Gasztronácik forradalma

A blog majd kilenc hónapja alatt nagyon nem nyilatkoztunk meg (gasztro)közéleti kérdésekben, s továbbra is tartanánk magunkat a jó szokásunkhoz. Hanem ez a hír, ami nem is annyira meglepő a gasztroújságírásban forgolódóknak, mindenki másnak meg lényegtelen is, amúgy, most valahogy megköveteli a gyomrunktól tőlünk, hogy pár sorban, az igazságérzet miatt.

 

(Mielőtt tovább olvasnátok, nem lehet beilleszteni, csak egy másik verziót, de ide kattintva meghallgatható, vagy olvasás közben is lehet, annyira találó.)

Valahogy az ember szemet huny afelett, hogyan lett MBT (és picit BD) az elmúlt években a magyar gasztronómia felülbírálhatatlan és megkerülhetetlen megmondóembere. Nem is kell ezt piszkálni, mert nincs is (még) konkurenciájuk, és minden negatív felhang ellenére még mindig nekik köszönhető nagyon sok pozitív változás az országban, meg az ország gasztronómiájában. És ez pár évig még így is lesz. Sőt, a mostani eredményekhez is gratulálunk, mert nagy eredmény. Tényleg.

Akármennyire is nem tetszik, baromira kicsiny egy ország vagyunk, sőt, tulajdonképpen egy városból áll az egész ország, és ebben a belterjes közegben minden összefügg mindennel, mindenki kapcsolatban áll mindenkivel. Nem összeesküvés elméletet gyártunk, nem is sértetten vagadalkozunk, mint itt (azért érdemes átfutni), ezt egyszerűen tényként kell kezelni. Nincsen ma itt pártatlan, érdekek nélküli, befolyásolás mentes, hiteles gasztroújságíró. Még az sem, akiről azt hisszük.

Hogy az MNGSZ kedves séfbácsikáinak valaki neki megy, el lehet vitázni persze, de hát a forradalom már csak ilyen, akkor fejek hullanak kérem, ölni kell és belezni, sárba tiporni és megalázni, tönkretenni, ilyesmi, a végletek mozgatják a történéseket, ergo nem baj, hogy az MGE alapvetően gasztronáci, hogy MBT gasztronáci, mert a tevékenységük nyomán alakul majd ki nem is annyira egy új rend, hanem egy üdvözítő középút, mert szerencsére többség, végrehajtó hatalom nincs és nem is lesz a kezükben soha.

Könyvet, kalauzt akármennyit lehet kiadni, de ez a magyar vendéglátás kicsiny töredékét érinti csupán közvetlenül. Nagyon kicsi részét, és ez nem fog változni, Magyarországon egy csillag elvesztése miatt nem lesz a séf öngyilkos, és plusz egy csillagért nem ugrik meg az étterem látogatottsága. Számottevően. Mert Magyarország ilyen.

Ezért nem érdemes foglalkozni, általánosítani a (hálisten) lassan két tucat fine dining/csúcsgasztronómiát képviselő hellyel. Nagyon jó, hogy nemzetközi hírnevet szereznek, hogy a középosztály is évente egyszer el tud látogatni az élményért, de ők egyáltalán nem számítanak. Ami számít, azaz átlag étterem, a kisvendéglő a kertvárosban, a belvárosi étterem, ezek, hogyha már annyi lecsapódik hozzájuk, hogy nem kell minden vendéget átkúrni a palánkon, hogy lehetőleg kistermelőtől vásároljanak (szezonális/regionális) jó minőségű terméket, hogy a konyhában lelkiismeretes munkát végezzenek, már akkor megérte. És más úgysem számít, mert az emberek nagy része utóbbi helyekre fog ellátogatni életvitelszerűen, ha étterembe megy (a többibe be sem férne, sőt).

(Ha már olyan megtörténik, hogy ha ki van írva: borjú, akkor az tényleg borjú, a zsemlemorzsa tényleg zsemlemorzsa, és még ha házikenyérből készül, ha a rántott húst rendes közegben sütik ki, de hát ez csak egy példa.)

MBT szépen lehordta Matyi Dezsőt és az Alexandrát, az ő szempontjából jogosan, ha valaki gasztronácinak áll kérem, legyen gyomra végigcsinálni az egészet, nem kiszállni félúton. MBT ilyen (van aki szerint még életében szobrot kéne állítani neki), munkásságának pozitív vonatkozása, következménye nem lebecsülendő. De egy ilyen gasztronácinak sem mindegy, hogy mennyire ragaszkodik az elveihez, melyek végső soron őt igazolják (majd).

Tegyük fel: még a kiadó részéről sem hangzott el soha, hogy bár a szakítás érthető és jogos, azért mégiscsak onnan indult el (hipotézis következik), hogy MBT-k úgy írtak rosszat egy (a kiadóhoz amúgy közel álló) étteremről, hogy abban a formában ott sem voltak, a teszt időpontját igazolni nem tudták, s mint kiderült, egy korábbi látogatás élményét gyúrták át értékeléssé. Már persze akkor, ha ez így volt, tegyük fel.

Szóval, meglehet, hogy az Alexandra útikalauz ezentúl nem lesz más, mint egy a pozitív éttermeket bemutató, a negatív helyekről szót nem ejtő, a rosszat elhallgató, de ettől függetlenül a körülményekhez képest még hiteles és hasznos kalauz, de az is biztos, hogy MBT, és így a GM sem több ennél, tehát továbbra is egy szűk kör (mert nincs más, persze) versenye/ön és körbepontozása/játszótere.

Talán nem is a hitelesség elvesztésével van a gond. Hanem a személyi túldimenzionálással. Mert szükség van a gasztronácik szélsőséges munkájára. Csak az éttermek felett álló, pártatlan és igazságos, befolyásolhatatlan bírát ne lássuk benne.

Bár, a végén rohadtul mindegy, hogy ki hol mennyivel szerepel: hanem hogy kimarad talpon. Hogy kit tartanak el a vendégei.


Terjesztem Facsén
whollosi 9 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr73312999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Franci1969 2011.10.19. 10:05:07

hehe, ez tényleg nagyon bennfentes írás lett, mert az embereket és a rövidítéseket még sosem hallottam.
azért még fogok erre járni ! :P

demagofób 2011.10.19. 16:48:33

Nem nagyon van konklúzió a posztban.

Szerintem ennek hírnek örülnünk kell, ha tényleg annyira bennfentes a rendszer, akkor egy idő után súlytalan is lesz.
Én úgy látom, hogy ez a magyar gasztronómia komoly sikere és a GM el tudja dönteni, hogy kinél van jó kezekben a hírneve. A legjobb ebben a két tucat fine dining helyben, hogy nagyon sok embernek ez az egyetlen összehasonlítási alapja.

Kiművelik a magyart, hogy irányt mutasson mi a jó. Ezáltal az alacsonyabb osztályú helyeken is igényt teremtenek.

Mo.-on sok helyen az étterem tulaj vagy a maga a szakács sem tudja, hogy mi a "jó étel".

Attilajukkaja 2011.10.19. 18:02:09

Jelzem, hogy olvastam a posztot.
Nem tudom, mit jelent a "gasztronaci" kifejezes.
Hogy MBT sok ember szemet szurja, az kozudott.

"hogyan lett MBT (és picit BD) az elmúlt években a magyar gasztronómia felülbírálhatatlan és megkerülhetetlen megmondóembere"
Ugy, hogy senki sem vette a batorsagot, faradsagot, hogy felvalallja ezt a csoppet sem halas szerepet. Te is lehettel volna UTTORO, ha vegigcsinalod mindazt, amit MBT. De eszedbe sem jutott!
Hat ezert!
Most persze felbukkannak fuggetlen tesztelok is. Na ja.
Konyvet, kalauzt is barki kiadhat. Csak szponzort kell keresni hozza. Ez sem olyan egyszeru dolog. Az Alexandra most ugrott.
Nem vagyok MBT embere, de tisztelem, amit csinalnak.
Nem mondom, hogy ok az istenek, csak azt, hogy jelenleg ok az egyetlenek Mo.-gon, akik ilyen munkat megbizhatoan vegeznek. De mondjal valaki mast, ha tevednek.

"mi számít, azaz átlag étterem, a kisvendéglő a kertvárosban, a belvárosi étterem"

Annyira orulnek, ha tenyleg igy lenne.
De te is tudod, hogy ez egy altalanos gasztrokulturat igenyelne a szakmatol. Ez ez az, ami nincs meg. MEG vagy MAR nincs meg? Nem tudom.
MBT nagykepu, es lehet ot ezert fikazni.
De nagyon kivancsi lennek egy alternativara, ami vegleg meggyozne arrol, hogy MBT a seggfej, ....nem mas.

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.10.19. 18:24:25

@demagofób @Attilajukkaja: : hát ha elolvassátok srácok még egyszer, nem a választást, a személyiséget vagy a hozzáértést vitatjuk, sőt tényleg ez van, hogy kevés más jelölt jöhetett volna szóba (bár ez sem igaz teljesen).

a kör belterjes, ezt senki sem tagadhatja.

mi csak a hitelességet vitatjuk. mert ott vannak hiányosságok.

Attilajukkaja 2011.10.19. 18:46:37

@whollosi:

"ha elolvassátok srácok még egyszer"
Megtettem. A Casablancat is vegigneztem. Meg egyszer (amugy orommel!).

Azota is az jon le, hogy nem vagy MBT nagy hive. Nem baj.

"kör belterjes, ezt senki sem tagadhatja."
Nem is tagadom.

A hitelessegel kapcsolatos ketelyeidre is picit konkretabban lennek kivancsi.

A kerdes, hogy mi az alternativa? Lehet MBT-t fikazni,....csak a kritika ne legyen oncelu. Utalsz arra, hogy MBT-nek lenne alternativaja/kihivoja. Alig varom, hogy megismerhessem!
Akkor talan a 'személyi túldimenzionálással' sem lesz tobb gondunk.

A kerdesem, hogy tulajdonkeppen mit is akarsz?????

whollosi · http://www.gasztroszex.blog.hu 2011.10.19. 18:55:30

@Attilajukkaja: se híve, se nem híve nem vagyok. nem az én dolgom alternatívát keresni, kijelölni, támogatni, nem érdekel.

csak a vak személyi kultuszt nem szeretem.

a kételyemet indokoltam (alulról a 4. bekezdés), de részleteket, nevet/helyet nem írok, bár nem is annyira nehéz kisakkozni. nyilván nem várom el, hogy elhidd, nekem is kevés lenne ennyi.

Attilajukkaja 2011.10.19. 19:55:35

@whollosi:
"nyilván nem várom el, hogy elhidd, nekem is kevés lenne ennyi."

Jajjjj! Ne ma'!
Itt nem arrol van szo, hogy kit szeretek, vagy kit nem. Kinek hiszek, vagy kinek nem.

Ketelyeim nekem is vannak. Azokkal tele vagyok!

Az irasod kritikai. Abszolut jogosan. Tovabb megyek. A kerdeseid is jogosak,....csak nem tudom, hogy leteznek-e ra valaszok. Itt erzem, hogy kritizalni egy dolog, valaszt adni a problemakra pedig egy masik.

"kijelölni, támogatni, nem érdekel."
Pedig mostmar ez a szakasz kovetkezik. MBT mar eddig is kapott hideget-meleget. Ideje lenne ezen tullepni. Jo lenne, ha valaki mar mondana mast is azon kivul, hogy MBT egy nagykepu senki!

Nem tudom, ertheto-e, amit mondok?

zoli 2011.10.20. 08:20:34

Kedves wh (maradjunk ennél:))!
Szerintem itt keverednek a dolgok. MBT megítélése és a kalauzos szakítás. Az a 4. bekezdés alulról nyilván arról árulkodik, hogy hallottad érintettől (vagy nem személyesen tőle) az esetet, mint egyfajta magyarázatát a szakításnak. Mondjuk nehéz elhinni, hogy pont egy kiadóközeli étteremmel ezt megcsinálnák, túl valószerűtlen. Az én hipotézisem (senkitől nem hallottam semmit, ez tényleg hipotézis) szerint a lehúzott éttermek zsarolták a kiadót (ugye csak őt ismerhetik, a tesztelőket nem) egy másik vállalkozásának termékeinek visszadobásával (és most nem a könyvekre gondolok). Az a magyarázat, miszerint jó irányba halad a magyar gasztronómia és most már dícsérgetni kellene inkább, sztem írtó gyenge lábakon áll, nem is hinném, hogy arrogánsabbak, igaztalanabbak lettek volna a tesztek, mint annakelőtte. Szóval nekem az jön le, hogy pont nem az "MBT-k" fújnak hirtelen egy másik nótát, mint a kisfilmen. (amúgy is nehezen fér meg a náciság és Marseillaise együtt:))
És az MBT-jelenségről is, csak hogy árnyaltabb legyen a kép: én mindig szívből utáltam a négyszögletes tányér közepére baszott, körbecsepegtetett, külföldiül elnevezett méregdrága holmikat. Behozott alapanyok, behozott technikák, szokások, stb. De az is tény, hogy a meglévő alapra építeni vagy abból kiindulni lehetetlen vállalkozás lett volna, így még mindig jobbnak tűnik számomra a bevált nyugati receptet egy az egyben lemásolni, majd később kicserélni az importanyagot hazaira és végül a technikát meg a komplett étkészletet, amint a feltételek ideálisa(bba)k lesznek. Szerintem valahol itt tartanak most megmondóember-berkekben is. Mint pl. a borban: francia típusú hordóban francia fajta, francia technológiával, de azóta készül már másik fajtából, másmilyen hordóban, másmilyen technológiával is bor ugyanazon pincénél, aki korábban csak a receptkönyvből főzött/erjesztett.

Attilajukkaja 2011.10.20. 12:43:57

@zoli:

"MBT megítélése és a kalauzos szakítás."
Mindket kerdes vitas :o)
Amit en erzekeltem az utobbibol, hogy az Alexandra Konyvkiado rendszeresen kiad egy etteremkalauzt, amihez Tamas (MBT) csapata is sokban hozzajarult. Lehet, hogy mar eddig is voltak kozottuk vitas kerdesek, de iden ez odaig fajult, hogy az ettermi kalauz tobb esetben felulbiralta Tamasek velemenyet es pont az ellenkezojet irta, javasolta. MBT szakmai buszkesege es meggyozodese ezt nem turte el, nem adta hozza a nevet,...meg akkor sem, ha a neve a kalauzban valojaban meg sem jelenik. Ezert ugy dontott, hogy a jovoben sajat etteremkalauzt ir, szerkeszt es ad ki. Az eljarast lehet nagykepunek tartani,...ugyanakkor abszolut tisztesseges is. Lehet, hogy en is ezt tennem a helyeben.
MBT-t nem tartom se gasztroforradalmarnak, se gasztronacinak. MBT szerepe a mai magyar gasztronomiaban valoban vitatott. Hogy mennyire tor diktatori szerepre, nem nagyon tudom, de itt-ott elvetve en is hallok olyasmiket, hogy nem nagyon enged mast szohoz jutni. Ezt a szakmanak kell kidolgoznia, eldontenie. Egyelore nem latok erre kezdemenyezest.
Amugy teljesen egyetertek az altalad leirtakkal. Valamiert nekem sem jon be a szogletes tanyer :o)
süti beállítások módosítása