13
01
Recept: Karaj egészben
Most vettem észre, hogy a kaszinótojásos írás mellé volt még egy recept, azt jól lehagytam, most javítom a hibát.
Hozzávalók
- 1 a disznóvágásból hazahozott nagyjából kilós egész karaj
- 5-6 evőkanálnyi zsír
- 7-8 gerezd fokhagyma
- só, egész bors, egész szegfűbors, szárított paprika
Elkészítés
- Fogjuk a fűszereket, tegyük egy mozsárba és kezdjük el lassú, módszeres kevergetéssel elegyíteni a különböző fűszereket és sót. Nem kell sok nagyjából olyan 10 szem egész bors egy kevés szárított paprika, lehetőleg erős, esetleg egy kis színes bors és 3-4 darab szegfűbors.
- (Mozsár nyilván nem feltétel, de ha már van, használjuk ki.) Mikor a fűszereket elegyítettük,fogjuk a húst, vágjuk be két centinként a tetejét és egy deszkán alaposan dörzsöljük be az egész felületét ezzel a fűszerkeverékkel.
- A tepsibe tegyük bele a zsiradékot és a fokhagymákat, majd helyezzük el középen a húst. Alufóliával fedjük le az egészet és először 100 fokos sütőben süssük legalább egy, másfél órát, közben rendszeres időnként vegyük ki és locsoljuk meg a zsírral.
- Aztán fokozatosan emeljük a hőfokot 150-re, majd egy bő fél órával később végül 180-ra, de mindvégig legyen rajta a fólia. Időközben érdemes egyszer-egyszer átforgatni a húst.
- Ha átsült, már csak annyi a dolgunk, hogy a fóliát levéve szépen megpirítsuk, tartva az utolsó hőfokot, nagyjából 10 perc alatt. A forrón kivett húst érdemes azonnal vékony szeletekre vágni, mert melegen könnyebb szeletelni, még egy kevésbé éles késsel is.
- A karaj rendkívül száraz, szóval érdemes sűrűn locsolgatni, ha kell, egy kis vízzel is rásegíthetünk. Együnk mellé franciasalátát, savanyúságot, nem barrikolt, savasabb fehérbort meg a pohárba.
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr803542537
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.