Lányok a konyhában: Segg Dezsőné

De ki az a Segg Dezsőné? Miért akar mindenki vele kajálni? Ezekre és más kínzó kérdésekre válasz a folytatás után.

A Chèque Déjeuner azt jelenti: ebédjegy. Nem úri huncutság miatt van ez franciául, de nem is azért, hogy az egyszerű proletárnak jobb ízű legyen a menzai koszt. A Chégue Déjeuner a Groupe Chèque Déjeuner „terméke”, mely cég 1964 óta foglalkozik ebédutalványokkal Franciaországban, és kafetéria szolgáltatásokkal többek között Magyarországon.

Felületesen a cafeteria rendszerről: a munkaadó a munkása fizetésének egy részét tiketekben adja oda, a munkás pedig ezekért a tiketekért különböző szolgáltatásokat vehet igénybe. Ezzel mindenki jól jár, mert: a cég adó és egyéb kedvezményeket kap, tehát kevesebbe kerül neki a munkás, viszont így többet tud csurgatni a munkásnak is, mintha készpénzt adna neki. A munkás ezért a kis többletért lemond arról, hogy a teljes fizetése felett maga rendelkezzen, a tiketek előre meghatározott szolgáltatásokra költheti csak el. Jl járnak a tiketek elfogadó szolgáltatók: kevesebb adót kell utána fizetniük, mintha rendes bevételt kapnának. Ha a vállalat a munkásnak mondjuk béremelést ad, akkor a bér után 28, 5 százalékot (járulék, megatöbbi) be kell fizetnie az államnak. Ha ezt cafeteriaként teszi, az adóteher 19,04 százalékos.

A Chèque Déjeunert is elérik a nemzeti megszorító intézkedések. A kormány évről-évre szigorít a rendszeren, októbertől pont az üdülési csekkeket fogja szarrá adóztatni, és ezzel kinyírni a rendszert, mert mondjuk a cégeknek nem éri már meg. Már a Tescoban is kell venni legalább egy helyben sütött pékárut, s máris elverhetjük a teljes havi utalványcsomagunkat tengerész szeszes italra meg sütőrumra. Mondjuk a mekis címkét kellene inkább levakarni róla, ne legyen kétsége a szülőknek, ha a gyerekének adja, mind ott veri el.

JÁTÉK: Ha valaki megírja mailben vagy kommentben, hogy a fenti kólareklámot milyen kép inspirálta, nyer egy alig használt ebédjegyet. Meg egy posztot.


Terjesztem Facsén
whollosi 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr683180808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rebeka527 2011.09.03. 12:15:21

Manet: Reggeli a szabadban

Az alig használt ebédjegyet egy félig rágott hamburger formájában kérem...:o))
süti beállítások módosítása