Marcsíra

Modellek nyomulnak a képernyőn Sütő Enikő vezényletére és már majdnem most elkapcsolok, mikor bejön a kifutóra Marcsi is. Illegeti is magát kedvenc gasztrósunk, és már előre rettegünk, vajon mit tartogat a mai adás. Fogyni fogunk, vagy legalább egészségesen étkezni. Jöjjön a főcím.

A tél a végét járja, és még elég hideg van, biztos kurva sok természetesen megtermelt idényzöldség van ilyenkor, de aggódni nincs ok lesz itt egészség, bio, diéta arccal a tavasz felé. Vágás után máris egy konditeremben találjuk magunkat. Enikő az edzésmennyiségről beszél, amit végezni szokott hetente. Ez az adás egy kínszenvedés lesz, már most nyilvánvaló, hogy fogunk így enni és főzni, pláne inni. Nagyon okosan kiderül már az elején, hogy akarat kérdése az egész fogyás cucc, de emellett pénzbe kerül kőkeményen(sic!) és hát életmódváltásba. Halkan még gyors hozzáteszik, hogy évente változnak a trendek szóval ember legyen a talpán, aki ezt bírja ésszel.

Marcsi szkeptikus a kóklerek miatt. Sok a vélemény, sok a módszer, de melyik a jó. Enikő egyszerű választ ad, figyeljük a testünk jelzéseit. WTF? Vágás után egy (feltehetőleg) séf szobrászkodik zöldségekkel, de hogy miért azt nem értem. Enikő le is csap az így elkészült látványos zöldségekre, mert ugye így sokkal jobb az ízük. De most komolyan, épp zöldségfaragást mutat be egy fickó, mire a Marcsi rá is mondja a nagy igazságot, hogy: Ez de jó, így lehet rávenni a gyereket a zöldségevésre! Atyaég, tényleg ennyire kifulladt ez a műsor?

A 11. percre végérvényesen kihoznak a sodromból. A korábbi farigcsáló szakács most olyan ételt főz nekünk, amiben úgy tűnik, van hús, pedig nincsen, helyettesíteni fogja valamivel. Nem akarok ordibálni, de a húst nem kell helyettesíteni, vagy egyél húst vagy ne egyél, de ne helyettesítsd. (Yoda mester is megmondta: Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!) A szejtánt fogják alkalmazni ami búzából készül, rettentő gusztustalanul néz ki, és leginkább a farostlemezre emlékeztet engem. Gyakorlatilag egyébként tömény növényfehérjéről van szó. Ez lesz az ételünk alapja, amihez pirított zöldség készül, és szójás mártás. Nem részletezném inkább ezt az egészet. Egyébként nem tudom eldönteni, hogy Sütő Enikő tényleg debil-e vagy csak megjátssza.

Éles váltással ismét az illegő-billegő-kéjelgő modellek között találjuk magunkat. Kell is ez, mert így legalább Marcsi megtanulja a modellek sanyarú sorsát. Fényképezik a két nőt, akik közül Marcsi nem bírja, ha fotózzák. Enikő okoskodik kicsit a modellek életéről és a modellekről magukról, de nem igazán értem mi köze ennek a gasztronómiához. Nyilván előkerül az anorexiás lányok témaköre, népnevelési pillanatok következnek.

Saláták és csírák, végre valami értelmes dolog is lesz ma. Az Ökovital csíráztató üzemében vagyunk, ahol hatalmas kerekek pörögnek bennük a jóféle csírákkal. Hintalan György mesél a csíráztatás folyamatáról. Ők is tálcákkal kezdték valamikor az üzemben, mostanra viszont forgódobos eljárás segíti a munkájukat. Ma is tanulunk valamit a retek reggel méreg, délben étek, este orvosság. Vigyázni kell a retekkel, mert ami abban van beindítja a beleket. Láthatjuk is a teljes folyamatot a forgódoboktól, a mosáson keresztül egészen a dobozolásig. Ez az üzem látja el egyébként szinte az egész országot viszonylag jó minőségű csírákkal. Ám ha csírát szeretnénk, kis befektetéssel otthon is lehetőségünk van erre. Whollosi és Zseni is nyomja a csíráztatást nagy sikerrel otthoni környezetben.

Enikő életmódváltásába nyerünk egy kis betekintést. Trauma volt, ezért aztán elkezdett alternatív módokat keresni. Nofene, most egy olyan emberhez megyünk ennek kapcsán, aki megtért a természethez. Köles golyók mindenütt, csomagolják, pörgetik és Enikő tolja is a reklámot. Annyi a mai adásban a termékelhelyezés, hogy a WS Teleshop és Horst Fuschs elbújhat Marcsiék mögött. De mire jó a köles. Németh Viktor a Biopont Kft. ügyvezetője el is mondja, hogy ez nagyon jól lúgosít és magas a fehérjetartalma. Enikő szerint ismét egy húshelyettesítő, ráadásul jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek. Chips helyett egyenek a gyerekek köles golyót, micsoda ötlet! Kár, hogy íze semmi, állagra vatta.

Ettől előre féltem, turmixokat készítünk mindjárt, zöldségek és csupa egészségesnek csúfolt dologgal. Csíraturmixot fogunk csinálni, lucernacsírából gyümölcsökkel kombinálva. Rizsital vagy zabital adja meg ezeknek a turmixoknak a levét. Agavéval édesítik szóval csupa-csupa jó, egészséges cucc kerül a turmixgépbe. Egyébként a csávó aki elvileg egy erdőben él eddig egy üzemben tartott bejárást, most meg egy gagyi kisboltra emlékeztető plafonig csempézett szobában osztja az észt a csíraturmixokról. Ki érti ezt?

Rá is térünk a következő témára, a tisztítókúrára. Nem csak testi tisztulás ez, hanem lelki is. Kis böjttörténelem és Váradi Zoltán természetgyógyász bevezet minket a tisztítókúrák rejtelmeibe. Böjtölni például ne nagyon akarjon, aki cukorbeteg, aki pajzsmirigy problémákkal küzd, aki terhes vagy éppen szoptat, és az se aki éppen műtét után lábadozik. A bulimiások és anorexiásokról már nem is beszélve. A böjt lényege a fajtájától függetlenül a fokozatosság és az odafigyelés. Ész nélkül nem szabad böjtölni és az idő alatt, amíg tart, vissza kell fogni a terhelő tevékenységeket, hiszen a szervezet normál energiaszükségleteinek csak töredékét vesszük fel ilyenkor. Léböjtnapot hetente egyszer tartsunk, tisztítókúrát pedig tavasszal és ősszel, legalábbis a természetgyógyász szerint.

Marcsi konyhájában találjuk magunkat, ahol igazi böjti étel készül, amit még a szentesi asszonyoktól tanult meg gasztroangyalunk. Ez az étel a csíramálé. Tepsi és naponta cserélődő víz mellett csíráztatunk búzát, de bio legyen ám. 6-7 nap alatt jó fanos (a szálak összefonódnak) lesz a csíránk és ebből készül a csíramálé. Az ételhez átdaráljuk egy húsdarálón a csíráinkat, vizet adunk hozzá, átkeverjük, majd leszűrjük és hagyjuk lecsöpögni teljesen. Palacsintatészta szerűre sűrítjük a lecsöpögtetett lét liszttel. (Már nem egészséges.) A kész masszát beleöntjük egy tepsibe és mehet a sütőbe.
Egy tudósember okosít minket a csírákról, de mi már rég tudjuk, hogy egészséges az, nem kell ezt túlmagyarázni. A mai adásra jellemző a 80-as évek oktatófilmjeinek stílusa.

Szocreál környezet, szájbarágás és népnemzeti melldöngetés. Úgy tűnik ebben az adásban bor csak érintőlegesen lesz, mert lassan lejár a műsoridő és a műsor még mindig önmagát ismétli és halmozza a termékelhelyezést tovább. És tényleg nem lesz bor, helyette nagyon egészségesen megetetik a modelleket például magyaros pörkölttel, ami szejtánnal és tofuval készült. (Anyád.)

Komolyan most vesztettem el a hitem teljesen, ha ezt befejezem, elmegyek és eszek valami húst. A műsor történetének legsemmitmondóbb és legborzasztóbb adásával volt dolgunk ezúttal. Remélem a héten több szerencsével járunk.


Terjesztem Facsén
Vallásos Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr394300183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása