Tökfőzelék feltétlen

A szezon egyik legjobb főzeléke a tökfőzelék. Sokunk gyerekkorának nagy kedvencéről (de legalább annyi ember gyűlöletének tárgya) van szó, mert minket még a menzai vízízű, agyonlisztezett/kaprozott főzelék sem tudott eltántorítani. Anyám a tökfőzeléket a lehető legillendőbb módon készítette, egészen finoman bánt a kaporral, és nem is lisztezett feleslegesen.

A tök (mind oly sok más jó dolog) Amerikából származó növény, mely a 16. században terjedt el mifelénk (a lopótök Ázsiából jött). Most nem is térnénk ki a sok csodálatos változatára, elég egyelőre a hagyományossal foglalkozni, mely majd minden kertben hatalmasra nő, és emellett még nagyon tápláló is.

A szeretetétől még az sem tántorított el minket, hogy dédmamánk rendszerint üvöltött velünk, ha játék közben a tökök közé merészkedtünk (és egyet-egyet meg is tapostunk). Ekkor fedeztük fel, hogy milyen furcsa formájú és milyen hatalmas tökök vannak a lábunk alatt a levelektől eltakarva. Nem botlottunk akkorába, mint a rátóti csősz, de gyerekként így is elég nagynak tűntek azok a tökök.

A kapor közismert gyógy- és fűszernövény. A tökfőzelék nekünk elképzelhetetlen nélküle, de túlzásba ne vigyük, mert agyonvághatja az ételt teljesen. Van még belőle nem is kevés a savanyított uborka és a kovászos uborka mellett a dunsztos üvegekben. Készítenek belőle mártást, és majd elfelejtettük, egyes helyeken a körözöttet is ízesítik vele. Lefőzve használják vízhajtóként és gyomorbajok esetén. A magja teának készítve (állítólag) remek csuklás elleni szer. Ha egyszer megfogant a kertben, gyakorlatilag művészet kiirtani, ne is bántsuk, inkább osztogassuk el szeretteinknek.

Mint oly sok főzeléknek, a töknek is van egy joker tulajdonsága, hogy kiválóan alkalmas a maradék pöresz eldurrantására. A pörköltszaft mellett még egy dolog működik rajta feltétként, ez pedig a fasírtok/vagdaltak széles családfája. Elkészíteni egyszerűbb, mint hinnénk, pucolunk, magozunk, reszelünk, aztán a többi már az edényben történik. Ha habarjuk, azt nagyon óvatosan, a tök tudja a dolgát. (Van benne annyi szénhidrát, amire rábízhatjuk magunkat.)

Nagy bónusz, ha begyűjtjük a tök sárga virágát. Az édeskés növényrész ugyanis simán ehető, az ügyesebbek megpróbálkozhatnak a kirántásával is. Komolyan.

Tök nevű település van, méghozzá a Zsámbéki medencében, gyönyörű dombok fogadják az autópályáról érkezőket. Tök száz-kétszáz éves pincéiben főleg szép fehérborok készülnek, a terület az Etyek-Budai borvidék része és persze itt található az évente majd félmillió palack bort készítő Nyakas Pince birtoka is.


Terjesztem Facsén
Vallásos Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr723025028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása