Bejgli bor

Karácsonyra igencsak komoly borsort sikerült összeállítani, és szerencsére mindegyik tétel be is váltotta a hozzá fűzött reményeket, sorra is kerülnek majd szépen. Elsőként jöjjön a leginkább karácsonyi hangulatú bor, egy tokaji.

Az igazi karácsonyok nélkülözhetetlen társa, eddig azonban mindig az édes vonalon mozogtunk, idén először egy száraz tokaji furmint zárta a sort, méghozzá egy 2006-os Patrícius Furmint. Ez az évjárat nagyon különleges, és hosszan érlelhető borokat adott a borisszáknak, kevés csalódás ért eddig kettőezerhatosokból. Patríciusék furmintjait rendszeresen kóstolom, és úgy érzem, hogy ez idáig nekik sem sikerült felülmúlniuk a hatos évjárat furmintját. Alapvetően hidegen hagy a bor csomagolása, de ennél a bornál végig éreztem, hogy a koncepció, a címke, a borászat neve és a palackban lévő bor minősége tökéletes összhangban van egymással.

A Patrícius név sugallta elegancia és kivételesség abszolút visszaköszön a borban, a címke pedig még vizuálisan is ráerősít erre az érzésre. Mindez csak fokozódik, mikor a bor a pohárba kerül, és érett, mély arany színekkel mutatkozik be. Lassan, de magabiztosan nyílik a levegőn, a legszebb állapotban viszont biztosan a harmadik nap végén volt. Elsőre erőteljesen jönnek töppedt szőlőből származó illatok, idős, érett méz meg mazsola.

A második naptól mindent visz a mézes illat, a harmadikon csatlakozik egy kis frissen sült sütőtök is, gyönyörű. Ízében először szép (tokaji) ásványos jegyek, elegáns fahordós és töppedt ízek. Második nap elején mézes-mazsolás dió, a végén pedig teljesen elborítja a főtt gesztenye íze. Ennyire intenzíven és egyértelműen ritkán érezni ízeket borban, még absztinens édesanyám is azonnal rávágta, pedig csak éppen a nyelve hegyét dugta a pohárba. A harmadik napra tehát összeáll a mézes illat és a gesztenyés íz, felejthetetlen az összhatás, és legalább fél kiló bejgli fogy el mellé. Mindegy milyen, tökéletes párt alkot az összes töltelékkel. Egy óra igazi hedonizmus, karácsonykor ennyi jár. Kivételes száraz desszertbor, megérdemli a négy és fél palackot.


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr313513649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása