Hegyi pesto

A bazsalikomos pesztó és a medvehagyma szezon adta az ötletet, hogy egy jó kis tavaszi csemegét dobjunk össze. Ha a medvehagymából szedtünk bőven, és nem akarjuk, hogy ránk rohadjon, na meg későbbre is el akarunk tenni egy keveset piritósra, tésztára: akkor daráljuk be.

A pesztót gyakorlatilag  bármiből lehet készíteni, ami zöld, vagy egykor zöld volt. Viccet félretéve: a bazsalikom gerincet fantáziánk szerint egészíthetjük ki friss fűszernövényekkel, ahogy tetszik.

 

 

A pesto: A pesztó gyűjtőfogalom. Szószokat értünk alatta és természetesen Olaszországból eredeztetjük. Többnyire tészták ízesítéséhez használják és az eredeti pesztó - azaz a genovai bazsalikommártás - 7 összetevőből áll: bazsalikom, fokhagyma, parmezán, fenyőmag, olivaolaj, só és bors. Az igazán finom pesztó az olaszok szerint mozsárban készül, és a bazsalikom nem érhet fémhez. Az alap genovai mellett kedvelt variáció még a szicíliai, mely aszalt paradicsommal és fenyőmag helyett dióval vagy mandulával készül. Szintén népszerű még a calabriai, mely piros színű paprikával készül.

Vettük tehát a jól bevált alap bazsalikomos receptünket, de a bazsalikom helyett medvehagymát, a fenyőmag helyett pedig pirított diót tettünk bele. Mivel eléggé jellegzetes, tömény íze van a medvehagymának, a fokhagymából csak alig használtunk.

Megpirítjuk egy picit a diót, majd megpucoljuk. Elég könnyen, kis sodrásra lejön a héja. Robotgéppel összedaráljuk a medvehagymát (ha megmostuk, csepegtessük le mindenképpen), a diót. A masszát öntsük egy tálba, adjunk hozzá olívaolajat, parmezánt és ízesítsük sóval, borssal. A parmezánt óvatosan adagoljuk, elég karakteres íze van. 

Vegyünk pici üvegeket, merjük bele az üvegekbe a pesztót, öntsünk annyi olajat a tetejére, hogy az ellepje, mivel ez fogja tartósítani. (Tuti recept édesanyámtól: kőrözött alapba is remek a pesztó.)

A finom arányok kialakítása mindenki saját ízlésére bízva. De egy kicsit azért segítünk alább:

  • 10 dkg medvehagyma
  • 3 dl olivaolaj
  • 5 dkg parmezán
  • 5 dkg dió
  • bátran a sóval és a borssal

(A fotót fotós Máté lőtte)


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr832799100

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása