10
02
Narancslekvár recept
Amire szükséged lesz
- lekvárfőző fazék
- duncos üveg (mérettől függően, de számoljunk kb 2 literrel)
- befőttes fólia
- pokróc
Hozzávalók
- 2,5 kg narancs
- 1 kg meg egy kicsi cukor (kristály)
- 2 citrom
- Készítsünk elő egy lekvárfőző (nem leégős, nagyobb, akár alu) fazekat, meg mossunk el duncos üvegeket, jó alaposan.
- A narancsot mossuk át, a citromot még inkább. Mivel a héjura szükségünk lesz, lehetőleg járjunk utána, hogy bio legyen, vagy legalább vegyszermentes, mert a sok fenoltól kihullhat a fogunk. Ezt lemosni úgysem lehet. (Viszont a héját kiszáríthatjuk dísznek, de tényleg ne nagyon rágicsáljuk, itt lehet elrettenni.)
- Hámozzuk meg a narancsokat meg a citromokat, a fehérjét lehetőleg válasszuk le, éles késsel, óvatosan.
- Ha bio az alapanyagunk, ízlésünktől függően vágjuk hosszabb, vékony kis szeletekre egy narancs meg egy citrom héját. Dobjuk fel vízzel, két evőkanál cukorral főni, tíz perc után szűrjük le.
- Fogjuk a gerezdeket, és a főzőedény felett kezdjük megszabadítani a hártyájától, cirka negyed óra múlva kialakul az egyedi módszerünk. A levét engedjük bele az edénybe, de ha nem mállott szét a kezünkben, daraboljuk fel a gerezdet.
- Tegyük fel a húst, a cukrot, meg a héjakat, gyújtsunk alá. Hiába a tonna cukor, nem fog sűrűsödni karácsonyig, legyünk bizalommal, vegyük le egy óra után. (Állásban szilárdul meg, felesleges állni ott órákat, mert a szagok visszaütnek, tapasztaltuk.)
- Töltsük befőttesbe peremig, rá a fólia, a tető, fejre állítjuk, majd szépen becsomagoljuk két réteg pokrócba-plédbe- ágyneműbe, és hagyjuk kihűlni. Másnap megfordítjuk.
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr112644329
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Müller őrmester 2011.02.12. 10:25:19
Szóval mégis kerül cukor a lekvárba ? Engem meg lehülyéztek valahol, hogy ilyesmit állítottam.
whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.02.13. 16:29:00
Kedves Müller őrmester, nyugodtan a sarkadra állhatsz legközelebb, mert már a jó öreg Czifray István, de Zilahy Ágnes is bőven cukrozta a marmeládéjait.
A szövegből kimaradt, de a cukor a konzerválás miatt kell, és nem is kevés, a netto alapanyag súlyával megegyező mennyiségben.
A szövegből kimaradt, de a cukor a konzerválás miatt kell, és nem is kevés, a netto alapanyag súlyával megegyező mennyiségben.
teddybear01 2011.02.13. 22:14:11
@Müller őrmester: Gyümölcsfajtától függ, például a sárgabarackba, vagy a jobb fajta szilvába nem kell.
Savanyúbb, kis cukortartalmú fajtákba viszont igen. Ribizli meg a többi.
Savanyúbb, kis cukortartalmú fajtákba viszont igen. Ribizli meg a többi.