01
07
Recept: Tökfőzelék
Hozzávalók egy jófajta tökfőzelékhez
- 1 méretes, legalább kilós tök
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 babérlevél
- 1 kis doboz tejföl
- kapor, só, bors ízlés szerint
Vallásos így készíti
- A tök két végét vágjuk le, vékonyan hámozzuk meg. Hosszában vágjuk félbe és egy evőkanállal vájjuk ki a magos részt. (Könnyen megy.)
- A két fél tököt felezzük meg, és négyoldalú sajtreszelőnk nagyobbik lyukán szépen reszeljük le az egészet.
- Sózzuk meg, hagyjuk állni, jó húsz perc után nyomjuk ki belőle a vizet, majd öblítsük le róla a sót.
- Kevés olajon dinszteljük meg a hagymát. Pirospaprika, majd keverjük hozzá a tökreszeléket. Egy pohár vízzel öntsük fel, mehetnek a babérlevelet, végül kis lángon fedő alatt pároljuk. (Ha soknak is tűnik elsőre, ne aggódjunk, össze fog esni a végére.)
- Mikor felforrt, sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Ekkor adjuk hozzá a friss, apróra vágott kaprot. (Így nem tűnnek el a főzés végére az illatok.)
- Sok időre már nem lesz szükségünk, ha megkóstolunk egy kis tököt, és szétomlik a szánkban, készen is vagyunk.
- Fogjuk a tejfölt, és vékony habarást csinálunk. Kis doboz esetén csapott fakanálnyi lisztet keverünk hozzá. A tejfölhöz némi levet merjünk, nehogy a habarásunk összerántsa a főzeléket, és darabos legyen.
- Hozzákeverjük a forrásban lévő főzelékhez a habarást és várunk, hogy még egyet rottyanjon, aztán jó ebédhez szól a nóta.
- Nyugodtan játszunk el jobbfajta ecetekkel, meg fogunk lepődni.
Feltét
- Bónuszként itt a feltét amit mi szoktunk a tökfőzelékhez csinálni. Fogunk fél kiló krumplit. Meghámozzuk, megmossuk és a sajtreszelő nagyobb lyukán át lereszeljük. A reszeléket megsózzuk, és annyi liszttel elkeverjük, hogy egy jól formálható masszát kapjunk. Kis pogácsákat formázunk, olajban kisütjük. Esti film mellé ropogtatni való.
Terjesztem Facsén
A bejegyzés trackback címe:
https://gasztroszex.blog.hu/api/trackback/id/tr303029419
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
demagofób 2011.07.18. 10:19:07
Tökfőzelék kapor nélkül?
A tökfőzeléknek magában nincs jelentős íze, viszont a kapor ízének fokozására tökéletes.
Mellé frissen sütött halat adnék.
A tökfőzeléknek magában nincs jelentős íze, viszont a kapor ízének fokozására tökéletes.
Mellé frissen sütött halat adnék.
gasztroszexisták · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.07.18. 10:48:26
@demagofób: a mindenit, köszi a jelzést, ez elütés volt, nem szándékos. kapor rulez!
gasztroszexisták · http://gasztroszex.blog.hu/ 2011.07.18. 10:53:30
@demagofób: illetve: eleve is bent volt a kapor, hozzávalókban/elkészítésben is.