Leblebi is back to Istanbul!

Az Erasmus gyakornoki programnak köszönhetően visszatérhettem pár hónapra a varázslatos Isztambulba. Nos, nem sok minden változott, talán egy-kettővel több felhőkarcoló van. De az élet ugyanolyan vásári forgatag, mint tavaly. Dudálnak az autók, a gyalogosok beugranak közéjük a járdáról, az árusok üvöltöznek, a hajók tülkölnek, a sirályok szemtelenek, a galambok szintúgy, mivel mértéktelenül el vannak kényeztetve. A város friss, nyüzsgő, történelmi, modern, izgalmas. Amilyen közhelyesen hangzik, olyannyira igaz. És az ételválaszték… még mindig hatalmas. Zöldségek, gyümölcsök, friss készételek, amennyit a szem, a kéz és a pénztárca elbír.

Az irodában, ahol dolgozom, eddig minden nap kaptunk ebédet egy étteremből. Amolyan menzajellegűt, csak török verzióban. Mától azonban utalványt kapunk, vagyis beindul a helyi éttermek tesztelése a kollégák egyesített erejével. Ennek köszönhetően az Urfa kebappal kezdtem.

Az étel a délkelet-törökországi Şanlıurfából származik, de legalábbis innen kapta a nevét. Mivel török ismerőssel mentem az étterembe, aki ismerte a személyzetet, így különleges kiszolgálást és kedvezményeket kaptunk. Mindezt egy kis enyhe marketingért cserébe, mint pl. „Ez az egyik legtisztább étterem a környéken”, „A turisták is ide járnak”, „A sarokban ülnek az egyik török televízió munkatársai, még ők is”. Miután ezeket élénken bólogatva végighallgattuk, rendeltünk.

A török éttermekben az a jó, hogy a legbonyolultabb fogást is maximum tíz percen belül frissen, gőzölögve, szépen tálalva kihozzák. Ez alatt a tíz perc alatt pedig étvágygerjesztő falatokkal kényeztetik a vendégek, ami természetesen benne foglaltatik az árban. Tehát Urfa kebap. Maga a kebap egy fűszeres darált húsból készült hosszúkás fasírt-szerűség. Mellé lavaşt, grillezett zöldségeket, fűszeres rizst és csípős bulgurt adnak. A lavaş egy búzalisztből sütött, nagyon vékony lepény, ebbe kell csavarni a húst és a többi köretet, a merészebbek és a helyiek még meghintik egy kis erőspaprikával is.

Az ebéd hangulatát megalapozta a törökök hagyományosan jó érzéke a szolgáltatásokhoz. Itt a vásárlókat, vendégeket a legnagyobb figyelemmel veszik körbe. A héten történt például, hogy arckrémet kellett vennem, így betértem egy gyógyszertárba.

Elmagyaráztam, hogy mit akarok, az eladó egyből végignézte az egész kínálatot, majd előkerítették az angolul tudó gyógyszerészt, akivel szintúgy megvitattuk a krém-témát, és kiválasztottuk a megfelelőt.

Ekkor kiderült, hogy épp kifogytak. Sebaj, az egyik eladó átszaladt a szomszédba venni egyet, de sajnos nem jót hozott, erre visszarohant kicserélni. Mindezt a legnagyobb udvariassággal és kedvességgel. Mindezek után mégsem vettem meg a krémet, mert kiderült, hogy drágább, mint amit elsőként mondtak. Sebaj, jöjjek vissza később, hátha lesz valami kedvezményük, udvarias köszönés, mosoly. Valahogy így kellene ezt.

A képen az eminönü-i fűszerbazár (Mısır Çarşısı) bejárata látható, a szöveget leblebi jegyezte le. Mint látható, legnagyobb örömünkre leblebi visszatért Isztambulba, így a blogra is, és éhesebb, mint valaha. Szóval folytatódnak a(z elsősorban) török kajálós posztok. Olvassátok sok szeretettel.


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták 19 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr604146819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2012.02.22. 20:50:12

Whollosi!
Ezt te irtad? Te no vagy?
Akarki irta, nagyon tetszett. A stilus, a mondando,...minden nagyon ott volt! :o)
Kozel- es Tavol-Keleten tenyelg tudjak, mi az a vendeglatas, kiszolgalas.

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2012.02.23. 08:38:42

Hát ez már erős kérdés:)
nem, én férfi vagyok, az írást pedig Kriszta, alias leblebi jegyzi, aki most megint volt olyan szerencsés, és fél évet eltölthet Isztambulban!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.23. 13:38:03

Kösz a posztot.

"Tehát Urfa kebap"
Ez milyen viszonylatban áll a döner kebabbal? Ha jól tudom, akkor ez utóbbit szokták nálunk árulni és ezt szokták felénk török kebabnak nevezni.

Attilajukkaja 2012.02.23. 16:09:46

@whollosi:
"én férfi vagyok"
Fu! Akkor megnyugodtam. :o)

"az írást pedig Kriszta, alias leblebi jegyzi"
Mar latom a leblebi szot a cimkek rovatban. Kerestem a szerzot, es csak a te nevedet talaltam a cikk alatt. Szerintem a szerzo megerdemelne, hogy ne csak egy kulcsszokent szerepeljen elbujtatva a cimkek kozott. Foleg, ha ilyen elvezetesen ir. Koszi!

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2012.02.24. 08:51:00

@Attilajukkaja: teljesen jogos, én ütöttem el. ha vendégposztunk van, akkor szoktuk, hogy a szerző "gasztroszexisták", és címkében, cikk végén van a neve: nem mindenki akar regisztrálni:)

javítottam!

leblebi 2012.02.27. 13:31:36

@TrueY: a kérdés jó! Nos: a döner azt jelenti, hogy 'forog', tehát ez az a rúdra applikált hústömeg, ami körbeforog, megsül, majd leszeletelik, abból lesz a döner. A kebap a roston sült húsokat jelenti, illetve az ezzel készült fogásokat. Ez nem feltétlenül forog körbe, de akár foroghat is. Vagy lehet nyársra tapasztott fűszeres darált hús is, faszénen sütve (Adana, Urfa kebap). Valójában az, hogy mi a kebap, az egy erősen "attól függ" kategória.

leblebi 2012.02.27. 13:33:29

@Attilajukkaja: köszönöm a dicséretet, a reklám után nemsokára újabb poszt következik, úgyhogy érdemes velünk maradni továbbra is!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.27. 13:36:35

@leblebi: Aha! Akkor ezt most jól megtanultam. :)

Azt hiszem, hogy én valami csicseri borsós kebap-ot ettem Jordániában. Az nagyon finom volt. Megpróbáltam arabul rendelni és meglepetésemre nem kellett a B tervhez (kézzel-lábbal) nyúlnom. :)

Attilajukkaja 2012.02.27. 18:01:47

@TrueY:
Nem tudom, mit ettel, de az nem falafel volt?

Attilajukkaja 2012.02.27. 18:06:18

@leblebi:
En regisztralnek a helyedben! Ha visszatero szerzo vagy, akkor megerdemled, hogy ne csak gasztroszexistanak titulaljanak!!!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.28. 09:33:16

@Attilajukkaja: Bakker! De! Megkérdeztem a feleségem és tényleg. Akkor kozok vissza! ;)

Mondom, hogy küldöm a harci hangyáimat! ;)

Attilajukkaja 2012.02.28. 11:34:57

@TrueY:
"Akkor kozok vissza!"
:o))))))
"Mondom, hogy küldöm a harci hangyáimat!"
Azt hittem, olyanok csak NYJetsTD-nek vannak!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.28. 13:23:15

@Attilajukkaja: NYJetsTD harci hangyái kezdők! De nem áruld el neki(k)!

Attilajukkaja 2012.02.28. 13:42:10

@TrueY:
Szerintem ugyis megtudja(k), mert nalam talalkoznak majd! En meg majd osztok es uralkodok!!!!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.28. 15:41:52

@Attilajukkaja: Csak vigyázz, nehogy bohóctüntetést rendezzenek a frigód előtt! ;)

Attilajukkaja 2012.02.28. 16:11:02

@TrueY:
Bohoctuntetes? Azok a voros hangyak, nem? Azok viselnek voros valamit magukon. De nem akarok visszaelni a gasztroszexistak turelmevel,,,ezert csak annyit mondok, hogy falafelre fell!!!
En otthon is szoktam kesziteni, illetve fagyasztva is kaphato. De annyira konnyu elkesziteni, ha elozo este beaztatod a csicseriborsot, hogy a helyedben ravennem az asszonyt, hogy egyszer probalkozzon meg vele! :o) Talan nem banjatok meg!?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.29. 11:04:31

@Attilajukkaja: "Azok viselnek voros valamit magukon."
Ja, az orrukat! :)

"falafelre fell"
felafalafelre! :)

"Talan nem banjatok meg!?"
Vigyázz, mert úgyis tervben van, hogy gasztroblogosodom! :)

Attilajukkaja 2012.02.29. 11:46:50

@TrueY:
"felafalafelre! "
Igen, ez igy meg jobb! :o))))

"tervben van, hogy gasztroblogosodom!"
Nofene!!! Kivancsiva teszel.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.02.29. 11:51:03

@Attilajukkaja: ani-culinaris blogon egy szoljanka csatába keveredtem. ( ani-culinaris.blog.hu/2012/01/30/szoljanka_az_orosz_csoda ). És mivel Édesanyám szoljankája zseniális, ezért majd kiposztolom. :) A legjobb pogácsával és tejföllel! Nyamm...
süti beállítások módosítása