Teleki Villányi Portugieser 2009

Ha egy bor korrekt, és jó áron adják, nincs vele gond. Ha mennyiség is van belőle bőven (ami azért az árat is befolyásolja), sok helyen elérhető, még attól sem kell félni, hogy elfogy a polcról. Lehessen vele barátkozni, s ha már az ember azt mondja, hogy sokat nem akar szánni egy borra (márpedig a legtöbben), de azért inna jót, a küldetését már teljesítette.

Az ezer forint az egy lélektani határ, s a jövőben ezt a kategóriát kellene erősíteni a boltokban. Olyan illúzióink ne legyenek, hogy ötszáz forint (per 0,75-ös üveg) alatt egyáltalán bort tudunk venni (a pincészetet leszámítva), de ezerig már nem lehetetlen. Csak a kínálat szűkös, pedig sok problémát megoldana, ha alulról beérkezne ide néhány borfogyasztó, illetve több pincészet is idepozícionálná a belépő borait.


Eddig mindig elkerültem a Csányi Teleki-borokat, talán ha kettőt sikerült kóstolnom eddig. Szkeptikus vagyok, de ez inkább zsigerből jön, mert racionális magyarázatom nincsen rá. Ez a bor viszont kifejezetten tetszett, jól esett inni. Pont elegendő alkohol (tizenkettőfél) szorult belé, mondjuk nem is bírna el többet. Nem egy illatbomba, de kellemes és tiszta. Egyszerű, de nagyszerű ízek. Inkább gyümölcsös, mint fűszeres, a közepes testnél pedig egy árnyalattal vékonyabb. Pici tejkaramella meggyel. Csersavat én szinte nem is érzek, sava viszont van, ezt szeretem. Így a jó. Üresnek érzem kicsit, de nem várok tőle igazán csodákat, legurítom a torkomon és kész. Nagyobb kiszerelésben tudnám igazán elképzelni, nagy össznépi főzés mellé. Nem fogunk már a második óra elején a földön fetrengeni tőle, mehet a kajába is bőven, az meg egészen bizonyos, hogy jófajta pörkölt mellé kísérőnek kiváló. Jó kis bor ez, nem kíván különleges alkalmat, vagy nagy gondolatokat. Ja és olyan, mint egy jó oportó.

Tony D'Amato

Kettő palackos simán, ne féljünk levenni a polcról, 899 Ft a Sparban.
 


Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr672716564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása