Recept: Sütőtök-krémleves

Hozzávalók

  • 1 közepes sütőtök
  • olívaolaj
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1-2 fokhagyma
  • 200 ml tejszín
  • szerecsendió

Sütőtökös galuska

  • kevés reszelt sütőtök
  • liszt
  • tojás
  • csipet só

Zseni faterja így tanította

  • A sütőtököt mossuk, meghámozzuk, kettévágjuk, kiszedjük a belsejét kanállal, és felkockázzuk a sütőtököt (kb. 2 cm-es kockákra).
  • Hagymapucolás, felkockázás, majd olívaolajon üvegesre sütjük, rádobjuk a sütőtök-kockákat, összeforgatjuk, és pár percig hagyjuk párolódni, összesülni. Jó kis illata lesz:).
  • Felengedjük kevés vízzel, épphogy ellepje. Lefedjük, hagyjuk megpuhulni a sütőtököt. Mehet bele, só, kevés bors.
  • Ha puha a tök, akkor felengedjük a tejszínnel, egyet forrjon, mehet bele a szerecsendió, és kész.
  • Kicsit hagyjuk hűlni, majd botmixerrel pürésítsük. Pirított tökmaggal vagy sütőtökös galuskával tálaljuk.
  • (Mennyiségek állagra...1 tojáshoz kb 3 ek liszt és 5 ek sütőtök, de nem tudom megmondani. Ne legyen kemény, túl sűrű a liszttől, de ne is folyjon szét. Szóval bele lehessen szaggatni forró vízbe. Ha feljöttek a víz tetejére, akkor készen vannak, lehet tálalni a sütőtök-krémleveshez.)

Terjesztem Facsén
a_zseni 11 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr293332041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2011.10.28. 18:28:02

Ilyen receptet ferfiember nem ir.
Nalunk gyakran van sutotokleves.

Attilajukkaja 2011.10.28. 18:30:54

Nalam mas a recept, de mivel titeket ez nem erdekel, ezert nem is irom le.

Franci1969 2011.11.02. 10:19:36

@Attilajukkaja: hehe, vajon van ilyen kimutatás? (ffi-női receptek... ?)
mi nem főzünk ilyesmit, a sütőtököt általában megsütve esszük, de ha mégis levesbe kerül, akkor kockára vágva, ha kemény a héja, akkor lehámozás után és magokkal együtt, mert egy hamis húslevesnek kiváló összetevője!

Attilajukkaja 2011.11.02. 17:21:44

@Franci1969:
Szia Franci!

Nem hiszem, hogy lenne hivatalos kimutatas, de akinel nok es ferfiak is foznek a csaladban (mint nalunk), azok eskusznek arra, hogy a ket nem maskent fozi ugyanazt a kajat :o)
Erre ezer peldat tudnek mondani! De lehet, hogy nem is a nemektol fugg a dolog. Egyszeruen csak mindenki maskepp foz meg meg egy egyszeru teat is.
A hamis huslevest en a nyari tok belsejebol keszitem, mert annak meg friss, zsenge a belseje is. Szeretjuk :o)
(Nyari tok nalunk az, amit eretlenul szed le az ember nyaron, mert ha megoregszik, mar nem jo.)
A te'li tokok kozul itthon leginkabb a kanadai sutotoknek nevezett valamit szeretem elkesziteni, mert annak a husa jo kemeny es edeskes.
Gyerekkorom sutotokevel ma alig talalkozom a piacon. Azzal, amirol te is beszelsz. Azt nalunk is szigoruan megsutottek es ugy ettuk, neha rakaramelizalodott cukorral. Nem volt rosz, de jo sem.
Nem tudom, de azt mondjak, ezek a mostani Halloween tokok nem ugyanazok, mint a mi sutotokjeink voltak. Szerintem pedig igen (?). Tokom tudja! ;o)

Franci1969 2011.11.02. 17:30:30

@Attilajukkaja: mi idén termeltünk abból az afféle Halloween tökből (nagyméretű, elsősorban ovális, kívül halvány narancssárga, erősen cikkes, belül világossárga).
egészen szép, méretes egyedeket kaptunk, egyet megcsináltak a gyerekek gyertyás töknek, a többit meg fogjuk levesben enni.

de voltaképpen bármelyik, nem túl édes sütőtök kiválóan gazdagít bármilyen zöldséglevest, afféle húsleves-jelleget ad neki.

gyerekkorom tökéhez :))) leginkább a hokkaidó tök hasonlít, abból is termesztettünk. a különbség annyi, hogy a hokkaidónak kevesebb a húsa, de érezhetően gesztenyeízű, sűrű, nyögvenyelős. szerintem ilyen kevés van manapság.

ha már tökölünk, nekem az a meglátásom, hogy a kanadai szinte mindig finom, édse, de leginkább vizes.
a sűrű tökök ritkán finomak, de akkor sokkal finomabbak, mint bármilyen kanadai.

Franci1969 2011.11.02. 17:32:22

@Attilajukkaja: a tök-kockákat, mag-kaparékot bizony beletesszük húslevesbe is.
meg lehet szokni, eleinte talán fura lehet, de nagyon jó ráharapni :)

Attilajukkaja 2011.11.02. 19:39:49

@Franci1969:
En nem tudom, mi volt gyermekkorom sutotoke, mert akkor csak az az egy volt,...de arra emlekszem, hogy nem volt nagy kedvencunk.
Ma meg kimegy az ember a piacra es lass csodat: negy-ot felet is talal! Hokkaido tokot meg nem vettem, mert dupla aron kinaljak, mint a kanadait,...de mostmar csak azert is kiprobalom! :o)
(Ha nem heccelsz fel, nem teszek ilyet!)

"bármelyik, nem túl édes sütőtök kiválóan gazdagít bármilyen zöldséglevest"

Mi a nem edes sutotok?
En pont azert hasznaltam a nyari tok megnevezest, mert azokat eretlenul szedjuk le. Nem edesek es kivaloan alkalmasak sos etelek elkeszitesehez (feher tok, cukkini, csillagtok). A sutotokok mar telen jonnek. Ha egy tok nem jo, az nem jo semmire. Vagy rosszul gondolom?
Sutotokbol meg sohasem probaltam levest fozni. Aszondod, hogy probaljam ki?

"a kanadai szinte mindig finom, édse, de leginkább vizes."
Sajnos nincs osszehasonlitasi alapom. Csak azt tudom, hogy gyerekkorom sult tokeit ritkan szerettem.
Azt viszont tudom, hogy most nagyon szeretem a kulonbozo zoldseg porkolteket es curry-ket. A tokot pl. csicseriborsoval is szoktam kombinalni.

Apropo, csicseriborso.... :o)

Franci1969 2011.11.02. 22:09:04

@Attilajukkaja:
emlékeim szerint gyerekkoromban a tök sűrű, nehezen rágható volt. íze a gesztenyére hasonlított. valamennyire édes volt cukor nélkül is, de lehet, hogy nagyszüleim megcukrozták.

a nem édes sütőtök alatt azt értettem, ami ugyan sütőtök névre hallgat, de nem elég finom. beismerem, ez nagyon szubjektív címke :)))

Attilajukkaja 2011.11.04. 11:36:37

@Franci1969:

"lehet, hogy nagyszüleim megcukrozták"
Ha nem volt edes, akkor nyilvan nem cukroztak. A gesztenyes izre en is emlekszem, de akkoriban ez keves volt ahhoz, hogy engem boldogga tegyenek :o)
A lenyeg, hogy mostanaban azt olvastam, a Halloween beceneven elhiresult sutotok se sutesre, se fozesre nem igazan alkalmas. Leginkabb csak lampas keszitesere jo.
Persze ma mar konnyu ilyen kijelenteseket tenni, amikor annyi fele tok van a piacon, es amikor mar megtehetjuk, hogy egy zoldseget csak diszitesre termeljunk :o/

"sütőtök névre hallgat, de nem elég finom. beismerem, ez nagyon szubjektív címke"
Szerintem csak picit szubjektiv: ami nem jo, az rossz. A rossz hatarai persze tenyleg szubjektivek, de a sutotok eseteben nem annyira ;o)

Amugy hulyeseget irtam a multkor: termeszetesen sutotokbol is szoktam csinalni levest, csak nem "huslevest". Mert az egy mas kategoria. Es a sargarepaleves is az egyik kedvencunk. Minden a fuszerezesen mulik: fontos, hogy a zoldseg jellegzetes aromaja megmaradjon, de izgalmas legyen az izlelobimboknak. Kiserletezni kell, kinel mi jon be. Ezt szeretem a legjobban a fozesben!

rekanna 2011.11.08. 21:41:41

És a maggi ízvarázs? az hol marad? ;)

Attilajukkaja 2011.11.08. 22:39:40

@rekanna:
Vazzzze! Tudtam, hogy kihagytam valamit :o))))
süti beállítások módosítása