Marcsi a nyúlon túl

Horrorfilmes betétzenével, zöld szűrős képpel és egy nyúllal nyitunk.  Marcsi érkezik egy irodaházba és a legrosszabb horror klisével megfigyeli őt a nyúl. Egyre feszültebb a hangulat és egyre őrültebb a nyúl, melyet egy felirat is megerősít: ez maga a Vérnyúl. Melyet tovább erősít egy hangos bemondó, ami már megszellőzteti, hogy ez bizony egy színház, ahol a színpadmester előadásra invitálja a színészeket és idegesen hozzáteszi, hogy eltűnt a nyúl. (Biztos ismerjük a MÁV-os klasszikust, miszerint valamelyik állomáson egyszer elhangzott a következő: Józsi, hozd vissza a kalapácsot, a kurva anyád!) Éles váltás és máris egy erdőben vagyunk, ahol néhányan elég gyengén utánozzák a Gyalog-galopp lovaglós jelenetét, miközben Marcsi tölcsérttávcsövet formál a kezéből. Valakit keres, aki nélkül nincs ez a műsor. Meg is jön Arthur király (Szerednyei Béla) és kísérője. Megvan a mai csapat végre, jöhet a főcím.

Kezdés után fogalmatlan járókelőkbe botlik a díszes társaság, és útbaigazítást kérnek. Szerencsére nem messze van egy tenyésztő, talán ott meglesz a nyúl. Vajon tényleg muszáj ennek a műsornak ez a bugyuta körítés? Meg is érkezünk egy tenyésztőhöz, Király Attilához az óriás nyúltenyésztők klubjának elnökéhez, aki óriás nyulakkal foglalkozik. Sokkilós nyulak nyüszögnek a ketrecekben, melyek a nyúltartás egyik módját mutatja nekünk, ezek az úgynevezett nyúlházak. A német óriás nyulak egyébként fajtájuk legnagyobbjai és az üregi nyulaktól származnak. Paraméterei: minimum 19 centis fül, minimum 7 kilós súly, arányos testfelépítés, melyhez hozzátartozik a teljesen telt test, melyen nem kitapinthatóak a csontok. Hogy mi fontos egy nyúl esetében? A helyes tartás és a jó minőségű kaja. A többi már csak genetika a tenyésztő szerint.

Gyors vágással már egy konyhában találjuk magunkat. Nyúl készül majd, melyről megtudjuk, hogy a nyúl jól bírja a fűszereket, sőt igényli azt, hogy kiemeljük vele az ízét. Mindezt Vidák Zoltán a Rókusfalvy fogadó séfje mondja el. Vese is készül itt, melyről a hártya levétele és átáztatása után magos mustárral, krémsajttal mártásba kerül, mely ragu lesz a nyúlhúshoz. A nyúl sütése közben persze vigyáznunk kell, mert a húsok közt az egyik legszárazabb, így könnyen kiszáríthatjuk, túlsüthetjük. Ez persze nem jelenti, hogy ne lenne elég gazdag tápanyagokban, csak a nyúl élettanilag minimális zsírt halmoz fel.

Újabb váltással kietlen, ködös tájon találjuk magunkat Arthurral, aki épp megtalálja az excalibur ásót. Hadd ne kommentáljam. Lőrincz Józsefnél találjuk magunkat, aki nyúlász és nem mellesleg a Középtestű nyúlfajták klubjának elnöke. Saját kecske kolbászát mutatja friss kenyérrel és egy kis tehénsajtot, meg persze kis pálinkát. Úgy tűnik, csak a Marcsi iszik, mert Józsi bácsi, ah iszik sokat beszél és azt a felesége nem nagyon szereti. Persze azért hamar beadja a derekát és, úgy dönt, majd ráfogja a Marcsira.

Hátul a ketreceknél pedig bécsi fehér és bécsi kék nyulakkal találkozunk. A bécsi fehér érdekessége, hogy egyáltalán nem albínó, viszont csak szintén bécsi fehérrel képes párzani. A húsuk mellett ezeknek a szőre is kiválóan hasznosítható. Ezeket azért is keresik gyakran a kereskedők, mert festhető a szőre.

De még nincs meg a vérnyúl, hát tovább kell "lovagolni". Egy hídhoz érünk, ahol ismét kínos közjáték szakítja meg a kínos kókuszos lovaglást. Sajnos ez egyáltalán nem vicces körítése a műsornak és az eddigieket is sikerült mind alulmúlni. Vidám vágóképek a téli tanyáról kis zenével, aztán a magyar óriásnyúlról hallhatunk ezt-azt. Ezt a fajtát magyar belgának hívták eredetileg, a belga óriás után és a 20-as, 30-as években kezd kialakulni az a magyar óriás, amit ma is annak ismerünk.

Földi Gyula magyar óriásnyúl tenyésztő azt is elárulja, hogy ugyan nem nő olyan nagyra ez a fajta nyúl, mint a német, viszont legalább jól és sokat szaporodik, mindenféle külső beavatkozás nélkül. A magyar óriás is kettős hasznosítású és a húsa nagyon finom és porhanyós. Marcsi aztán rádöbben, hogy ez egy finom fehér hús, amihez nagyon jól megy a fehérbor.

Alvó szőlőtőkék a vágóképeken és egy bájos falucska. Palackozás közben érkezünk egy feldolgozóba, ahol már várják Marcsiékat. Rozé palackozása zajlik, de menjünk fel, hiszen nekünk most fehér kell.  Etyeken járunk Rókusfalvy Pálnál. Egy 2010-es Pinot Blanc kezdésnek, majd jöhet a pincészet fő fajtája egy Sauvignon Blanc 2010-ből és aztán egy 2009-es. Pörögnek a borok, szegény Béla csak kapkodja a fejét. Az Arthuros manírt leszámítva elég szimpatikus figura, keveset, de nagyokat mond. "Nekem cukorból is, savból is sok van ezért csak keveset iszom." Étvágygerjesztőnek, pedig egy Szentesi pezsgő kerül a poharakba. Kicsit hallunk a korábban megismert séf életéről, a korábban elkészített ételek kóstolása közben.

Tovább kell viszont állnunk, de most kocsira szállunk, mert Arthurnak már elege van a lovaglásból. Visszatérünk a magyar óriáshoz és tenyésztőjéhez, ahol kis cinkelés kezdődik a német óriás és a magyar óriás tenyésztője közt. Vicces azért, amikor nyúltenyésztők piszkálják a másik állatának a fülét, termetét. Több különböző színű nyúl kerül elő és az is kiderül, hogy nagyon kevés most a magyar óriás nyúl anya az országban. A termelő szerint az a baja a magyar óriásnak, hogy olyan snassz a neve, senki nem akar magyart inkább a hangzatos külföldieket. Ez is egy nézőpont.

Nyulak pontozása következik, mely számomra teljesen érthetetlen jelenetsor, de azért ezzel is el lehet lőni majd 5 percet a műsoridőből. A végén persze jön a nagy igazság, amit Marcsi jól belemond a kamerába: Együnk nyúlhúst, mert az egészséges és magyar, ja és persze az első hús amit a csecsemőkkel meg lehet kóstoltatni!

Alapanyagok és egy konyha. Sörtésztába bebundázott főtt nyúlhús készül. Klasszikus nyúlhúsleves készül és abból lesz a főétel, ami húst ott megfőzünk. Két legyet ütünk egy csapásra, amit Földi Dávid szakács fog elkövetni. Marcsi eközben előveszi a feketegyökeret, mely a téli spárga névre is hallgat. A jó feketegyökér egyenes, közepes vastagságú, nem fonnyadt. Hámozás után beáztatjuk, majd húsz percet kell főzni különböző fűszerek társaságában. Közben kisebb dühkitörésében Bélánk le "hülye gyökerezi" a fekete gyökeret. Aztán Marcsi hollandi mártást készít hagyományos módon, okít is közben a Marcsi, mint egy igazi házi sárkány, de legalább megtanultuk a mártást.

Gyorsan kimegyünk a kemencéhez, ahol nyúlkolbászt és nyúlhurkát tolunk a kemence mélyébe. Földi Ádám néprajzkutató (korábbi szakácsunk testvére) mesél a nyulakhoz kapcsolódó babonákról. Rosszat jelentett például nyúlról álmodni és legalább olyan balszerencsés dolog volt a nyúl keresztül szaladása előttünk, mint a fekete macskáé. De például a nyúlfaggyúból és gyertyaviaszból öntött gyertya lángja mellett egy férfi bármilyen fehérnépet magáévá tudott tenni. A nyúllábról palócföldön azt tartották, hogy azzal el lehet kerülni a katonaságot. A mesélés közepette elkészültek az ételek és Béla jól meg is kóstolja mindegyiket szépen sorban. Közben megérkeznek a nyúltenyésztők a vacsorára és egy nyúlbundát ajándékoznak Marcsinak (Most kapnak a szívükhöz az állatvédők és Klapka György is végre rájön hova lettek a nemrég ellopott bundái.)

Amikor pedig már azt hiszed, nem érhet meglepetés megszólal a Linda főcímdala, és ez nem jelent mást, mint az adás végét és hogy meglett a vérnyúl. Mi ma pincetúrára megyünk és igyekszünk épségben visszatérni, ti addig nézzétek ma is Marcsit a szokott időben.
Receptek itt, videótár itt.


Terjesztem Facsén
Vallásos Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr913908172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása