31
03
Zúzapörkölt
Hozzávalók
- 50 dkg csirke zúza
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 vékony szelet házi szalonna
- pirospaprika
- zsír
- só
- bors
- hat szem egész bors
- egy szárított erőspaprika
Elkészítés
- Mossuk meg a zúzát, és távolítsuk el a zsíros hártyát. Nem mindegyiken lesz, és nem szabad összetéveszteni az ezüstös színű ínlemezzel, amit nem kell leszedni. (Mert finom). A nagyobb zúzadarabokat nyugodtan vágjuk félbe, mert úgy hamarabb elkészül.
- Pucoljuk meg a hagymákat, és vágjuk őket minél kisebbre, majd lassú tűzön, egy evőkanál zsíron dinszteljük meg. Vegyük félre a tűzről, és mikor kicsit kihűlt szórjuk meg pirospaprikával. Keverjük hozzá a zúzát, a felkockázott szalonnát, és egy deci vízzel felöntve tegyük vissza a lángra. Legyünk türelmesek, kis lángon csináljuk.
- Az első felforrás után dobjuk bele az erős paprikát, az egész borsokat, ízesítsük és, a kevés vizet mindig pótoljuk.
- Nagyjából jó óra, másfél óra lassú főzés mindenképpen kelleni fog, hogy a zúza jól átfőjön, de még ne menjen szét. Az utolsó tizenöt percben szórjuk bele a vékonyra felszeletelt fokhagymát, és ha kell sózzuk meg, de csak óvatosan.
- Akkor van kész a zúzapörkölt, ha a zúza kellően ruganyos és puha egyszerre. Ez így paradoxon persze, de kóstolgatás közben érezni fogjuk.
- Tálaljuk házi söréttel, esetleg nokedlivel. De ha nincs erre lehetőségünk, akkor vegyünk a boltban házi tarhonyát, kis fekete tasakban. (Olajon pirítsuk aranybarnára, majd öntsük fel vízzel, hogy ellepje, és még egyszer annyival. Tegyünk még hozzá egy félbevágott hagymát és hagyjuk elfőni a levét. Leszűrjük, és kész a köret.)
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr862771822
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
OceanCowboy · http://oceancowboy-no1.blogspot.com/ 2011.03.31. 10:07:23
Toranaga san.
Ez a post egy gasztronómiai surriken volt, mely a szivemig hatolt. Legalább 100 éve nem ettem már zuzapörköltöt, és legalább 200 éve nem főztem már. Egyáltalán főztem valaha...........? Mindig ilyen talpon állokba vetettem be magam egyenesen az illatfelhőn keresztül, és rendeltem egy vagy két adagot ezen nagyszerő és fejedelmi étekből. Gyerünk vissza a retro korba, és legyünk újra fiatalok és főzzük meg.
Amúgy jó a post, szép a blog. A postjaid közzűl a homáros a kedvencem. A homárról majd én is publikálok eggyet és kiváncsian várom véleményed.
Üdv.
Ez a post egy gasztronómiai surriken volt, mely a szivemig hatolt. Legalább 100 éve nem ettem már zuzapörköltöt, és legalább 200 éve nem főztem már. Egyáltalán főztem valaha...........? Mindig ilyen talpon állokba vetettem be magam egyenesen az illatfelhőn keresztül, és rendeltem egy vagy két adagot ezen nagyszerő és fejedelmi étekből. Gyerünk vissza a retro korba, és legyünk újra fiatalok és főzzük meg.
Amúgy jó a post, szép a blog. A postjaid közzűl a homáros a kedvencem. A homárról majd én is publikálok eggyet és kiváncsian várom véleményed.
Üdv.
vallásos · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.03.31. 13:08:55
Köszönjük a méltató szavakat és mindenkit csak buzdítunk arra, hogy bátran főzzön otthon is ilyet, mert érdemes.