Kilocsolt borok

Az idei húsvéti borozás nagy anyázásba fulladt. Volt bekészítve két palack kedv- és gyomorcsináló, azok szépen le is csúsztak a sonka előtt és után, ahogy illik. (A sonkához olaszrizlinget nyaltunk, nincsen még bor a világon, amelyik ennyire passzolna a húsvéti ételekhez.) Meg volt két komolyabb palack a sonka utánra, a hedonista életérzés legyezgetése céljából.

Erre az első dugós volt, nem is kicsit, ráadásul még csontig át is ázott az a szar dugó. (Mellékesen egyre jobban bosszantanak a dugós borok, főleg amikor nem egy ezresért akasztom le valamelyik hiperben.) A másik nagyágyú meg olyan büdös volt, mint egy pöcegödör, ízben még úgy ahogy el lehetett vele csámcsogni, de pár perc múlva szépen követte az elsőt a wc-be, korai locsolás erre az évre. A nagy puffogás közben aztán rá kellett jönnöm, hogy a két kedvcsináló tétel igencsak jól szerepelt, simán megérdemelnek egy külön posztot.

Fater szerzeményei voltak ezek, a bonyhádi illetőségű Danubiana borai az Aldiból, palackonként nem érték el a 600 forintos határt. Én a pécsi kollégák által már megismerkedhettem a pincészet zöldveltelinijével és rozéjával, mindkettő abszolút hibátlan volt, abszolút verhetetlen áron. A pincészet egyik központja Bonyhádon, a másik Gyöngyösön van, ennek megfelelően tolnai és mátrai borokat töltenek palackba. Nem kispályások ők, évente tízmillió palackkal jönnek ki, de sajnos a borok nagy része exportra készül a skandináv és a német piacra. Itthon csak az Aldiban találhatjuk meg őket, de egyre inkább úgy tűnik nekem, hogy bármely borukkal is találkozom, nyugodtan levehetem a polcról, nem fognak csalódást okozni. A technológia tökéletes és precíz, a borok fajtajellegesek, üdítőek és nem utolsó sorban nagyon olcsóak. Pontosan azt a kategóriát fedik le, amelynek alkotnia kellene a palackos borok képzeletbeli piramisának alapját. Jegyzetek vágatlanul, rendezői változatban.

Danubiana Mátrai Irsai Olivér 2011 (11,5%)
Hibátlan illat-íz, tiszta szőlőgyümölcs, traubi szóda, nagyon jól esik inni (kurva jól), irsaihoz képest nagyon hosszú, bele lehet harapni, csúszik-gördül, mindent tud, amiért a fajtát nemesítette Kocsis Pál, hibátlan, hőmérsékletre figyelni (7-8 fok), fiatal borívóknak.

Danubiana Tolnai Sauvignon Blanc 2011 (12,5%)
Illatra zöld egres, frissen vágott fű töményen, rengeteg csalán ízében, durván csalános, már-már kicsit sós, a tökéletes salátabor, erős sav, jól elhelyezve, dús szerkezet, kiabál a salátáért, szódával is perfekt, nyári slágerbor, jéghidegen (figyelni a hőfokra!)

Mindkét bor megérdemli a hibátlan három palackot, főleg úgy, hogy árban együtt sem érték el az 1200 forintot. Óriási palackszámban is készülnek, és jelenleg szinte bármely nagyobb városban beszerezhetőek.

Michael Kiwanuka egy nagyon is fiatal, de annál tehetségesebb brit soul zenész, akinek még nincs önálló albuma, de mondjuk tavaly fellépett Adele-vel.


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato 8 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr654372796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Közbiztonság Szilárd 2012.04.10. 12:01:35

A sonkához fehérbort választani eleve kemény gasztronómiai analfabetizmusról tanúskodik.

Másrészt ez a két bor számít nálad komolyabbnak?
Hol kell röhögni?

Mondjuk a borok jellemzése is a totál járatlanság és tömény butaság elegye.

De minek akarsz szakérteni, ha ennyire lövésed sincs a témáról?

(Egyébként mindkét bor az iható kategória alja. Mint az Aldiban kapható borok általában. Mondjuk ennyi pénzért kb. ezt lehet várni, tehát ár-érték arányban jó mindkettő. De csak abban.)

Ja igen, majd tanulmányozd az utolsó sorban és az utolsósorban közti különbséget:
Pista az utolsó sorban ül.
Nem utolsósorban a rendező miatt nézi meg a filmet.
Meg az ikerszavakat, pl. úgy-ahogy.

"Én a pécsi kollégák által már megismerkedhettem"
Aki tud magyarul, az ezt így mondaná:
Én a pécsi kollégák RÉVÉN már megismerkedhettem

VLADISZLAV 2012.04.10. 12:02:03

Ez a zene nagyon jó! A borokat meg megkóstolom még ma.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2012.04.10. 12:31:08

@Közbiztonság Szilárd: Ekkora pofá.. archoz nem ártana némi szövegértés:)

Ez a két 'kedvcsináló' bor volt, a komolyabb (és dugós) tételekről diszkréten hallgat a poszt.

dez01 2012.04.10. 12:44:56

Sokat javult ez a borgyártó vállalkozás az elmúlt 2 évben. Most már tényleg ihatóak a termékeik.De azért ha van picit több pénzed, akkor inkább a Font pincészetet ajánlom a könnyű bor kategóriában...

2012.04.10. 13:13:31

A Font tényleg kellemes árban, és minőségben is, de azért bepróbálkozok ezzel a Danubianaval is. Legfeljebb megy a csapba...

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.04.10. 17:20:32

@Közbiztonság Szilárd: Várom a vörös tippeket sonka mellé.
Nem ez volt a két komolyabb tétel (azok közül egyébként pont vörös volt az egyik), de ezt már felfedte más előttem, szerintem elég egyértelműen kiderül az írásból. Ha kicsit jobban elmélyedsz a sorok között, még az is kiderül, hogy ezek igazából aperitif italok voltak.
Senki nem írta, hogy szakértek, a véleményemet osztom meg másokkal, de azért érdekel, hogy mely részek váltották ki belőled ezeket a mondatokat:
"Mondjuk a borok jellemzése is a totál járatlanság és tömény butaság elegye.
De minek akarsz szakérteni, ha ennyire lövésed sincs a témáról?"
Egyébként kóstoltad a borokat, hogy ennyire képben vagy velük kapcsolatban? Az iható kategóriánál picivel többet tudnak (nyilván szerintem).

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.04.10. 17:23:26

@dez01: Köszönöm a tippet, ismerem jól Font Sándor borait, azok is hasonló kategóriát képviselnek, az elmúlt másfél év alatt pedig komoly minőségi ugrás volt tapasztalható náluk. Nem is olyan rég egy cserszegijüket kaptam ajándékba, és bizony teljesen hibátlan volt az is.

italosztály 2012.08.22. 17:12:25

@Gasztroszex - Tony D'Amato: de azért érdekel, hogy mely részek váltották ki belőled ezeket a mondatokat:
"Mondjuk a borok jellemzése is a totál járatlanság és tömény butaság elegye.
De minek akarsz szakérteni, ha ennyire lövésed sincs a témáról?"

bár nem én írtam ezt, de amikor egy bor kapcsán füvet emlegetnek, akkor hibás borról kellene beszélni. azért kerül bele ez az aroma, mert nem bogyóztak rendesen és kocsány meg szőlőlevél darabok is kerültek a szőlőszemek közé: igénytelen feldolgozás. ettől persze iható marad a bor, nagyon régen én is simán leküldtem egy pohár dohos bort. később derült ki, hogy nem kellett volna.
süti beállítások módosítása