Recept: Hagyományos húsvéti kétszer fonott kalács

Szép adag vasárnapra-hétfőre.

Rendes „nagymama receptet”, kicsit átdolgozva és 1 kg lisztre számolva. (Ez egy szép adag már, de kevesebbel nem érdemes elindulni.)

  • A magyar húsvéti kalács hagyományosan kelt tésztából készül, tehát fél liter langyos tejbe tegyünk két-három evőkanál cukrot, ugyanennyi lisztet és morzsoljunk bele 5 dkg élesztőt. Fedjük le, tegyük meleg helyre, hagyjuk felfutni, ez 20 perc alatt meg kell, hogy történjen.
  • Közben egy nagyobb és mély tálban keverjük össze a lisztet, két-három csipet sót, két evőkanál cukrot, 5 dkg (rendes) vajat, esetleg zsírt, reszeljünk bele kevés citromhéjat, ízlés szerint vízben (borban, konyakban áztatott) mazsolát is szórhatunk bele. Formázzunk kis mélyedést, üssünk bele egy tojást.
  • Géppel, vagy kézzel előbb lassan, egyenletesen keverjük el, adjuk hozzá az élesztős tejet, aztán keverjük kicsit gyorsabban addig, míg a tészta sima nem lesz, és el nem válik az edény falától. (Ha van robotgép, használjuk bátran. Az állagon javíthatunk, ha lisztet adagolunk apránként.)
  • Takarjuk le a tésztát egy kendővel, mehet langyos helyre pihenni, de ne többet 45 percnél. Számoljunk azzal, hogy nagyjából kétszeresére fog megnőni.
  • Nagyon vékonyan lisztezzünk be deszkát vagy gyúrófelületet, osszuk el a tésztát négy egyenlő cipóra, kicsit hagyjuk pihenni letakarva így is néhány percet.
  • Óvatosan nyújtsuk ki, formázzunk belőle rudakat. Fonjuk össze őket kettesével, tehát a végüket illesszük össze, és x alakban bújtassuk be egymás alá.
  • Melegítsük elő a sütőt 160 fokra, zsírozzunk be egy tepsit, helyezzük be a kalácsot, hagyjuk itt is pihenni negyed órát.
  • Készüljünk fel arra, hogy sütés közben megint csak nőni fog a tészta, tehát ha egyszerre sütjük, hagyjunk helyet nekik. Kenjük meg felvert tojással a tetejét.
  • Mikor szépen megbarnul, vegyük ki, hagyjuk kihűlni, és szeleteljük fel. Főtt tojással, tormával és főtt sonkával kiváló.

Tipp: A sütőbe tegyünk egy tálnyi vizet, mert a tészta szereti a gőzt, és nem kérgesedik meg.

Extra: Nyújtás után minden második adag tésztába beledolgozhatunk némi darált mákot, diót vagy kakaót akár.


Terjesztem Facsén
whollosi Véleményezem

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr234367483

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A nyúlon túl 2012.04.07. 11:40:21

Kedves Olvasók! Mindenkinek boldog Húsvéti Ünnepet kívánunk! Pár tanácsot adnánk a családosoknak, akik sütéssel-főzéssel, dekorációval és egyéb érdekességekkel foglalják el magukat. 1. Ne vegyél ideiglenes kiscsirkét és nyulat a lakásodba, hogy aztán a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása