Marcsi bemutatja: Óév recycling

Némafilmes hangulattal indít a legújabb Gasztroangyal, új év, új angyal? Jazz muzsika és a felkelő nap színesíti a bedrogozott indiánként táncoló banda képét. Na vajon ki lesz a mai vendég? Egy szilveszteri buli ez a Bakonyban. És már tudjuk is: ez csak a Hot Jazz Band lehet. De nagy baj van, mert lemerültek az akkumulátorok. Hiába a telefon, ha nincs térerő. Jöjjön a főcím és vágjunk bele.

A világtól elzárva egy kis kulipintyóban vagyunk a felirat tanúsága szerint. Egyébként ez a némafilmes feliratozás pont eddig a pontig volt vicces, és 2:27-nél járunk. Hosszú volt az éjszaka, ez Marcsin is látszik, így amíg a társaság alszik, oda is teszi gyorsan a kocsonyát. Csülök, köröm, farok és nyelv kerül a nagy fazékba. Mellé pedig sok zöldséget tesz, hagymát és fokhagymát, ahogyan azt az édesanyjától tanulta. A kocsonya is tipikusan az az étel, amelynek készítése akár szomszédról-szomszédra is más. (Kis okítás a fokhagymás részből, ugye még emlékszünk. A nagyon kivágott gyökér semmi jót nem jelent.)

Ajajj ez egy ilyen félig meddig best off adás lesz? Most épp visszatekintünk, mert ugye Marcsi mindent szeret. És tényleg. Aztán újra a jelenben vagyunk, ahol a vágóképeken látszik, hogy romokban a lakás, mely nyomokban kaszinótojást is tartalmaz. Közben pedig megébredtek a vendégek. A srácok szarul néznek ki, bezzeg a Marcsi milyen friss. Azonban a reggeli nem készül el magától, Marcsi ki is hajtja az urakat tojást gyűjteni. A tojás hadművelet persze gyorsan önmaga paródiájába fullad, mikor a Hot Jazz Band egyesével kiveszi a hűtőből a bolti tojásokat, közben pedig a mit sem sejtő Marcsi főzni próbál.

Gyorsított felvételen pakolnak a srácok, miközben készül a bundás kenyér zöldfűszerekkel megspékelve. Aztán majd jöhet Marcsi remek ötlete, az akkumulátor okozta bezártság ellen. A   fiúk majd menjenek, vágjanak fát és adjanak füstjeleket. Ennél nyilvánvalóbb már nem is lehetne, mennyire feleslegesek az eheti sztárvendégek az adásban. Ismét egy visszatekintés következik, az adásban eddig dolgozó celebekről. Majd végre már sütjük a bundáskenyereket, nehogy éhen haljanak a vendégek. És már vártuk ezt, de csak most kerül elő. Csírával tálal a Gasztroangyal, méghozzá hagymacsírával. (Nekünk az istennek se akart kikelni.)

Az mondjuk látszik, hogy a szerkesztőség így év végére kicsit kifogyott az ötletből. A jazzisták füstölögni próbálnak, de ez pont annyira felesleges része a műsornak, mint megpróbálni Matolcsyval farkasszemet nézni. Majd elhangzik a mindenkit izgató kérdés Marcsitól: Tud rúgni a tehén? Az egy hang adja a választ hátulról: Csak ha vértehén. Köszönjük. Ismét egy gyors visszatekintés, hiszen nem szabad elfelejtenünk, hogy Soma és Marcsi fejőnők is voltak valaha.

Jöjjön, hát a várva várt reggeli, közben kis nótázás, amolyan elváltoztatott hangon, Hot Jazz Band-es stílusban. Marcsi gyorsan le is lép, ő se bírja a muzsikát, és keres valami maradékot, amit enni lehet. A szilveszterről maradt sült hús maradék kerül elő töltött csirke és egy bőrős malac karaj, mondjuk ehhez nekem nem nagyon lenne gusztusom. A csontból erőleves lesz, a maradék húsokból pedig egy régi magyar étel (ezt egyébként leginkább menzákon csinálják, mert viszonylag kevés és gyenge minőségű húsból laktató tokány szerű étel készthető) a savanyú vetrece lesz. S bár ugye a csirke újévkor tilos, azért a Marcsi azt is szépen felhasználja, hiába az elkaparós babona. Eközben továbbra is szól az élő jazz.

Hopp és előkerül az a bizonyos megégett konyharuha is az emlékek között. Újabb rövidke flashback következik. Nem, csak azt hittem rövid, de most még bakikat is mutatnak, mert ugye ami 90-ben szellemes volt, az most is az. Az is igaz persze, hogy a bakik a szilveszteri műsorok sajátjai. Ám a sok unalmas dolog közepette végre elkészült a kocsonya is, így most jöhet a szortírozás és a lé leszűrése. Marcsi a szortírozásnál nagyon figyel arra, mi hogyan kerül a tálakba, de lássuk be ez az igazi kocsonyaimádóknak édes mindegy. Ahogy az is mekkora tálat teszel eléjük, azt mindenképpen elpusztítják. Természetesen a visszaemlékezések sorából Mamusz sem maradhat ki.

Kint pedig a ház előtt készül az emberi kocsonya egy nagy dézsában a Hot Jazz Band tagjaiból. És most egy kis kulisszatitok. Gondolná az ember, egy jelenet hányszor van felvéve? Még ezt is megmutatja nekünk. Marcsi persze annyira becsületes, hogy rögtön elárulja magát és a recycling erőlevest. Bár bor mindig akadt a múltban, most még sincs. Meg is nézzük gyorsan hányszor, hányféleképpen ittunk eddig bort a műsorfolyam során. Ahogy a következő flashback-ből az is kiderül, hogy Marcsi számára nincs lehetetlen. Most már biztos, hogy erre az adásra semmi ötlete nem maradt a csapatnak.

A bandának aztán fellépésre kell menni, így ha nincs más, hát jó lesz egy arra kiránduló teherautó, mert ugye pénzből él a művész is. De hopp itt a felmentő sereg. De legalábbis borunk már lesz, mert Jásdi István fut be a füstjelek miatt. Bont is gyorsan egy 2011-es szürkebarátot. Mi most vegyünk egy nagy levegőt és reméljük együtt, hogy az új év újabb lendületet ad a Gasztroangyal stábjának. Szeretjük azért ezt a műsort, csak már rég elhagytuk volna a celebeket, mert nélkülük is simán működne a dolog. Mi ma csinálunk kocsonyát, és senkinek sem adunk, viszont majd jól elmeséljük. Közben pedig nézzétek a mai Marcsit is.
 


Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr503542582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása