Hűtőleolvasztás, koktélmeggy
Ma Zsenivel rendbetettük 39 m2-es garzonlakásunk konyháját és szobáját. Hét óra alatt.
Félidő után az tartotta bennem a lelket, hogy eszembe jutott egy pénteki borvacsora, ahol újból szembesültem vele, hogy a koktélmeggynél kevés bosszantóbb íz- és színfokozóval és tartósítóval feltápolt műanyag élelmiszer van a földön (bár kétségkívül jól néz ki). A hűtő leolvasztása, és a jégtömbök villával való lepiszkálása között tehát azon voltam, hogy valami rosszabbat keressem. Mindenesetre a koktélmeggy kitiltását alkotmányoznám.
Viszont nem is az a meglepő, hogy Chery Coctail néven fut szintipop-zenészlány, hanem hogy a koktélmeggy (angolszász nyelvterületen maraschino cherry) horvát származású. A marasca cseresznye a Zadar környéki gyümölcsösökből indult el hódító útjára, van már nálunk is, de mások, mondjuk az olaszok nagyobb sikerrel használják fel. Likőr készítésére, mi másra.
A koktélmeggyet eredetileg a gyümölcsből készült Maraschino likőrben tartósították. A cseresznye nagy sikerrel futott nyugaton, míg az USA-ban a szesztilalom be nem tette neki a kaput. És a régi receptnek is, de legalább hosszas és elszánt kísérletezgetés után megszületett a mai koktélmeggy, mely már csak nevében a régi előd, viszont a jótékony alkohol helyett egy csomó cukor és műanyag hozzáadásával készül. Az eredeti gyümölcsből (vagy ízéből) tesznek egyébkén a ma 125 éves Coca Cola évek óta erőltett Cherry Coke-jába.
(A kép innen.)
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.