Recept: Hamburger
Ami kell öt fő kifullasztásához
- 5 hamburger zsemle
- ketchup, majonéz, mustár
- jégsaláta
- paradicsom, hagyma, uborka
- só, bors
- 5 szelet cheddar sajt
- 1 kg darált marhahús
- marhafaggyú/zsírszalonna
- 10 dkg csiperkegomba
- 1 dl vörösbor (száraz, jóféle)
- két fej fehérhagyma
- Worcestershire-szósz
Mi így készítettük el
- Zsemlénél csaltunk, készen vettük. A húst kétszer daráltattuk le, mi marhafaggyút kevertünk hozzá, az össz. súly húsz százalékát. Próbálhatunk zsírszalonnát ledarálni, ha faggyút nem tudunk beszerezni.
- Keverjük össze a húst, mehet bele egy ek só, két tk őrölt fekete bors, meg fűszer ízlés szerint. Belefér a fehér bors, az őrölt kömény simán. Ha összekevertük, tegyük vissza a hűtőbe.
- A gombát vágjuk fel szeletekre, serpenyőben melegítsünk fel vajat. Mehet bele a gomba, majd ha megpirult, a Worcestershire-szósz, aztán le is kapcsolhatjuk alatta.
- Másik serpenyő, vaj, felszeletelt fehér hagyma, ha megdinszteltük, akkor mehet egy deci vörösbor. Kavargassuk, párologtassuk el a bor nagy részét.
- Összuk fel a hústömeget öt része, formázzunk széles, nagy „párnácskákat”. Ne aggódjunk, nagyon hamar összefognak ugrani.
- Keressünk egy vas, vagy olyan serpenyőt, amiben nehezen ég le a hús. Kis zsiradék, és mehetnek a húspárnák bele.
- Pirítsuk meg mindkét oldalát a húsnak magasabb hőfokon, majd vegyük lejjebb alacsonyabb fokozatra a hőt, és süssük készre őket. Egyszer még forgassunk rajta.
- Az van, hogy a hamburger csak frissen jó. Szóval amíg a hús sül, addig pirítsuk meg kicsit a félbe vágott zsemléket belsejét. Vegyük ki őket, mehet bele a saláta, hússzelet, a sajt, és tetszés szerint a zöldségek meg a szószok.
Valami enyhén savasabb vörösbort keressünk mellé, hogy ízben se vigye el rossz irányba a dolgot, meg az emésztést is segítse. Egyetek mellé belga/francia módra készített sült krumplit.
Azt tudtátok, hogy az eredeti Worcestershire-szószt az angliai Worcesterben kísérletezte ki két gyógyszerész, John Wheeley Lea és William Henry Perrins, és hogy ma ezt az eredeti receptet a Heinz gyártja?
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.