Konyhakerti kitekintés

Nem véletlenül hallgatunk mostanában arról, hogy hol tart a kis házi kertészeteink fejlődése. Lehetőségeinkhez és tudásainkhoz mérten bőszen kertészkedünk, de hát ki gondolta volna, hogy ez nem mindig elég egy növény egészséges fejlődéséhez.

Vallásosnál a három paradicsompalántából kettő szépen terebélyesedik, és az egyiken néhány hete megjelent első termés szép komótosan növekszik, zabálja a földet. A koktélparadicsom  átesett egy drasztikus csonkításon, hiszen olyan magasra nőtt, mint a hórihorgas szomszéd, de termést ezután sem hoz. (Jelzem, próbára tesz minket a természet, hiszen a metszés után sem hagy alább a növekedés, csupán az irány változott meg.)

Az ablakban nevelt citromfűvel kapcsolatos népi hiedelem működni látszik, távol tartja ugyanis a vérszívó dögöket. (Vagy csak azért nincs a lakásban szúnyog, mert idén nem tudtak olyan mennyiségben kitenyészni.)

Vallásos magról nevelt növényei, a rukkola és a paradicsom az ígéretes nyitás ellenére mind kipusztultak, a kezdeti lelkesedés mára csúfos hanyatlásba csapott át. (Okolható a gazda hanyagsága.) Kivéve a láda egyik fele, ahol szépen erősödnek a paradicsomok. A lestyánnal meg az lett, amiért ültette: elfőzte mind.

Whollosi tudja, hogy azért növekedik olyan szépen Vallásos paradicsoma, mert egész nap természetes fény éri őket, ellentétben az ő növényeivel, akik a közelmúltig egy óriási fügefa, és egy még nagyobb eperfa árnyékában voltak kénytelenek senyvedni. Nála egy paradicsompalánta hozott termés, a többit ugye a rohadt nyúl annyira megrágta, hogy nem igazán mutatkoznak jelei a felépülésnek.

Az articsóka szépen növekedett, aztán gyaníthatóan a túl sok nedvesség kivégezte. A levendula és a lestyán viszont igyekszik megkapaszkodni, ahogy a petrezselyem is, utóbbit nem is kell félteni. Az öreg rozmaring egy kiadós sültezés után új erőre és hajtásokra kapott, sőt a menta is szép új leveleket hajtott.

Némi összefoglalás: nagy tér, kevés mag, visszafogott locsolás és több sok napfény tutira nem ártott volna. Nem baj, tanulunk, legközelebb jobbak leszünk, próbálunk lesni Zsenitől, aki bármit csinálhat, virulnak az aloe vera növényei.


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr873001492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása