06
12
Recept: Hájas
Amire szükséged lesz
- 50 dkg háj
- 70 dkg liszt
- csipet só
- 3 kávéskanál porcukor
- 2 tojás sárgája
- szódavíz
- 1,5 dl fehérbor
- „tejfel”
- sütőlekvár
Zseni nagymamája így készíti
- Hártyázd le és pucold meg a hájat. Daráld le, vagy késsel „kapard”, a megmaradt szövetet vedd ki belőle, amúgy meg keverd össze 20 dkg liszttel, lefedve mehet pihenni a hűvös helyre. (Nem hidegre, hűvösre.)
- Nagy tál, majd keverjük össze az 50 dkg lisztet, a cukrot, a tojások sárgáját, 2 evőkanál tejfölt (vagy kicsit többet), a bort, a sót. Meg most jön a talány: annyi szódavizet, hogy lágy rétestésztát kapjunk. Nem szívózunk, ezt onnan fogjuk tudni, hogy a tészta gyúrás közben elválik az edény falától, de nem ragad, viszont lágy, könnyen formázható és gyúrható lesz.
- Megnyújtjuk max fél centi vastagra, közben a lisztes zsírt negyedeljük, és egynegyedet rákenünk egyenletesen a tésztára.
- Most jön a nagyon fontos rész: felülről behajtjuk a közepe felé, aztán alulról felfele, jobbról balra, balról jobbra. Lefedjük, mehet a hűvösre pihenni fél órát.
- Na akkor ezt háromszor meg kell ismételnünk. A hajtogatás sorrendje nem is gondolnánk, mennyire fontos, tartsuk be mindenképpen, szóval nyújtunk, kenünk, hajtogatunk, pihentetünk.
- Utoljára kinyújtjuk vékonyra, és forró (forralt vízbe tett) késsel négyzeteket hasítunk bele.
- Felszeljük a sütőlekvárt (vagy a nagyon tömény házit), és bele adagoljuk, majd a tésztát ráhajtjuk.
- Ne nyomkodjuk le a széleit, meg csak a tetejét kenjük meg a tojásfehérjével, mert különben nem fog szépen szétnyílni.
- Előmelegített sütőbe mehet 180 fokra, látni fogjuk, mikor van készen.
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr63443163
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.