Locsolóborok

„Keléses ne légy,
Bolhásos ne légy,
Esztendőre frissebb légy!”


Csak cserszegivel locsolok. Imádom az illatát, meg a Mariska is a harmadik szomszédból. A palack felét ráöntöm a vaskos nyakára, aztán a többit együtt megisszuk. Ilyenkor persze jól be van hűtve a bor, szinte jéghideg. Megy is a sikongatás. Ez a Mari mindig azzal nyaggat, hogy ő ebből akar magának parfümöt készíttetni, intézzem el neki.

Húsvéthétfő nem mindig és kizárólag szólt pusztán a termékenység és szépségvarázsló locsolásról, bár nem is meglepő, hogy a húsvéti korbácsolás nem annyira népszerű. A hagyomány szerint a fenti mondóka zsolozsmázása közben csapkodták a srácok a lányokat egy négyszögűre font korbáccsal. Ők meg megadóan tűrtek, s bort kínáltak a legényeknek. Na meg húsvéti tojást. (Van azért, ahol a lányok korbácsolják a locsolásra érkezett srácokat.)

A másik utcában a Juli meg az irsai olivérért van oda. Márhogy az illatáért, de mondjuk őt egy jófajta illatos fajélesztővel (vagy egy kis aromával) felturbózott sauvignon blanc-nal is le lehet nyűgözni. Asszem az idén azt is fog kapni a nyakába. Ismerek egy dél-baranyai borászt, ő a sárfehérre esküszik, állítja, hogy ráver bármilyen illatosra, „be kell hugyozni, olyat tud a bor”. Jövőre venni fogok tőle, és kipróbálom a helyi lányokon.

A húsvéti locsolás szintén keresztényesített rítus, eredetét a keresztelésben, illetve a legendában kereshetjük, miszerint a feltámadást hirdető jeruzsálemi asszonyokat vízzel próbálták elhallgatatni a zsidók/római katonák. (A szagos vízzel szeszért és pénzért locsolás új keletű.) A felvonás és locsolás mikéntje településenként változhat. Ha haragban vagyunk a lánnyal, szórjunk tojáshéjat az ablaka alá. Kisfiúk a keresztanyjukkal kezdjék a locsolkodást, szigorúan hímes tojásért. Sok helyen szokás, hogy kedden már a lányok mennek locsolni a fiúkat.

Egy időben itthon mindenki ottonel muskotálytól bűzlőtt húsvét hétfőn. Olyan jófajta túlterhelt pacsulibor volt az, persze sok asszony imádta. Mára kevés maradt a muskotályból, ha van akkor az egy kicsi hamburgi. Aztán vannak nagyszerű gazdák, akiknek sikerül bármilyen traminiből rózsakertet varázsolni. (Valami olyan töménységben, hogy többé kedvünk sem lesz rózsa közelébe menni.)



Az igazán nagy betyárok nem szaroznak sokat, locsoló koktélokat állítanak össze. Van abban minden földi jó, úgy, mint othello, noah, delaware, izabella, csipetnyi concord. Gyilkos anyag, nem hazudik, és hosszú hetekig nem lehet kimosakodni belőle normálisan. Hátránya, hogy csak szembeszélben használható, mert különben a szaguk alapján kilométerekről kiszúrják a közeledő jóembereket.

Okos dolgokhoz a Magyar Néprajzi Lexikonból vettük az adatokat, az első kép innen, a második innen.


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr482850560

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Horgas Judit - LOCSOLÁS 2011.04.25. 09:11:32

Takács úr egy emelettel feljebb lakott. Kövér, fehér bőrű ember volt, az a fajta, aki drapp zoknival hordja a szandált. Erősen kopaszodó fején keresztbe fésülte a hosszúra növesztett hajszálakat, s ettől rendszerint zilált, szinte bohó külsejűnek tűnt,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása