogy elotte leszurik a levest es felszolgaljak a husokat es zoldsegeket, mint egy eloetelt? Utana pedig az aranylo, gyongyozo levest cernametelttel? Unnepekkor pedig csigatesztaval?

vallásos · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.11.25. 11:05:16

@Attilajukkaja: Egyszer mindenképpen nekiveselkedek.

Egyébként nem csak a nagyszülőknél de nálunk otthon is ez volt a szokás, előbb a főtt hús aztán a leves. Másik mamámnál például voltak szószok vagy mártások is a főtt húshoz a leves elé. Paradicsom vagy fokhagyma, esetleg kapormártás.

Attilajukkaja 2011.11.25. 14:17:05

@vallásos:
"otthon is ez volt a szokás"
Nalunk ez mar valahogy kihalt :o/
Majd ra is kerdezek Anyamnal, hogy miert?

"voltak szószok vagy mártások "
Porbafingos koromban (ami regebben meg joval tovabb tartott, mint manapsag), amikor meg egy szal rossz bugyogoban szaladgaltunk az udvaron, en is bevezettem nalunk, hogy az "eloetelhez" dukalna meg valami. Vasarnap persze ram adtak a kis ruhamat az ebedhez, ami kulonosebben nem zavart, csak nem igazan ertettem a dolog lenyeget. De egyszer kertem a tyuk kaparojahoz egy kis mustart (a kaparo, a csirkelab volt a kedvencem!). Akkor az unokabattyamnak eszebe jutott a torma. Egy ido utan mar a zoldseget is mustarral ettem, es ezzel egy uj era kezdodott meg a vasarnapi leves elott. Szoszokig vagy martasokig igy sem jutottunk el, de buszke vagyok arra, hog a legkisebb es leggizdabb mivoltom ellenere tudtam ujitani az evtizedes szokasokon :o)

Azota mar nincs meg sem a nagyanyam, se a nagy csaladi osszeroffenesek,...se a husleves.
Miert hagytuk, hogy igy legyen? :o)
Pedig nem volt torvenyszeru.
www.youtube.com/watch?v=xlB5YHfrRr8

De a csigateszta keszitojet elhoztam :o)
süti beállítások módosítása