Megunhatatlan

laposa2.jpgEgész évben tudnék posztokat írni az olaszrizlingről. Komolyan. Sőt azon kell gondolkodnom, melyikről is írjak az elmúlt időszak sok-sok nagyszerű rizling-élménye közül. Mert volt bőven, fröccsben, tisztán száraz és édesebb verzióban is. Annyira ezerarcú ez a fajta, hogy nem lehet betelni vele.

Meg itt van ez az őrületes kánikula is, néha viharokkal tarkítva, de az bizonyos, hogy fröccs nélkül képtelenség átvészelni az évnek ezt az időszakát (is). Ha fröccs, akkor olaszrizling. Legyen bármekkora divat is a rozéfröccs, én bizony százszor előbb nyúlok egy jó olaszhoz, semmi sem tudja úgy csillapítani a szomjat, mint egy hűvös olaszhosszú. Tisztában vagyok vele, hogy a fröccsözés alapja és esszenciája a kisfröccsben rejtezik, de ebben a tikkasztó hőségben azért én még egy adag szódával meglazítom a bort. Az olasz meg bírja, már persze, ha megfelelő minőségű. Nem a legdrágábbról emlékezem meg, még csak nem is a legtartalmasabbról, hanem arról, amelyik a legszebben teljesített fröccsben, az olaszhosszúban.

Laposáékról volt már szó kéknyelű és egy friss rizling kapcsán is, most úgy állnak a dolgok, hogy megint komoly változás történt a család életében. A milliárdos befektetővel való együttműködés csak nagyon rövid ideig működött, Laposa Borbirtok néven működik újra önállóan a családi vállalkozás, a régi feldolgozóban. Kezdésnek új címkesor meg csavarzáras Rizling Friss 2011-ből, Badacsonyból. Fogtam a palackot vasárnap délután, felsétáltam whollosi kollégához, ő mellécsapott még egy hűs szódát, és irány a terasz. Kis árnyék, sok szóda, jéghideg bor. Persze megnéztük az első pohárral tisztán is, de a maradék félelmetes gyorsasággal tűnt el fröccsben.

A megszokottnál egy fokkal illatosabb a bor, van benne sok-sok réti virág, nagy adag mandula, meg csipetnyi citrus. Letisztult, technológiailag nagyon pontos munka, feszes, profi. Szájban nagyon arányos, lendületes. A szén-dioxid pont annyi, hogy kiemelje az ízeket, lendületet adjon a savaknak. Savproblémái nincsenek, de azért érződik a nagyon meleg évjárat hatása. Alapvetően szép, kerek gyümölcsökre épül a korty, a lecsengés kötelező kesernyéje hibátlan. Szódáért kiállt, meg is kapja, a tizenkettes alkoholnak hála az egész palack ledöntése után sem kell azonnal a délutáni sziesztára gondolnunk, inkább nyúlnánk egy újabb olaszhosszúért.

laposa1.jpg

990 forintért szereztem be az Aldiban, elvileg ez bevezető ár, de egyelőre még mindig ennyiért fut az áruházlánc polcain, érdemes lecsapni rá! Hibátlan teraszbor, szép alap rizling, kövér három palackot simán megérdemel.

Laposa contra Laposa, azaz mi történt 2009 és 2011 között?

A Laposa család 2009-ben új pincészet építésébe kezdett egy befektetővel közösen, ami 2010-re készült el. A projekt szakmai vezetője Laposa Bence volt, majd az üzem megnyitása után a pincészet vezetőjeként  ellátta a borászati feladatokat is 2011 év végéig.

Szakmai és emberi okok miatt az együttműködés megszakadt. A Laposa család újra a régi feldolgozójában készíti borait. Jelenleg a befektető is a Laposa nevet használja palackjain… bízunk benne, hogy már nem sokáig. Addig is türelmet és megértést kérünk tisztelt fogyasztóinktól.

A képek saját, a zene meg az Editors-tól van.


Terjesztem Facsén
Tony D'Amato 2 hozzászólás

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr514661884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

italosztály 2012.08.22. 17:26:00

én mindig is ódzkodtam a nagyobb áruházláncoknak gyártott "sajátmárkás" boroktól. 990-ért akcióban, alapáron 1300-1400 között kapni "rendes" Laposa Friss palackokat bármelyik hiperben. érdemes lenne összekóstolni a kettőt, mert nekem az utóbbi az egyik kedvencem.

Gasztroszex - Tony D'Amato · http://gasztroszex.blog.hu/ 2012.08.23. 11:58:51

Ez a hivatalos Laposa Friss jelenleg, nem a hiper saját márkája.
Itt találod, ez a családi birtok: www.bazaltbor.hu/
Az egykori befektető tovább csinálja a saját dolgát, elvileg már nem használhatja a Laposa nevet, ezt itt találod, ezek találhatóak meg a legtöbb hiperben: www.laposabadacsony.hu/valasztek
süti beállítások módosítása