Gonzó konyha

A gonzót, mint olyat, a társadalom véka alá rejtett pörsenéseire a nép figyelmét kackiásan felhívó médiaügyi fenegyerekeken keresztül ismerhetjük leginkább. A nyugatosodott western imázs berkeiből, pontosabban az USA peremvidékéről Hunter S. Thompson személye az egyik gyémántosan csillogó mérföldkő.

Itthon pediglen a nagy amerikai mester fonalát szalonnás kézzel épp csak felkapó Vágvölgyi B. András mondható a gonzó képviselőjének, ki a rendszerváltó társadalom tudatába a műfaj esszenciális értékeit szakadatlan tuszkolta. Talán ennél több nem is kell, inkább kevesebb (is) elég, hisz jelen esetben a politikai fantazmagóriákon és a kacifántos társadalomkritikákon túllépve a gonzót mint egyfajta gasztronómiai formátumot szeretnénk feltárni, pontosabban azt a mentális mechanizmust, ahogyan e gondolkodási forma a konyhában manifesztálódik- in concreto.

A fuzionáló konyhából ismerős lehet a „mindent mindennel”, bár jelen esetben inkább az elhivatott keretek törése a lényeg. El vagy inkább le az unalomig ismert, s családanyák által életünk hajnalától napnyugtáig unszolt kabátos hússal, a göcsörtös pörköltök tömkelegével, hogy a tikkadt, marhát sohasem látott burgerekről már szót se ejtsünk. A lényeg, hogy kreatív huszárvágásokkal lépjünk ki a megszokások csúszós kövű konyháiból, az új kemencés, grilles, nyársas főzőhelységek felé. A legfontosabb, s el minden morális eszmétől, az ego, pontosabban az egyéni gusztus piedesztálra emelése. Minden receptúra forogjon annak készítője és/vagy fogyasztója körül. Épp ezért az általam közre adott receptek csak lehetőségek, mondhatni egyfajta irányadásként funkcionálnak. Az ízlés formálja a végtelen lehetőségeket.   

Az írás GodradRamsay önvallomása, a mellé kelt két receptje holnap.

(A vicces kis cukortartóban Gonzó a nagyszerű, a Muppet Show egyik szereplője van, a kép innen.)


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr972950927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása