Recept: Hájas

Amire szükséged lesz

  • 50 dkg háj
  • 70 dkg liszt
  • csipet só
  • 3 kávéskanál porcukor
  • 2 tojás sárgája
  • szódavíz 
  • 1,5 dl fehérbor
  • „tejfel”
  • sütőlekvár
Zseni nagymamája így készíti
  • Hártyázd le és pucold meg a hájat. Daráld le, vagy késsel „kapard”, a megmaradt szövetet vedd ki belőle, amúgy meg keverd össze 20 dkg liszttel, lefedve mehet pihenni a hűvös helyre. (Nem hidegre, hűvösre.)
  • Nagy tál, majd keverjük össze az 50 dkg lisztet, a cukrot, a tojások sárgáját, 2 evőkanál tejfölt (vagy kicsit többet), a bort, a sót. Meg most jön a talány: annyi szódavizet, hogy lágy rétestésztát kapjunk. Nem szívózunk, ezt onnan fogjuk tudni, hogy a tészta gyúrás közben elválik az edény falától, de nem ragad, viszont lágy, könnyen formázható és gyúrható lesz.
  • Megnyújtjuk max fél centi vastagra, közben a lisztes zsírt negyedeljük, és egynegyedet rákenünk egyenletesen a tésztára.
  • Most jön a nagyon fontos rész: felülről behajtjuk a közepe felé, aztán alulról felfele, jobbról balra, balról jobbra. Lefedjük, mehet a hűvösre pihenni fél órát.
  • Na akkor ezt háromszor meg kell ismételnünk. A hajtogatás sorrendje nem is gondolnánk, mennyire fontos, tartsuk be mindenképpen, szóval nyújtunk, kenünk, hajtogatunk, pihentetünk.
  • Utoljára kinyújtjuk vékonyra, és forró (forralt vízbe tett) késsel négyzeteket hasítunk bele.
  • Felszeljük a sütőlekvárt (vagy a nagyon tömény házit), és bele adagoljuk, majd a tésztát ráhajtjuk.
  • Ne nyomkodjuk le a széleit, meg csak a tetejét kenjük meg a tojásfehérjével, mert különben nem fog szépen szétnyílni.
  • Előmelegített sütőbe mehet 180 fokra, látni fogjuk, mikor van készen.

Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr423443163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása