Recept: Acarajé
Hozzávalók
(jó sok lesz belőle, különösen, hogy olyan laktató, de nagyon jó party kaja):
Acarajé
- 1 kg száraz bab, a híres black-eyed peas fajta
- 2 ek só
- 2 közepes vöröshagyma, összevágva
- 1 l pálmaolaj a sütéshez
Töltelék
- 2 bögre füstölt, szárított garnéla (a füstölt elég ritka jószág mifelénk, de sima szárítottat lehet kapni, az is pont jó)
- 4 ek pálmaolaj
- 1 nagy vöröshagyma
Csípős szósz
- 4 ek pálmaolaj
- 1 nagy vöröshagyma, apróra vágva vagy reszelve
- 3 malagueta paprika egy éjszakára ecetbe áztatva (birds eye chilivel lehet helyettesíteni)
Evita így készíti
- A babot áztassuk be éjszakára. Amennyiben lehetséges, akkor héjazott változatot szerezzünk (ez lesz a ritkább eset), ha ilyet nem találunk, akkor másnap le kell héjaznunk.
- Pürésítsük a sóval és a hagymával, amíg egy homogén masszát kapunk.
- Az olajat forrósítsuk fel és süssük ki a masszát maroknyi „gombócokban”.
Töltelék
- A garnélát áztassuk be langyos vízbe kb fél órára, majd szűrjük le.
- Innentől két út van. Az első, hogy az olajon 10 percig pirítjuk a hagymát és a lecsöpögtetett rákot, ekkor a rák héja ropogni fog a fogunk alatt. Vagy pürésítsük a mixtúrát robotgépben és a pépet pirítsuk kb 10 percig. (Mindkét félét ettem, gondolom személyfüggő ki hogyan készíti. Sőt olyat is hallottam, hogy ehhez a szószhoz megpucolják a rákot, majd a csípős szószba belefőzik a páncélját.)
Csípő szósz
- Robotgépben pépesítsük az összetevőket, s kész a gyilkos chili szósz. (Egy pici cukrot elbír, csak az egyensúly végett)
Ha készen van minden szósz és kisültek a fánkocskák, vágjuk félbe őket, töltsük meg, és fogyasszuk frissen. Lehet beletenni paradicsomsalátát vagy egy-egy szelet paradicsomot, szigorúan idényben.
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.