Fehérjefürdő

A tojás univerzális étel. Vallási és politikai hovatartozástól függetlenül mindenki eszi valamilyen formában (ha nem tojásérzékeny pechére). Emellett pedig táplálkozásunk fő összetevője, mely kreativitásunktól függően számtalan módon elkészíthető és ráadásul könnyen is emészthető.

Nekem a tojás a mindennapok. Bundáskenyér, „anya még”, lágy tojás, rántotta. Előétel, főétel és feltét. Nekem viszont gyerekkorom óta mindenekelőtt és elsősorban ez: tojásleves. Csupa rejtély és misztikum egy gyereknek, az étel, melyben a tojás egyben marad, és nem esik szét, pedig, ha széttörjük, akkor elfolyik. Ettől a fizikai lehetetlenségtől ma már persze nem érzem rosszul magam, de most már az öcsémmel sem harcolok, hogy kihez kerül több egész tojás, viszont ez a rém hétköznapi étel nekem ünnepi tudott maradni.

A tojásleves azért  nem lebecsülendő étel, még akkor sem, ha cirka 300 forintból ki lehet hozni egy négyfős adagot. Úgy, hogy nem a sápadt mélyalmos tojást vesszük, hanem a kicsit drágább házit a piacon.

Tojáslevesről vagy nem találni semmit egy szakácskönyvben, vagy mindjárt három különféle verzió, gyanítom ez szájról-szájra öröklődött, és Horváth Ilonán túl nem sokan tartották érdemesnek arra, hogy lekörmöljék. Én a legegyszerűbb tojásleves-receptet kerestem, ebben hiszek,  a receptet pedig édesanyámmal diktáltatom le telefonon keresztül két és fél perc alatt (nyílván tette ő ugyanezt három évtizeddel ezelőtt).

Az egész alapja lényegében egy rántott leves, amit mindenki ízlése szerint faraghat készre. Az elkészítési idő 20 perc, beleszámoltam a mosogatást is. Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy tudni kell megfelelő rántást készíteni, és nem szabad olyan átlátszó és kamu mankókhoz nyúlni, mint a vegeta. Vegyük a fáradtságot és használjunk fűszereket. Egyszerűsége ellenére azért a tojásleves könnyen elrontható, de ha odafigyelünk és betartunk néhány alapvető szabályt, ízletes, különleges és látványos étel készíthető kis idő meg pénz ráfordítással.

Recept akkor szombaton, és addig összedobok valamit a rántásról, most hogy így szóba jött.


Terjesztem Facsén
Vallásos Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr612636574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása