Van paradicsom a nap alatt

Ki kell használni a nyár végét, magyarázza fotósMáté a telefonba, és rögtön át is küld néhány szép képet az idei szárított paradicsom adagjáról. (A végén lesz vérnyúl is.)

A szárított paradicsomhoz, főleg amit olívaolajban tettek el, hát heroin árban lehet hozzájutni a boltokban. Pedig alapjában véve olcsó és egyszerű dologról van szó, meglehetősen nagy beltartalmi értékkel. A szárított paradicsomban ugyanis szuperkoncentráltan gyűlik össze minden, ami paradicsom. A legendákkal ellentétben a szárított paradicsom nem is annyira öreg, inkább néhány évtizedes: frissen fogyasztva nagyobb a tápértéke, aszalva inkább ínyencségről van szó.
 
A legtöbb paradicsom fajtából készíthető, mi a lucullusra esküszünk, mint kipróbált alapanyagra, húsosabb fajta, könnyebb szártani is szerintünk. Ha rögtön feldolgozzuk, mostanában olcsón be lehet szerezni a piacról. Ha bizonytalanok vagyunk, keressük az ovális, tojásdad formájú paradicsomokat, az lesz az.
 
Ha csontig szárítjuk a paradicsomot, az aszalt cuccokhoz hasonlóan (majdnem) időtlen-időkig eláll, egyébként van az olívaolajos változat, amivel meg jól lehet csajozni. A paradicsomokat megmossuk, félbevágjuk, kiszedjük a zöldet, aztán kiskanállal óvatosan kiszedjük a magokat, ésatöbbit (gyűjthetünk paradicsomlevet is. Most kipakoljuk a tűző napra (jelenleg minden feltétel adott) egy hétig, de azért valamivel takarjuk le a rovarok ellen.
 
 
Ha nem akarunk az archaikus módszerrel játszani, pakoljuk zsírpapírra a paradicsomokat, a sütőt durrantsuk be 100 fokra. Időnként vegyük ki, helyezzük odébb őket, kimehet a gőz is a sütőből legalább. Óvatosan sózzuk. Amikor érezzük, hogy már aszalódott, de nem csontszáraz, vegyük elő az alaposan elmosott, de már száraz duncos üvegeket, pakoljuk bele a paradicsomokat, és öntsük fel olívaolajjal. Nyílván nem kell a legdrágábbal, az alap is megteszi. FotósMáté nagyképű, ő fetasajtokat is pakolt mellé. Itt érdemes még okulni.
 
Ezt kapjátok ki: tegnap hajnali kettő fele olyan sivításra ébredtünk, mint a fene, emlősállat utolsó halálsikolyára, ami a csontig hatol. Azért egyből nem keltem fel rá, csak amikor Zseni félelemből lendületből a mellkasomra ugrott. Másnap rájöttünk, hogy a rohadt nyúl tényleg kipusztíthatatlan. Az ajtónk előtt egy csomó szőrcsomó, kinn maradt a nyúl tegnap este, úgy megijedt szegényke, mondja a szomszéd, a szőrpamacsokat nem mondjuk meg, kezdjük tisztelni a kis szarost Zsenivel, mert tudjuk, hogy reggelente nyest jár le az udvarba fügére vadászni. Viszont eszerint a nyúl vagy megmenekült egy vérszomjas nyesttől, vagy pont ő tépte meg az udvarba tévedt nyestet.
 
Miért nem lepődtem meg, hogy találtam blogot a nyestfogásról?

Terjesztem Facsén
whollosi 8 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr353171935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tomi from Space · http://bodybuilding.blog.hu 2011.08.23. 23:51:34

A Tesco-ban van 400 forintért egy tégelyben, az annyira nem vészes árú.

trafikuty 2011.08.24. 00:16:48

Házilag a pesto is baromi olcsó, mégis baromi drágán árulják mindenhol, pedig azt krumplival dúsítják, amitől inkább hányásszerű állaga lesz, és az íze sem az igazi...

atlbilbaoo 2011.08.24. 07:09:39

Lehet mindenki másképp csinálja, de én benne hagyom a magot, nem félbe, hanem ujjnyi vastagra szelem, nem sózom, száradás után viszont az üvegbe én is olívával töltöm fel. A napon tepsiben van, sütőpapíron, szúnyoghálóval letakarva, éjjelre beviszem, mivel nem egy nap alatt készül el.
Hál Istennek, idén termett bőven, a fajtáját nem tudom, (nagyképű)Amerikából kaptam egy ismerőstől, öklömnyi és lédús. Már tettem el levet is belőle, meg paradicsomszószt is, de szerencsére van még bőven.

magyar bucó 2011.08.24. 07:17:34

Most a szabadban bármi megszárad, ideálisak a körülmények.

A sütőt viszont csak végszükség esetén használom, anélkül is meleg van a lakásban.

knbm (törölt) 2011.08.24. 10:24:35

Duncos üveg helyett inkább dunctos üvegbe tegyük.

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.08.24. 10:37:37

@knbm: sőt, leginkább dunsztosba:) csak a vasi számazást nem tudjuk kikoptatni magunkból.

robian 2011.08.24. 11:07:50

én se magozom ki és ujjnyira szelem, sütőben előszikkasztom és 1-2 napot napoztatom, olivaolajban 4 félét csinálok, natúr, bazsis kakukk- és szurokfüvest.

robian 2011.08.24. 11:11:24

lemaradt: és nagyanyám kertjéből a magok + sanmarzano. (házi margerita pizzára nagyon büntet)
süti beállítások módosítása