Recept: Hamburger

Ami kell öt fő kifullasztásához

  • 5 hamburger zsemle
  • ketchup, majonéz, mustár
  • jégsaláta
  • paradicsom, hagyma, uborka
  • só, bors
  • 5 szelet cheddar sajt
  • 1 kg darált marhahús
  • marhafaggyú/zsírszalonna
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 1 dl vörösbor (száraz, jóféle)
  • két fej fehérhagyma
  • Worcestershire-szósz

 

Mi így készítettük el

  • Zsemlénél csaltunk, készen vettük. A húst kétszer daráltattuk le, mi marhafaggyút kevertünk hozzá, az össz. súly húsz százalékát. Próbálhatunk zsírszalonnát ledarálni, ha faggyút nem tudunk beszerezni.
  • Keverjük össze a húst, mehet bele egy ek só, két tk őrölt fekete bors, meg fűszer ízlés szerint. Belefér a fehér bors, az őrölt kömény simán. Ha összekevertük, tegyük vissza a hűtőbe.
  • A gombát vágjuk fel szeletekre, serpenyőben melegítsünk fel vajat. Mehet bele a gomba, majd ha megpirult, a Worcestershire-szósz, aztán le is kapcsolhatjuk alatta.
  • Másik serpenyő, vaj, felszeletelt fehér hagyma, ha megdinszteltük, akkor mehet egy deci vörösbor. Kavargassuk, párologtassuk el a bor nagy részét.
  • Összuk fel a hústömeget öt része, formázzunk széles, nagy „párnácskákat”. Ne aggódjunk, nagyon hamar összefognak ugrani.
  • Keressünk egy vas, vagy olyan serpenyőt, amiben nehezen ég le a hús. Kis zsiradék, és mehetnek a húspárnák bele.
  • Pirítsuk meg mindkét oldalát a húsnak magasabb hőfokon, majd vegyük lejjebb alacsonyabb fokozatra a hőt, és süssük készre őket. Egyszer még forgassunk rajta.
  • Az van, hogy a hamburger csak frissen jó. Szóval amíg a hús sül, addig pirítsuk meg kicsit a félbe vágott zsemléket belsejét. Vegyük ki őket, mehet bele a saláta, hússzelet, a sajt, és tetszés szerint a zöldségek meg a szószok.

Valami enyhén savasabb vörösbort keressünk mellé, hogy ízben se vigye el rossz irányba a dolgot, meg az emésztést is segítse. Egyetek mellé belga/francia módra készített sült krumplit.

Azt tudtátok, hogy az eredeti Worcestershire-szószt az angliai Worcesterben kísérletezte ki két gyógyszerész, John Wheeley Lea és William Henry Perrins, és hogy ma ezt az eredeti receptet a Heinz gyártja?


Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr504191561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása