Hagymás megaröszti

Viszonylag higgadtan fogadom, ha épp nincs otthon parmezán, de botrányos volna egy burgonya és/vagy hagyma nélküli spájzra eszmélni. Két zöldség, amik nélkül szinte elképzelhetetlen egy magyar háztartás. Már amelyikben főznek is. Alap esetben mindkettőt olcsón be lehet szerezni, otthon meg sötét kell nekik és nem szélsőséges, állandó hőmérséklet, így a tárolásuk sokáig, megbízhatóan és könnyen megoldható. Elkészítésük pedig a végtelenségig variálható, ráadásul egyre több fajta válik elérhetővé.

Nem is kezdem el sorolni, hogy a főzéstől a konfitáláson át a sütésig mégis mennyi úton lehet elindulni csak a krumplival, de ha hagymával együtt kezdünk gondolkodni, akkor a lehetőségek száma azonnal sokszorozódik. (Az se lehet véletlen, hogy a Gasztroszexen is az egyik legnépszerűbb alapanyagcímke, épp a burgonya.)

Szóval, alapvetően abból indulok ki, hogy hagyma és krumpli mindig van otthon, ezért ha különösebb előkészületek (úgymint: készletek áttekintése, vásárlás) nélkül, gyorsan kell valami egyszerű vacsorát összehozni, akkor előszeretettel fordulok a jól bevált pároshoz. Mivel csak ebből a kettőből is igen jókat lehet főzni és enni – úgy, hogy közben ne váljanak unalmassá – mindig örülök az újabb és újabb olyan recepteknek, amelyekben ezek a fő összetevők.

A legutóbbi felfedezésemnél pedig nem igazán létezik minimalistább dolog, mert tényleg csak burgonya, hagyma, olaj és fűszerek kellenek hozzá. Se tojás, se liszt, se sajt, se semmi. Hús nincs benne, mellőle sem hiányzik, így a böjti időszakban, pláne pénteken, is nyugodtan lefőzhetjük. Persze, nem kell ezt sem önmagában enni, kísérőnek legjobb valamilyen saláta, ha nagyon szezonálisak akarunk lenni, akkor savanyúság, esetleg kőrözött, de a vékonyra szelt sonka sem botránkoztat meg szerintem igazából senkit.
 



Recept két személyre

  • fél kiló burgonya
  • két közepes hagyma
  • egy gerezd fokhagyma
  • só, bors, fűszerek, olaj
     


Így készül el kb. 30 perc alatt

  • A meghámozott krumplit juliennre vágjuk és egy nagy tányéron szétterítjük, majd öt percre a mikróba tesszük a legnagyobb fokozaton.
  •  A mikró maximális teljesítményétől függően az időtartam változhat, a lényeg, hogy kb. félig puhuljon meg. Ez a pár perc elvileg elég arra, hogy egy nagyobb serpenyőben közepes lángon megpároljuk és beízesítsük a szintén vékony csíkokra vágott hagymát, amit egy kicsit oda is kapathatunk, hogy színe legyen.
  • A fűszerekkel bátran szárnyalhat a fantáziánk, én sót, borsot, fokhagymát, szójaszószt, köményt, oregánót, rozmaringot használtam, de nyilván lehet ezt egyszerűbben is.
  • A kész hagymát kiszedjük, félretesszük, a serpenyőt kitöröljük és ismét teszünk bele olajat. Beterítjük a mikróból kivett krumpli felével jól lelapítjuk egy szívünkhöz kedves eszközzel. Sózzuk, borsozzuk, majd rárétegezzük a hagymát, ismét lapítjuk, tömörítjük, jöhet a burgonya másik fele, ismét só és bors.
  • A serpenyőt néha lazán mozgatva, gyakran le-lelapítva sütjük, amíg ropogós pirosra nem sül az alja, majd kiszedjük egy tányérra, aminek a segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is készre sütjük.


Az ihletet ebből a gombás verzióból merítettem.

Ez a hét a vendégposztoké, nincs ez másként pénteken sem. A szöveg és a képek kedves barátunktól, reibeplatzke-től vannak, aki reméljük még sok ilyennel megörvendeztet minket.


Terjesztem Facsén
gasztroszexisták Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr274296261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása