Hűtőleolvasztás, koktélmeggy

Ma Zsenivel rendbetettük 39 m2-es garzonlakásunk konyháját és szobáját. Hét óra alatt.

 

Félidő után az tartotta bennem a lelket, hogy eszembe jutott egy pénteki borvacsora, ahol újból szembesültem vele, hogy a koktélmeggynél kevés bosszantóbb íz- és színfokozóval és tartósítóval feltápolt műanyag élelmiszer van a földön (bár kétségkívül jól néz ki). A hűtő leolvasztása, és a jégtömbök villával való lepiszkálása között tehát azon voltam, hogy valami rosszabbat keressem. Mindenesetre a koktélmeggy kitiltását alkotmányoznám.

Viszont nem is az a meglepő, hogy Chery Coctail néven fut szintipop-zenészlány, hanem hogy a koktélmeggy (angolszász nyelvterületen maraschino cherry) horvát származású. A marasca cseresznye a Zadar környéki gyümölcsösökből indult el hódító útjára, van már nálunk is, de mások, mondjuk az olaszok nagyobb sikerrel használják fel. Likőr készítésére, mi másra.

A koktélmeggyet eredetileg a gyümölcsből készült Maraschino likőrben tartósították. A cseresznye nagy sikerrel futott nyugaton, míg az USA-ban a szesztilalom be nem tette neki a kaput. És a régi receptnek is, de legalább hosszas és elszánt kísérletezgetés után megszületett a mai koktélmeggy, mely már csak nevében a régi előd, viszont a jótékony alkohol helyett egy csomó cukor és műanyag hozzáadásával készül. Az eredeti gyümölcsből (vagy ízéből) tesznek egyébkén a ma 125 éves Coca Cola évek óta erőltett Cherry Coke-jába.

(A kép innen.)
 


Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr602888088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása